Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Asocijacija profesionalnih tenisera (PTPA), udruženje koje su osnovali Novak Đoković i Vasek Pospišil, izazvalo je pravu buru u poslednja dva dana, pa su se mnogi zapitali zbog čega je, zapravo, otvoren front između ATP i ove organizacije.

Objavljeni su i ljudi koji će u budućnosti voditi ovo udruženje.

Tako će izvršni direktor asocijacije biti Adam Leri, čovek sa dugogodišnjim iskustvom rada u asocijaciji NHL igrača.

Keri Gerlak Sesil će voditi brend i odnose sa javnošću, dok će u Savetodavnom odboru biti Bil Ejkman, Majkl Hiršfeld, Rebeka Mekdonald, Katarina Pijetlović i Anton Rabi. Sedište udruženja će biti u Kanadi.

PROČITAJTE JOŠ

Najviše pažnje privukao je Ejkman, američki milijarder čije se bogatstvo procenjuje na tri milijarde dolara, a on je osnivač i generalni direktor „Peršing skver kapital menadžmenta“.

Ideja o ovoj organizaciji je prvi put predstavljena javnosti na US Openu 2020. godine. Ipak, svi poznavaoci tenisa će se odmah setiti i šta se desilo na tom turniru. Upravo je u Njujorku Novak diskvalifikovan jer je, doduše nenamerno, pogodio linijskog sudiju Lauru Klark. Ova dama je pala na zemlju nakon što je loptica udarila u vrat, a onda pokazivala da se bori za vazduh.

Organizatori su odlučili da poštuju teniska pravila striktno, pa je Novak morao da bude diskvalifikovan. Dugo se odlučivalo pre nego što su mu saopštili ovu odluku, a nije pomoglo ni kada je objašnjavao da je uopšte nije video. Mnogi su u ova dva dešavanja videli mnogo više od puke slučajnosti.

Da se ATP formiranje ovog udruženja nije dopalo bilo je i te kako jasno, a sve je potvrđeno kada je ATP odlučio da promeni pravila kako bi onemogućio Đokovića da postane deo Saveta igrača. Po novoj odredbi igrač nije mogao da bude istovremeno član dve organizacije, pa su Đokoviću dali da bira. Srbin se ni trenutka nije dvoumio, a njegovo mesto su popunili Rodžer Federer i Rafael Nadal, kao predstavnici Top 10 igrača.

Na taj način je ATP direktno kaznio Novaka, ali je to bio i povod za mnoge teorije zavere koje kruže kada god bi preostali članovi „velike trojke“ imali bolji tretman.

Rafael Nadal, Novak Đoković, Novak Djoković, Rodžer Federer
Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT/ANDREJ CUKIC/ROB PREZIOSO

Đoković se godinama zalaže za pitanja koja su tokom decenija često gurana pod tepih, kao što su jednaka primanja za igračice i igrače, zatim povećanje nagradnog fonda u ranijim fazama turnira (među prvima je Novakovu inicijativu podržao Australijan open početkom ove godine) ili rasporedela finansijskog kolača.

U ovom trenutku turnir uzima 50 odsto zarade, dok druga polovina ide igračima i igračicama. Nije tajna da igrači koji se nalaze izvan Top 100 ne žive bajno, te su mnogi i tokom koronavirusa morali da se bave nekim drugim, „običnim“ poslom. Mnogi su završili na kasama, punili rafove u magacinima i radili sve kako bi prehranili porodicu.

Ipak, Novak želi da promeni stvari koje su godinama doživljavane kao nepravda. Sve ovo dolazi u trenutku kada ATP pokušava da usvoji 30-godišnji plan, a Đoković ne dobija odgovore na brojna pitanja. Ovaj plan koji bi trebalo da odredi razvoj tenisa po mnogim pitanjima nije potpuno definisan, a profesionalci ne žele da prihvate nezavršen proizvod. Ipak, ATP je želela samo još jedno mirno klimanje glavama i to bi možda i prošlo tek tako, da se na turu ne nalazi i srpski teniser.

U ovom planu postoje mnoge stvari koje se bave zdravljem igrača, stanjem, pravima, kao i pravičnim platama… Zapravo sve teme o kojima brine jedan profesionalac.

Đoković i PTPA su kritikovali da ATP insistira da sprovede plan koji nije do kraja završen, a koji se odnosi na tako dug vremenski period. ATP je odlučio da ostane nem, kada su u pitanju odgovori Đokoviću, ali nije propustio priliku da formiranje PTPA nazove načinom da se „tenis podeli, da se fragmentira“.

Zapravo, u sportu koji nije video preveliki broj promena u poslednjih 60 godina, mnogo stvari se promenilo u poslednje dve godine. Način rangiranja, brojne odluke, ali ipak ono glavno se ne menja. ATP ne želi da drugačije deli novac, a „Gospodin Profit“ i ovog puta predstavlja glavni kamen spoticanja i rešavanja mnogih pitanja.

ATP želi da zadrži status quo, a Novak želi da obezbedi veća prava igračima. U jednom intervjuu je čak rekao da ga podržava čak 75 odsto igrača, ali nikog nije želeo da imenuje. Poznato je samo da su igrači u ATP Savetu poput Nadala i Federera stali uz zvanično telo.

Novak Đoković, Novak Djoković, Rolan Garos, tenis
Foto: REUTERS/Benoit Tessier

Novak osnivanje PTPA verovatno doživljava kao revoluciju, ali to vidi i kao svoje nasleđe. Želi da ostalim teniserima ostavi nešto što će njima lično biti mnogo značajnije od rekorda koje svakodnevno obara.

Uz malo sreće bi Novak već 11. jula mogao da proslavi 20. grend slem titulu (i šestu na Vimbldonu), ali prava koja bi PTPA mogao da donese igračima i igračicama mogla bi potpuno da izmene sliku tenisa. Sa većim pravama, nužno i obavezama, tenis bi dodatno prosperirao i bez svake sumnje verovatno ušao u novu eru.

Više informacija o svemu ćemo imati nakon konferencije za medije koju će Novak održati ovog petka od 21.30.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare