Foto: EPA/IAN LANGSDON

Novak Đoković je pomerio granice tenisa kada je u ponedeljak, 8. marta, postao najbolji igrač svih vremena po broju nedelja provedenih na prvom mestu ATP liste.

Rekord, koji se godinama činio nedostižnim, neuhvatljivim i jednim od kamena temeljca svake rasprave u kojima je Rodžer Federer proglašavan najboljim svih vremena, sad je u vlasništvu srpskog asa.

Ovekovečen erupcijom oduševljenja u Srbiji, rekord je ispraćen brojnim čestitkama i hvalospevima najvećih imena svetskog tenisa iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Svi su se divili veličanstvenom dostignuću čoveka koji je dokazao da ništa nije nemoguće. Svi osim onog čiji je rekord oborio, onog koji je smatran neprikosnovenim vladarom svetskog tenisa dok jedno po jedno njegovo dostignuće nije krenulo redom da pada.

PROČITAJTE JOŠ

Ako ništa drugo, elementarna pristojnost i formalna kurtoazija trebalo bi da budu dovoljne da čestitaš protivniku koji te je u nečemu nadmašio i koji te nikada ni jednim gestom nije uvredio niti dao povoda za ćutnju i izbegavanje, Federer, rekorder po broju fer-plej nagrada, odlučio je da se „pravi mrtav“.

Da li je Švajcarca zaboleo tajming kada je Novak postao novi rekorder, ili činjenica da je u kratkom vremenskom periodu prestao da bude vlasnik dva verovatno najznačajnija rekorda koja su bila u njegovim rukama, teško je odgonetnuti. Nakon što je prošle godine prestao da bude apsolutni rekorder po broju grend slem titula, kada ga je dostigao Rafael Nadal, Federer je u ponedeljak, 8. marta, započeo prvu nedelju u kojoj gleda u leđa Novaku Đokoviću.

I to baš na dan početka turnira u Dohi koji je označen kao njegov veliki povratak na tenisku scenu. Turnir koji je svojevremeno pripremio specijalnu proslavu uz tortu za Federa koji je trebao posle osvajanja titule da počne 311 nedelju na čelu ATP karavana.

Federer nije osvojio titulu, niti je ikada više došao do pozicije broj 1. Naš narod kaže, nije kome je namenjeno nego kome je suđeno

A suđeno je bilo Novaku.

I kada je sudbina konačno stigla da se ostvari, veliki šampion, miljenik masa, medija, i zapadnjačkog viđenja kuluture i pristojnosti, kralj elegancije i imperator fer-pleja, nije pokazao jednu od najvećih osobina koju pravi šampion treba da ima – da čestita protivniku kada je bolji.

Umesto toga, Federer je sedeo na lovorikama svog povratka na teren posle duge pauze koji su mediji glorifikovali kao isusov drugi dolazak. Pozornica kakvu retko dobijaju i oni koji podižu pehare i osvajaju titule. Ipak, Rodžer je osim priče o sebi i svom povratku i usputnom osvrtu na stanje o svetskom tenisu, propustio priliku da džentlmenski čestita Novaku na rekordu.

Podsećanja radi, Federer ima čak 14 nagrada za sportsmena u tenisu (“Stefan Edberg” nagrada). Novak nikada nije osvojio ovo priznanje. Pored toga ima 6 nagrada Laureus za sportistu godine, svake godine osvoji između tri i 17 nagrada, čak i u godinama kada nije osvajao grend slem turnire ili nije bio toliko uspešan. Američki “Sport ilustrejted” ga je stavio među najbolje sporiste decenije, za “Marku” je bio najbolji od 2000. do 2010. Dobijao je nagrade i za najatraktivnijeg muškarca (“Hello”) ili za najbolje stilizovanog sportistu.

Ali, šampiona ne čine samo rekordi, nagrade i priznanja. Čini ga i sposobnost da čestita kada je protivnik bio bolji. Makar i ako je u pitanju neko koga se čini da ga baš i ne voli.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare