Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Novak Đoković je propustio prvi set egzibicionog meča sa Janikom Sinerom zbog problema sa plikovima na desnoj ruci. Nije to razlog za dizanje panike, ali bilo je još situacija u kojima su žuljevi znali da naprave probleme našem asu.

Nakon meča se pojavila i fotografija ruke našeg asa koja svedoči da je imao problema da uopšte uhvati reket kako valja.

PROČITAJTE JOŠ

Ovo je možda i posledica rada sa bučicama, različitim vežbama snage koje je možda intezivnije radio u dvonedeljnom karantinu.

Moraće da sanira ovaj problem u naredna tri, četiri dana jer ga čekaju izazovi sa Srbijom na ATP Kupu (za sada se nastup ne dovodi u pitanje), a kasnije i Australijan open.

Kao i mnogi profesionalni sportisti često je imao ovakve manje povrede, ali su plikovi dosta uticali na njegovu igru.

Žuljevi na nogama su uticali na njegovu pokretljivost, dok bi ovi na ruci mogli da budu poseban izazov koji treba prevazići.

Verovatno je najpoznatija situacija sa US Opena 2019. godine kada je Novak imao problema sa plikovima, ali i desnim ramenom zbog čega je na kraju predao meč četvrtog kola protiv Stana Vavrinke pri rezultatu 4:6, 5:7, 1:2. A koliko je dobro do tog momenta igrao u Njujorku svedoči da je od 2007. do 2016. godine svake godine bio makar u polufinalu, sa dve titule i šest nastupa u finalu.

Propustio je 2017. poslednji grend slem u sezoni zbog povrede lakta, a 2018. godine podigao ovaj trofej. U 2019. godini se desio problem sa ramenom i plikovima, dok je prošle godine diskvalifikovan u 4. kolu jer je pogodio linijskog sudiju.

Jedan od problema na US Openu 2019. godine bili su stalni plikovi na stopalima koji su mu stvarali velike bolove. Zbog toga je čak dva puta prekinuo trening pred meč sa Vavrinkom, morao je da skida patiku i čarapu sa desne noge. U jednom trenutku je tada i skakutao na levoj nozi nakon što je prekinuo džoging. Bolovi su bili stalni i iritantni.

PROČITAJTE JOŠ

Tada je postalo jasno da su žuljevi uticali na njegovu pokretljivost na terenu, a kada se uz sve to nadovezao bol u ramenu oštrica najboljeg tenisera sveta je otupela.

Umanjivao je značaj ovih plikova, ali je bilo evidentno da mu stvaraju mnogo problema.

„To je manja stvar. Kao što ih imaju i svi… Ništa važno što bi trebalo da izazove brigu“, kratko je rekao tada i nastavio praksu da ne želi da pridaje pažnju povredama prilikom intervjua.

I druge izjave su pokazale da se ne oseća potpuno komotno i to se odrazilo i na njegovu igru.

„Pokušaću da igram najbolje moguće i moj cilj je da uvek igram najbolje na ovim turnirima. Mnogo klizam na šljaci, betonu ili travi. Mislim da mi fleksibilnost skočnog zgloba pomaže da ostvarim agresivnu igru“, rekao je tada Đoković.

Ipak, pokazalo se da je stvar znatno ozbiljnija nego što je u prvi mah izgledalo.

Na konferenciji nakon meča je Novak kao glavni problem podvukao bol u ramenu, ali je napomenuo da je u pitanju više problema.

„Ne želim da pričam o mojim povredama, rekao sam vam da je u pitanju levo rame i ne želim da govorim ništa više o tome. Ne vređa me što se ne ophode prema meni kako ne treba, poštujem ostale i želim da ostali poštuju moju odluku. Žao mi je zbog publike, mnogi nisu znali šta se dešava, ali nisam mogao da igram i tako je kako je“, rekao je tada Đoković nakon meča vidno razočaran.

Još neverovatnije deluje što mu je publika zviždala kada je odlučio da preda susret, nisu verovali da je u pitanju povreda…

Dakle, imao je Novak mnogo, mnogo uspeha u „Velikoj jabuci“, a onda su se desila dva velika peha u dve godine… Plikovi su znali da budu neugodni, ali nema sumnje da će Novak dati sve od sebe da to prevaziđe. Uostalom igra na „svom“ turniru, u Melburnu je apsolutni rekorder sa osam titula, a prvi je favorit da osvoji i devetu ove godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare