Novak Đoković, Rolan Garos
Novak Đoković, Rolan Garos; Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Niko mu nije ravan

Novak Đoković slavio je u finalu Rolan Garosa protiv Kaspera Ruda i na taj način ispisane su nove stranice teniske istorije.

Po prvi put u istoriji Novak Đoković ima više grend slem titula od Rafaela Nadala – odnos je sada 23:22 u korst Srbina.

PROČITAJTE JOŠ:

Po prvi put Novak ima najviše grend slem titula od svih muških igrača ikada i teško je da će ga neko stići.

Među teniserkama 23. grend slem trofeja ima još Serena Vilijams (Margeret Kort ima 24, ali je većina iz amaterskog perioda).

Đoković je nastupom u finalu postao prvi igrač koji je igrao u sedam i više finala svakog grend slema, a ovo mu je bilo ukupno 34. finale na najvećim turnirima.

Novak se ovom pobedom vratio i na prvo mesto u svetu, pretekao je Karlosa Alkaraza, ali i Danila Medvedeva, koji je pre početka turnira bio na drugoj poziciji.

Srpskom teniseru je sada otvoren put da i godinu završi na prvom mestu. Naime, može samo da uveća balans na Vimbldonu, Mastersu u Sinsinatiju i US Openu. To je 5.000 poena koje bi maksimalno mogao da osvoji, što bi ga mnogo, mnogo udaljilo od svih ostalih pratioca na listi.

Ujedno bi tako stigao i do 400. nedelje na vrhu ATP liste, već sada niko nije vladao 387 u istoriji tenisa, pa bi ovo bilo probijanje magične granice. Zaista neviđeno.

Đoković je pobedom otvorio sezonu isto kao onu 2016. i 2021. godine kada su i Australija i Francuska bile mesto uspeha. Sada je ujedno vezao i tri grend slem turnira zaredom (nije mogao da se takmiči na US Openu) i stigao do 21. pobede zaredom na velikim turnirma.

Nema dileme ko sada nosi epitet GOAT.

BONUS VIDEO Đoković besni na svoj tim u boksu u Rimu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar