Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Novak Đoković odlučio je da preskoči turniru u Sinsinatiju, a iako će kao aktuelni šampion mnogo nedostajati utisak je da je doneo najbolju moguću odluku.

PROČITAJTE JOŠ

Najbolji teniser sveta i dalje oseća posledice izuzetnih napora tokom Olimpijskih igara u Tokiju. Za nešto više od 50 sati odigrao je šest mečeva (tri u singlu i tri u dublu), a sve to je dovelo do premora.

Uz sve to je Đoković imao i velike probleme sa povredama (sam je otkrio da ga muči nekoliko povreda), pa je ovo bila sasvim očekivana odluka.

Srbin je razočarao mnoge odlukom da od 14. avgusta do 22. ne nastupi u Sinsinatiju.

„Želim da podelim sa vama da ću ipak preskočiti turnir u Sinsinatiju kako bih iskoristio što bolje vreme za oporavak i proveo što više vremena sa porodicom. Od Australije do Tokija sam baš dosta istrošio energije pa sam sad skroz okrenut oporavku i pripremama za US Open. Radujem se da vas ponovo vidim u Njujorku“, saopštio je Đoković.

I zaista ima nekoliko pravih, iskrenih razloga zbog čega je doneo pravu razliku.

Pre svega sve što je Novaku potrebno do US Opena (počinje 30. avgusta) staje u jednu jedinu reč – odmor.

Novak Đoković, Foto: Tanjug / AP Photo/Patrick Semansky

Ne samo da mora da sanira motoričke probleme, fizičke muke, već mu je neophodan psihički, ali i emotivni otklon od tenisa. Koliko god da je to moguće u prenatrpanom ATP kalendaru.

Novak u Tokiju nije mogao da računa na čitav stručni štab, što je učinilo Igre daleko težim. Uz to nije video porodicu duže od dve nedelje, što je bio izazov svoje vrste.

Zbog toga i ne čudi što je iz Tokija odleteo za Crnu Goru (kako je ranije i najavio) kako bi proveo vreme sa suprugom Jelenom i decom.

I to su te emotivne rane koje treba brzo zaceliti uz osvojena dva malerozna četvrta mesta na Igrama.

Uz to je psihički izuzetno umoran jer je sebi nametnuo veliki pritisak. Najavio je već početkom godine da će pokušati da ponovi sezonu koju je Rod Lejver imao pre 52 godine kada je osvojio sva četiri grend slema.

Završio je posao na Australijan openu, Rolan Garosu i Vimbldonu, a ostaje i veliki zalogaj u „Velikoj jabuci“. US Open je jedan od turnira na kojima je Novak bio najkonstantiji, iako ima samo tri trofeja, sakupio je čak 10 polufinala zaredom.

Upravo zbog toga mu je preko potreban odmor jer sedam mečeva na vrućini „Artur Eš“ stadiona biće sve samo ne lak zadatak. Uz to mu je potreban psihički odmor zbog dva velika bremena.

Pre svega Novak mora da dođe potpuno psihički miran u Njujork, gde je prošle godine pretrpeo neočekivanu diskvalifikaciju. Pogodio je tada, doduše nehotice, linijskog sudiju Lauru Klark, a nakon odluke supervizora odlučeno je da Srbin ne može da nastavi takmičenje.

Gorak ukus ostavila je ta epizoda, ali je Novak uspeo da se vrati jači. Ipak, prvi povratak nakon te diskvalifikacije svakako će probuditi neka sećanja.

Još jedna potencijalna mina koju je izbegao Đoković pred lov na ostvarenje karijere („Kalendarski slem“ i 21 grend slem trofej) je sam Sinsinati.

Naime, upravo je ovaj turnir bio prava barijera za našeg asa. Više od 15 godina bila je to psihička blokada koju nije uspeo da probije, a onda se sve otvorilo. Sve do 2018. godine nikako nije uspevao da osvoji jedini veliki trofej koji mu je nedostajao. Te godine je u čuvenom finalu srušio Rodžera Federera sa 6:4, 6:4 i postao prvi igrač u istoriji koji je osvojio sve masters turnire („Zlatni masters“). Dve godine kasnije je uspeo da još jednom bude najbolji u Sinsinatiju, tada se turnir zbog pandemije koronavirusa, odigrao u Njujorku, pa je Novak još bolje osetio teren pre samog grend slema.

Ova dodatna opterećenja bi mogla da mu poljuljaju samopouzdanje, pa je bolje ne izlagati se dodatnom stresu u trenutku kada se juri ulazak u istoriju i kada kao profesionalni sportista ima već 34 godine.

Upravo je zbog svega ovoga još jednom sve stalo u samo jedan razlog – Novaku je potreban odmor.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar