Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Masters u Monte Karlu igra se od 10. do 17. aprila, a Novak će ove sezone braniti samo 90 bodova, jer je prošle godine izgubio već u trećem kolu.

Novak Đoković je samo nakratko skliznuo sa trona, pošto je Daniel Medvedev bio prvi svega nedelju dana. Međutim, Rus je nekoliko puta od početka sezone imao priliku da zasija, te uveća prednost, ali u tome nije uspeo. Najpre je izgubio u finalu Australijan opena od Rafaela Nadala, da bi od istog rivala bio poražen i u finalu Akapulka.

Rus je najviše podbacio na Indijan Velsu, pošto je izgubio u drugom meču od Gaela Monfisa, da bi u Majamiju bolji od njega bio Hubert Hurkač u četvrtfinalu.

Pomenuti rezultati Rusa omogućili su Novaku da sačuva prvu poziciju, na kojoj će biti najmanje do 11. aprila, što znači da u džepu trenutno ima 364 nedelje kao najbolji teniser sveta. Ipak, izazovi tek predstoje, a njih donosi sezona na šljaci. Povratak najboljeg tenisera sveta na teren očekuje se u Monte Karlu, gde brani svega 90 bodova.

Masters u Monte Karlu igra se od 10. do 17. aprila, a Novak je titulu tamo podizao svega dva puta u karijeri. Ove sezone braniće samo 90 bodova, jer je prošle godine izgubio već u trećem kolu. To će mu biti velika šansa da se ponovo distancira na listi od Medvedeva, ali potencijalnim trijumfom i od Rafaela Nadala kada su u pitanju masters titule. Rus i Španac će u Monte Karlu ostati kratki za 180 bodova. Obojica će propustiti Monte Karlo zbog povreda, a iz istih razloga u pitanje se dovodi i njihov nastup u Rimu gotovo mesec dana kasnije.

S obzirom na to da Rafa brani titulu u prestonici Italije, u slučaju odsustva mogao bi da bude na gubitku od 1.000 poena plus šansu manje da sustigne Đokovića u masters titulama. Sa druge strane, Novak brani finale i 600 bodova, dok Medvedevu šljaka nije jača strana i prošle godine je u Rimu osvojio svega 90 poena.

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Pre Rima, Srbin bi trebalo da nastupi i u Beogradu, gde je takođe ispao u trećem kolu prošle sezone. Iako je nesumnjivo prvi favorit za titulu, u Beograd dolaze još neki visoko kotirani teniseri poput Andreja Rubljova, Aslana Karaceva, Dominika Tima, Gaela Monfisa i mnogih drugih.

Novak brani i 500 bodova iz Madrida, koji ga je prethodnih meseci i nedelja najavljivao kao potencijalnog učesnika. Ipak, još je nepoznanica da li će Đoković otići tamo. Nastup u Rimu u prvoj polovini maja, trebalo bi da bude priprema za Rolan Garos, na kom će Novak, bar prema trenutnom stanju, moći da zaigra. Do tada očekivanja su da će se na teren vratiti i Rafa i Danil, koji brane manje bodova od Novaka u Parizu. U prošlogodišnjem finalu Đoković je bio bolji od Nadala sa 3:1, što je ujedno bio i njihov poslednji duel.

Foto: EPA-EFE/David Guzman

Sa druge strane, Medvedev će biti nešto rasterećeniji, pošto je prošle godine na drugom grend slemu u sezoni uspeo da se domogne 360 bodova, odnosno četvrtfinala. Kada se sve sabere, Medvedev brani svega 790 bodova sa turnira na šljaci, Nadal 2.860, a Novak 3.530 bodova. U odsustvu svojih prvih i trenutno najvećih rivala, Novak će izazov imati u Stefanosu Cicipasu (3.355) i Aleksandru Zverevu (2.160), koji su znatno bolji na šljaci od Medvedeva.

Kao velika pretnja pojavio se i mladi Karlos Alkaraz, koji je trijumfovao u Majamiju. Raskošni talenat, zrelost i energija koju pokazuje su na visokom nivou, ali i dalje nije imao nijedan međusobni duel sa Novakom. Možda je sada prava prilika za tako nešto. Najveća enigma ostaje ta kako će Novak izgledati po povratku na teren i da li je ova pauza uticala na njegovu igru i želju.

BONUS VIDEO Jori Jošida ima poruku za Novaka Đokovića: Ja ne jede ćevape više

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram