Foto:AP Photo/Hamish Blair

Novak Đoković bio je na udaru mnogih oštrih izjava australijskih političara i vlasti, na kraju, prilagođen je protokol svim teniserima.

PROČITAJTE JOŠ

Ostao je Đoković pri stavu da se ne otkriva vakcinalni status i da se omogući teniserima koji se nisu vakcinisali da igraju.

Mnogi igrači žele da to ostane privatna stvar i da se o tome ne priča, a Novak je naveo nedavno „da će razmisliti“ o nastupu u Australiji.

Bilo je prilično arogantnih istupa u australijskoj javnosti, sve se vrtelo oko Novaka i dobijali su se politički poeni na njemu.

Ministar sporta Viktorije, Martin Pakula, početkom decembra je imao prilično striktnu i jasnu izjavu.

„Ako ste teniser iz inostranstva, ili sportista uopšte, treba da pokažete odgovornost prema zajednici u koju dolazite. Zbog toga tražimo od njih da pošuju iste zahteve koje poštuju i građani Viktorije. Ne radi se o ucenama, želimo samo da naša zajednica bude zaštićena. Želim da bude jasno da se nadam da će se Novak vakcinisati i da će igrati na Australijan openu. Ali ako odluči da to ne učini, to je njegova stvar“, rekao je Pakula tada.

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Premijer Viktorije Den Endrujs je Novaku čak poručio „da mu 20 titula Grend slema ne znače ništa ako želi da igra u Australiji.“

„Te titule te neće zaštiti. Jedina titula koja će te zaštiti je da možeš da kažeš da si primio prvu dozu i da si primio drugu dozu“, naveo je početkom oktobra Endrjus.

Premijer Australije Skot Morison podržao je državu Viktoriju uz reči da „nema privilegija“ za najbolje tenisere.

„Odluke donose medicinski zvaničnici i niko drugi. Postoje pravila i medicinsko izuzeće je jedno od njih, ali ono nije rupa u zakonu za privilegovane tenisere“, rekao je Morison pre sedam dana.

Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

Na kraju, direktor turnira Kreg Tajli potvrdio je da će nevakcinisani moći da igraju, iako se mesecima pretilo teniserima i teniserkama.

Zaboravilo se u celoj situaciji da Novak nije jedini teniser i da se ne vrti sve oko njega, ali i da on nije govorio samo o sebi, već o celoj teniskoj zajednici, kao i mnogo puta do sada.

Takođe, nije se protivio vakcinaciji, on ju je mnogim teniserima omogućio i u Beogradu kada je organizovao dva turnira ove godine, ali je samo želeo da to ostane privatno pitanje.

Tako će i biti, zahvaljujući poslednjoj odluci.

Direktor turnira Australijan open, Kreg Tajli, rekao je da će igrače koji se prijave za medicinsko izuzeće bez vakcinacije protiv koronavirusa pregledati nezavisni panel od tri osobe.

Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

„Tenis Australija“ je saopštio da će panel činiti lekari iz oblasti imunologije, zaraznih bolesti i opšte prakse i da je taj potez dogovoren u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Viktorije.

Tajli je ranije rekao da svi igrači moraju da budu vakcinisani protiv koronavirusa, a najviše se tim povodom pričalo o Novaku Đokoviću koji je odbio da otkriva svoj vakcinalni status.

„Blisko smo sarađivali sa vladom Viktorije na uspostavljanju poštenih i nezavisnih protokola za procenu zahteva za medicinsko izuzeće koji će nam omogućiti da obezbedimo da Australijan open 2022 bude bezbedan i prijatan za sve“, rekao je Tajli.

Ono što je najvažnije za Novaka i ostale tenisere – svi podaci o vakcinalnom statusu ostaće tajni.

BONUS VIDEO Komična scena Novaka Đokovića, imao minut da se pripremi za uključenje pa napravio šou 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar