Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Kao i toliko puta do sada mnogo je istorije u rukama Novaka Đokovića. Ipak, ovog puta bi uradio ne samo ono što nikada pre nije uradio, nego bi uspeo i u onome što nije niko pre njega.

Foto: Nova.rs

Srpski teniser je po 17. put izborio plasman u četvrtfinale Rolan Garosa, što niko pre njega nije uspeo da uradi. Rafael Nadal koji je podigao 14 puta „Kup musketara“ je 16 puta stigao do četvrtfinala. Ipak, samo dva puta je zaustavljen na jednoj od poslednjih tri prepreka.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon što je Karlos Alkaraz obezbedio plasman u četvrtfinale Rolan Garosa, Novak je saznao da i definitivno samo podizanje „Kupa musketara“ znači povratak na prvo mesto ATP liste.

Iako to nije najbitniji motiv, već verovatno tek treći po važnosti u knjizi srpskog tenisera, nema nikakve dileme da će voleti da „probije“ 400 sedmica vladavine svetom (trenutno je na 387). To niko nikada pre nije uspeo da uradi.

Foto: REUTERS/Lisi Niesner

Svakako najvažniji motiv za srpskog asa je osvajanje 23. grend slem titule. Niko pre u tome nije uspeo, a sa 22 je trenutno izjednačen sa Rafaelom Nadalom. Bila bi posebna simbolika u slučaju da baš u Parizu u ovom segmentu po prvi put u karijeri pretekne Nadala. Španskom asu je ovo druga kuća jer je 14 puta osvajao trofej, pa i ne čudi što je u toku igračke karijere već dobio statuu u kompleksu.

I Novak bi se tako po broju grend slem titula izjednačio sa Serenom Vilijams sa 23 grend slem titule. Odnedavno je to postao pravi trend koji je nametnuo Novak time što je toliko pomerio granice muškog tenisa. Odnedavno se upoređuju rezultati muškaraca i dama… Margaret Kort ima 24 grend slem titule, ali se to (do sada) retko računalo jer je veći deo bio osvojen na amaterskim turnirima. Do Open ere (od 1968. godine) je profesionalnim teniserima bilo zabranjeno da igraju grend slem turnire, pa je konkurencija bila neuporedivo slabija.

Đoković može da uradi još jednu podjednako impresivnu stvar. Može da postane prvi teniser u istoriji koji je svaki grend slem trofej osvajao najmanje tri puta. Toliko puta je podigao trofej US Opena, 10 puta je bio najbolji na Australijan openu, sedam puta na Vimbldonu i do sada dva puta u Parizu (2016. i 2021. godine).

To je samo još jedan u nizu impresivnih rekorda, a i na ovogodišnjem izdanju Rolan Garosa je uspeo da potuče jedan Nadalov rekord. Naime, kada u utorak ne pre 15.00 bude izašao na teren protiv Karena Hačanova postaće prvi teniser koji je 17. puta stizao do ove faze takmičenja na Rolan Garosu.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Ipak, Ðoković za sve to u ovom trenutku malo mari, iako je svestan kolika je istorija na crti. Kako je istakao njemu je bitno da bude u trenutku i da gleda samo na svaki sledeći meč.

U utorak ga čeka duel sa ruskim teniserom koji je igrao polufinala dva poslednja grend slema i jedini koji je u poslednje vreme redovno dolazio do druge nedelje turnira. To znači da Ðoković neće imati nimalo lak zadatak protiv Hačanova i da će morati da odigra blizu maksimuma. Pobeda protiv Rusa mu garantuje preskakanje Danila Medvedeva na mestu broj 2 ATP liste.

BONUS VIDEO Đoković pobedio Dimitrova u Rimu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar