Rafael Nadal i Novak Đoković
Rafael Nadal i Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/ANDREW COULDRIDGE / POOL

O čemu su razmišljali?

Nepravda, u najmanju ruku.

Rafael Nadal je dobitnik nagrade ESPY za najboljeg tenisera, što, uzevrši u obzir tok 2022. godine, na prvi pogled i ne iznenađuje, pošto je „bik sa Majorke“ osvojio Australijan open i Rolan Garos, dok je u polufinalu Vimbldona zbog, kako je tvrdio, povrede stomačnog mišića morao da se povuče, pa je u borbu za trofej otišao Nik Kirjos, koji je jasnije poražen od Novaka Đikovića.

No, problem je sledeći – prema pravilima ESPY nagrade, kako je navedeno u pojašnjenju kome ona ide, „njen cilj je da prepozna individualna i timska dostignuća i ostale uspehe vezane za sport u kalendarskoj godini koja je prethodila onoj u kojoj je nagrada dodeljena“.

Dakle, iako je 2022. godina duboko zašla u drugu polovinu jula, nagrade za najbolje sportiste su dodeljene za 2021. godinu.

A kako bi bilo opisano šta je obeležilo 2021. godinu kada je u pitanju „beli sport“, to je moguće učiniti uz samo dve reči – Novak Đoković.

Prvo je osvojio Australijan open. Potom je osvojio Rolan Garos. Potom je osvojio i Vimbldon. Usledile su Olimpijske igre i četvrto mesto, da bi u finalu US Opena Danil Medvedev odigrao meč karijere i savladao Đokovića.

Za to vreme, Nadal je u Melburnu stigao do četvrtfinala, u Francuskoj stao u polufinalu, a na Vimbldonu, Olimpijskim igrama i US Openu nije ni igrao.

No, uspeo je Nadal da osvoji turnir serije 500 u Barseloni, a potom i da trijumfuje na mastersu u Rimu. Dakle, iako je osvojio manje turnira ukupno (dva) nego što je Đoković osvojio grend slemova (tri), Španac je proglašen za najboljeg tenisera za 2021. godinu?!

Nelogično, u najmanju ruku.

Đoković je inače ovu nagradu osvojio pet puta, Nadalu je treća.

BONUS VIDEO Novak igra tango

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram