Foto: EPA-EFE/JASON SZENES; EPA/ANDREW GOMBERT

Asocijacija profesionalnih tenisera (PTPA), koju su osnovali Novak Đoković i Vasek Pospišil, objavila je ko će biti na čelu ove organizacije, a najviše pažnje privuklo je ime Bila Ejkmana, američkog milijardera. Ipak, mnogima je nepoznato ko je zapravo on.

PROČITAJTE JOŠ

Ejkman se profesionalno ostvario kao investitor i menadžer, osnivač je i generalni direktor „Peršing skver kapital menadžmenta“, a procenjuje se da trenutno ima oko tri milijarde dolara (poslednja procena izvršena aprila 2021. godine).

Poznat je kao pasionirani ljubitelj tenisa (kojim se bavio tokom srednje škole), ali i kao veliki filantrop koji je tokom godine donirao ogromne svote novca u humanitarne svrhe.

Ovaj Amerikanac će biti deo Savetodavnog odbora uz Majkla Hiršfelda, Rebeku Mekdonald, Katarinu Pijetlović i Antonom Rabijem. Sedište udruženja će biti u Kanadi.

Poznat je kao veliki ljubitelj tenisa, a zanimljivu priču doneo je „Biznis insajder“ 2015. godine o „Kupu finansija“.

Tada se Bil Ejkman vratio u tenis i odveo svoj tim „Vol Strit“ do titule nakon tri runde, skorom 8-1.

Ejkman je slavio i protiv Kristera Gardela, što je predstavljao svojevrsni derbi ovog turnira za „velike zverke“ u toku samo US Opena te godine.

Tokom ove srede je govorio i o PTPA.

„Sa važnijim glasom u igri, igrači mogu da pomognu da se izgradi održiviji sport koji je više takmičarski za navijače. Ne mogu da budem više oduševljen što sam deo ove važne inicijative“, napisao je Ejkman.

„Hedž fond“, kojim Ejman upravlja jeste posebna vrsta investicionog fonda za ograničen broj ulagača sa širokim spektrom investicionih i kupoprodajnih aktivnosti. Članovi pomenutog fonda plaćaju članarinu upravo investicionom menadžeru, u ovom slučaju Ejkmanu. Iako ovi fondovi mogu da donese veliki profit za njih je karakterističan i veliki rizik.

Dve godine je nimalo neočekivano kao veliki teniski entuzijast napravio teren na vrhu zgrade svoje firme.

Ostaće upamćeno i što je platio 100.000 dolara za humanitarni dubl meč protiv Džona i Patrika Mekinroa. Ipak, mnogi mediji su preneli ne tako džentlmenski potez sa ovog susreta.

Naime, Mekinro je pokušao da ga lobuje, a Ejkman je to direktno zakucao u telo rivala. Ne samo da nije upozorio čuvenog tenisera, već se nakon toga nije ni izvinio.

Navodno je samo odšetao ka osnovnoj liniji, što je pogotovo iznerviralo Mekinroa. Bio je to pokazatelj da je ovaj meč shvatio preozbiljno.

To i ne čudi kada se zna da je u srednjoj školi igrao tenis, ali je kasnije od njega odustao prilikom studiranja na Harvardu.

Ovaj biznismen je gledao Novaka uživo još 2016. godine na US Openu, kada je srpski teniser u prvom kolu odmerio snage sa Jeržijem Janovičom i to je ostalo dokumentovano.

Bil Ejkman
Foto: EPA/ANDREW GOMBERT

Jednom prilikom je napravio grešku od četiri milijarde dolara, pa se javno izvinio investitorima zbog ulaganja u „Valeant Pharmaceuticals“, zbog čega je čak rekao da se njegova karijera raspala.

Možda i najoštriji stav o Ejkmanu izneo je čuveni „Forbs“ jer je septembra 2014. godine objavljen tekst „Sa Bilom Ejkmanom, tenis i Herbalife mogu biti opasan miks“ koji je izazvao dosta pažnje jer u tom trenutku Ejkman samo u fondu imao 15 milijardi dolara.

Poznat je i po tome što zapošljava ljude u fondu na neuobičajene načine, pa je zaposlio Marijuža Adamskog, koji je bio najbolji dubl igrač na Vejk Forest Univerzitetu, a onda postao investicioni bankar.

„Rekao sam mu da ću ga naučiti o biznisu investicijama i da će me on naučiti tenisu“, rekao je Ejman za „Bloomberg news“ maja 2012. godine.

Pre toga je zaposlio njegovog vodiča sa pecanja i čoveka kog je upoznao u taksiju.

Adamski je bio jedan od dvojice ljudi koji su bili uključeni u aferu „Herbalife“ kada su dobili insajderske informacije iz firme zbog čega je Ejkman uložio milijardu dolara protiv ove kompanije. Bio je jedan od dvojice optuženih za „insajdersku trgovinu“.

Adamski je već 2013. godine napustio firmu u jeku „Herbalife rata“ kada je Ejkman optužio i „Soros Fund Managment“ za kršenje pravila.

Ovaj primer je poslužio autoru „Forbsu“ da zaključi kako bi Ejkman mogao da bude deo ozbiljnog miksa.

Ejkman je poznat kao veliki dobrotvor, pa je njegova fondacija bila na listi 50 najvećih donatora. Samo u 2016. godini su se obavezali na doniranje 400 miliona dolara. Pomogao je da se prikupi 2,3 milijarde dolara na dobrotvornoj gala večeri u čuvenom hotelu u Njujorku „Waldorf Astoria“.

Marta 2021. godine je objavio da je donirao 26,5 miliona akcija „Coupang“, jedne firme iz Južne Koreje, a to je značilo da je donirao 1,36 milijardi dolara.

Ovo su samo neke od brojnih dobrotvornih akcija koje je sproveo.

Bio je oženjen za Karen En Herskovic, pejžanog arhitektu, sa kojom ima troje dece: Elojzu, Lusi i Lizu.

Razveli su se 2016. godine, a dve godine kasnije se verio sa Neki Oksman, januara 2019. godine su ušli u bračne vode, a nedugo zatim i dobili dete.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare