Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/MARK LYONS

Srpski teniser ima dodatni motiv u Sinsinatiju, nije kao da mu je do sada to nedostajalo, ali bi trećom titulom na turniru koji je za njega dugo bio proklet mogao da se vrati na vrh sveta. Ipak, polako...

Novak Đoković se vratio u Ameriku nakon što mu je godinu dana bio zabranjen ulaz, a prvi put će zaigrati na tlu Severne Amerike od finala US Opena 2021. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Srpski as će u toku ove sedmice otići put SAD, a tamo ga od 13. avgusta čeka turnir koji u karijeri osvojio 2018. i 2020. godine i koji je dugo bio jedini koji mu nedostaje u bogatoj kolekciji. Zapravo kada je 2018. godine podigao ovaj čudni trofej koji izgleda kao vaza (ove godine dobio i nešto drugačiji izgled) značilo je da je postao jedini u istoriji koji je osvojio sve masterse. Svi ostali su najviše stigli do sedam mastersa, a on je svaki veliki trofej osvojio najmanje tri puta.

Đokovića čeka izuzetno neugodan žreb u Ohaju pre svega jer nivo igre potencijalnih protivnika je daleko iznad njihovog mesta na ATP listi. Uostalom, u drugom i/ili trećem kolu bi mogao da igra protiv polufinalista sa mastersa u Torontu (jedan od njih će biti i finalista).

Srpski as će igrati u drugom kolu najverovatnije protiv Alehandra Davidoviča Fokine ukoliko savlada Tomasa Ečeverija, a u trećem bi ga sačekao Gael Monfis, Aleks de Minor (polufinalista Toronta u kom je srušio i Danila Medvedeva na betonu) ili Kameron Nori, sa kojim Novak već neko vreme nema sjajan odnos pogotovo nakon ispada Britanca u Rimu kada je napucao srpskog tenisera lopticom.

Alehandro Davidovič Fokinaa
Foto: Tanjug/Frank Gunn/The Canadian Press via AP

I onda kreće ozbiljan pakao od žreba. U četvrtfinalu bi Novak mogao da igra protiv Janika Sinera koji je sve samo ne lak zalogaj na betonu i igrač koji i te kako dobro zna da odigra masterse. Drugi potencijalni rival u ovoj fazi je Tejlor Fric, američki teniser koji je prošle godine osvojio Indijan Vels i kome i te kako leži da igra na betonu u rodnoj državi.

U polufinalu žreb takođe nije pogledao Novaka, pa bi mogao da odigra protiv igrača koji je na betonu ove godine doživeo samo pet poraza, a imao je niz od 19 trijumfa zaredom. Danil Medvedev želi da se vrati u pravi ritam nakon iznenađujuće dobrog nastupa na Vimbldonu, a po pravilu je kraj godine bio period kada je dolazilo do žetve trofeja.

Nekoliko godina je završavao na najvišem nivou i nema nikakve dileme da dobro zna da čuva snagu da bi imao taj poslednji napad na trofeje.

„Rekao sam to i pre početka turnira, čini mi se da su loptice sporije. Teško je udarati ih. Ja nemam tu snagu da igram lako sa sporijim lopticama. I nemate mnogo opcija – samo da udarate, udarate, udarate i čekate. Ja volim da izlazim na mrežu, ali kada su loptice ovakve, nema poente. Zašto bih izlazio, kada znam da će me proći“, rekao je Medvedev nakon što ga je De Minor eliminisao iz Toronta i tako nastavio niz turnira na kojima se žalio na loptice. To mu je postalo i sujeverje jer je obično nakon toga uspevao da dođe do trofeja.

Zatim je odlučio da pokaže zbog čega je srpski as toliko dominantan.

„Danas sam osetio da moram više da rizikujem da bih nadmašio igrača kao što je De Minor, ali sam napravio previše grešaka. U svakom slučaju, čak i ako mi se ne sviđaju loptice, moram da im se prilagodim. Pogledajte Novaka – pre 17 godina kada je počeo da osvaja grend slemove, sve je bilo drugačije, ali se on prilagodio i nastavio da pobeđuje.“

Foto: AP Photo/Alberto Pezzali

U polufinalu bi rival srpskog asa mogao da bude i Holger Rune koji napreduje sve više na betonu. Uostalom, prošle godine je na mastersu u Parizu u finalu uspeo da preokrene protiv Novaka.

I na kraju poslastica svih poslastica – potencijalni okršaj Đokovića i Alkaraza. Bio bi to odličan nastavak svega onoga što smo videli u finalu Vimbldona i meč koji se čeka sa nestrpljenjem. Ukoliko pitate navijače verovatno bi većina potpisala i pre početka turnira da to bude finale.

Novaka čeka izuzetno komplikovani zadatak na turniru u Sinsinatiju, a dobra stvar je što će imati sigurno jedan dodatni meč jer je odlučio da prijavi i dubl sa Nikolom Ćaćićem.

Srpski teniser će upravo Sinsinati iskoristiti da pronađe prave udarce, da našteluje udarce pred US Open na kom želi da napadne 24. grend slem titulu. Dodatni motiv mu je činjenica da od 2018. godine nije osvojio US Open.

BONUS VIDEO Odavde je krenulo po zlu u finalu Vimbldona: Novak je mogao da vodi sa 2:0

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar