Novak Đoković/Foto: EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Svima i dalje smeta poruka.

Novak Đoković je posle velike borbe u jednom od najboljih mečeva dosadašnjeg Rolan Garosa eliminisao Španca Alehandra Davidoviča Fokinu sa 7:6, 7:6, 6:2, ali je i dalje glavna tema njegova poruka nakon pobede u prvom kolu kda je na kameri napisao „Kosovo je srce Srbije, stop nasilju“.

PROČITAJTE JOŠ

Novak je tom prilikom uputio poruku zbog nasilja nad Srbima na Kosovu, ali su mnogi iskoristili priliku da ga napadnu zbog toga.

Britanski „Independent“ posvetio je čitav tekst u kojem je izneo čitav niz bizarnih optužbi.

U Novakovoj poruci, autor teksta je video provokatorsku tendeciju sa političkom konotacijom.

„Kada je Novak Đoković ove nedelje napisao poruku preko objektiva televizijske kamere na Otvorenom prvenstvu Francuske, tačno je znao šta radi. Odgovarajući na najnovije etničke tenzije na Kosovu, uzeo je flomaster koji mu je dao lovac na autograme i napisao: „Kosovo je srce Srbije. Stop nasilju.” Ali ovo nije bio nekakav gest mira i ljubavi, kao što je pokazao kada je ponovio reči na svom Instagram nalogu. U njegovom škrabanju je postojala svrha. Ovo je bio nameran potez, politički, provokativan i naglašen. Ukratko, tipično Đoković“.

Prema autoru teksta, Novakov komentar je imao željeni efekat jer je isprovocirao rekaciju Olimpijskog komiteta Kosova, što je navodno bio i Novakov cilj.

„Nikada se nije suzdržavao da se bavi pitanjima u bivšoj Jugoslaviji. I njegovi stavovi su nepokolebljivi. Tako je 2008. godine, kada se prvi put raspravljalo o konceptu otcepljenja Kosova od njegove domovine, on napisao na svom nalogu na društvenim mrežama: „Spremni smo da branimo ono što je naše. Kosovo je Srbija“, stoji u tekstu gde se potom navodi da je Novak najpoznatiji srpski nacionalista u svetu.

Kako kaže autor teksta, Novak se nije suzdržavao da priča o bilo kojoj temi, aiako ljude u Parizu briga za njegovo mišljenje, on se nije obraćao njima, već onima u Srbiji koji ga čak poistovećuju sa državom.

Foto: Miodrag Dimitrijević/Nova.rs

„Iako nije tako žestoki nacionalista kao što je njegov otac Srđan, koji je rođen na Kosovu, on ipak prihvata ideju da je Srbija pogrešno shvaćena, na kraju međunarodne viktimizacije, da je država pretvorena u izgnanika namernim dezinformacijama. U intervjuima je često govorio o svom detinjstvu: trenirao je tenis u krateru od bombe dok je njegov rodni grad bio na udaru NATO snaga tokom raspada Jugoslavije. Govorio je o tome kako mu je sukob stvorio osećaj ko je on. U njegovom umu, to je uvek bilo „mi protiv sveta“. Kako je rekao u obraćanju srpskim medijima posle poslednjeg naleta autoriteta, nije ga briga šta će ostatak sveta da misli. Borba je sve“.

U daljem tekstu autor podseća i na Novakov otpor vakcinaciji čak i po cenu da odloži trenutak kada će postati najbolji ikada, osvrćući se na njegov „sam protvi svih mentalitet“.

„Jer za njega je opsadni mentalitet koji takva pozicija stvara vitalno motivaciono oruđe. Svet možda voli Rodžera Federera i Rafaela Nadala, publika na Rolan Garosu i Vimbldonu uvek može favorizovati njegovog protivnika ali to ga se nimalo ne tiče. Takvom antipatijom će podmazati mehanizam svog opredeljenja. Kao navijač Milvola koji igra tenis, niko ga ne voli – ali njega nije briga“

Na kraju, svoj napad na Đokovića, autor završava proročanstvom da sve što Novak radi jeste u svrhu političke karijere koja ga čeka kada završi sa tenisom i da je njegova kampanja već počela.

A kada se povuče iz igre, kao gotovo sigurno najodlikovaniji igrač u istoriji, njegova budućnost je jasna. Poput Džordža Vea u Liberiji ili Imrana Kana u Pakistanu, on će iskoristiti jedinstvenu sportsku slavu da izgradi domaću političku karijeru. Zato škraba po francuskim kamerama: njegova kampanja je već počela. Nije da treba mnogo da ubeđuje. Iskreno, ako i kada se bude kandidovao za predsednika Srbije, svaki drugi kandidat bi mogao i da se povuče.“

BONUS VIDEO Snimak sigurnosne kamere – mural Novaka Đokovića uništen

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare