Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Danil Medvedev, od ovog ponedeljka drugi teniser sveta, istakao je da u jednom trenutku želi da postane najbolji na svetu, a biranim rečima je govorio o "velikoj trojci".

U opširnom intrevjuu za „Lekip“, sumirao je utiske nakon osvojene desete titule u karijeri u Marselju.

PROČITAJTE JOŠ

„Udariću sad po alkoholu. Kada postignete najbolji plasman u karijeri, uvek je dobar osećaj. To označava mali korak u smislu progresa u karijeri, kao kad uđete u sto najboljih, ili kad se sa 48. prebacite na 45. mesto. Ne zna se hoću li ikada biti broj jedan i osvojiti grend slem titulu, ali sada sam broj dva na svetu i to je nešto što će ostati do kraja mog života. To je veoma bitno i nagrada je za sav trud i rad od mladih dana, vrlo pozitivan momenat za mene“, počeo je Rus.

Istakao je da nikada nije imao snove poput Novaka Đokovića koji je već sa sedam godina želeo da postane prvi na planeti.

„Nisam sanjao tako nešto kada sam imao šest ili sedam godina, ali sam mogao da zamislim sebe kako igram protiv Rafe, Rodžera, Novak još nije bio tu. Kao i sva deca, udarao sam lopticu u zid i zamišljao kako igram sa Federerom i Nadalom, ali nisam mogao ni da sanjam da ću biti broj dva. Poslednje četiri godine sam radio na tome, nisam znao da će ovako da ispadne, ali učinio sam sve da se to dogodi“, rekao je Danil.

Foto: Tanjug/AP Photo/Hamish Blair

Postao je prvi teniser od 18. jula 2005. godine koji se našao na nekoj od prve dve pozicije nakon što su sva prava na ovo poloagali Novak, Rafael Nadal i Rodžer Federer.

„Neverovatno je šta su oni uradili, posebno članovi velike trojke na grend slemovima. Za Marija je drugačije, jer kad je počinjao, već mu je bilo jako teško. Igrao sam sa njim samo jednom, u Brizbejnu 2019. i nismo znali da li će uopšte nastaviti da igra. Što se tiče trojke, niko u istoriji tenisa nije bio na tom nivou. Tako da mi ovaj rezultat znači još više zbog toga. Ipak, ova lista u kovid eri je neobična, uspeo sam da sačuvam određeni broj poena, nisam samo ja imao koristi od svega. Imao sam ipak i dobrih rezultata i sve je to rezultiralo ovim drugim mestom“, dodao je Medvedev.

Nije želeo da istakne nijednog člana „velike trojke“, navodeći da ga svi impresioniraju.

„Sva trojica, zaista. Za svakog od njih možete da nađete stotinu zadivljujućih stvari. Ako moram da nađem nešto za svakog, kod Novaka bih odabrao to što je došao u vreme kada su Rafa i Rodžer osvajali grend slemove, a uspeo je da im se pridruži. To je predivno. Kod Rodžera, njegova lakoća igranja tenisa je nešto posebno. Zanimljiv mi je i ovaj njegov povratak, pričao sam o tome sa drugim igračima i složili smo se oko toga da bi malo ko od nas posle tolike pauze mogao da uđe u ritam mečeva. Zato je on Rodžer. Što se tiče Rafe, cenim ga zbog Rolan Garosa, koliko je slavio, 12 ili 13 puta? Trinaest! To je nestvarno, svako se čudi kako je to moguće“, nasmejao se Medvedev.

Istakao je da će teško uskoro njegova generacija uspeti da dostigne njihove rekorde.

„Nešto neverovatno je urađeno i ti rekordi će još dugo ostati netaknuti. Dok ne vidimo igrača, mnogo jačeg od ostalih, koji će dominirati od 18 do 35 godine. Čujem kako se mediji i navijači pitaju kako ćemo mi to uraditi, da li će ljudi gledati tenis kad se oni povuku… Život je takav. Zar pre velike trojke niko nije gledao tenis? Tada nije bilo tih rekorda, ali svi su voleli neke igrače“, dodao je Danil.

Objasnio je i ko ga je najviše impresionirao.

„Zavisi, ali danas je to Novak jer je nedavno oborio rekord. Kad sam bio klinac slušao sam ljude kako pričaju da on igra dobro, a da nikad neće biti kao Rafa i Rodžer. Sada su svi tu, na vrhu, što je impresivno“.

Nije želeo da iznosi smele tvrdnje kada je u pitanju tenis za pet godina.

„Teško je predvideti jer novi uvek dolaze. Kao Karacev na Australijan openu. Ko je mogao da zamisli da će igrati polufunale? Mislim da će Novak još biti tu. On je tako jak i vidim ka da traje kao Rodžer. Mislim da Rodžera tada neće biti na turnirima, mnogo ga poštujem, ali se nadam da ćemo svi za pet godina igrati bolje od njega! Od mlađih, voleo bih da tu vidim osim sebe i Zvereva, Cicipasa, Tima“, zaključio je Medvedev.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram