Novak Đoković Vimbldon
Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Novak Đoković je osvajanjem Rolan Garosa ostvario najveći cilj u prvoj polovini 2021. godine, a sada će imati samo dve nedelje da napravi veliku tranziciju.

PROČITAJTE JOŠ

Gotovo nikada nije bio ovako mali razmak između Rolan Garosa, najvećeg turnira na šljaci, i Vimbldona (28. jun – 11. jul), najprestižnijeg turnira na svetu, pa će samo dve nedelje po završetku finala u Parizu, igrači morati da izađu na englesku travu.

Ipak, ovo nije nikako lako uraditi jer je igranje na travi specifično, a ta glatka tranzicija je utoliko bitnija kada se zna da „sledeća generacija“ tenisera ne igra sjajno na travi. Stefanos Cicipas, Danil Medvedev, Aleksander Zverev, pa i Dominik tim nemaju velikih uspeha na travi.

Zbog toga i ne čudi što je Novak izraziti favorit za osvajanje titule, zato što je samopouzdanje Rafaela Nadala poljuljano nakon poraza na stadionu „Filip Šatrije“, dok, sa druge strane, niko ne zna koje su realne mogućnosti Rodžera Federer koji je sve karte bacio na londonski turnir.

Srpski teniser je nakon nedeljnog finala, već u ponedeljak stigao u Beograd.

U otadžbini su ga sjajno dočekali, pa je u restoranu „Novak“ napravljena velika žurka u njegovu čast.

Otac Srđan i majka Dijana su bili sjajno raspoloženi i te kako su znali da proslave 19. grend slem titulu našeg asa, kojom je postao treći igrač u istoriji (prvi u Open eri od 1968. godine) koji je osvojio sva četiri grend slem turnira po barem dva puta.

Novak je čak sam lansirao vatromet, dočekan je špalirom, a na repertoaru su bile mnoge rodoljubive pesme uključujući i himnu Srbije „Bože pravde“.

Najavio je Novak da će se nekoliko dana odmarati, pa možda i preskočiti nekoliko treninga, kako bi potpuno napunio baterije.

Ipak, već u sredu će otputovati na Majorku, a u Španiji će od 19. juna igrati jedini turnir na travi u Španiji.

Ovog utorka je potvrđeno da će igrati na ovom takmičenju, ali će sada Đoković igrati isključivo u dubl konkurenciji.

Ovo je značajno iz najmanje dva razloga jer se Srbin možda uigrava da i kasnije na Olimpijskim igrama nastupi u dubl konkurenciji, ali i zato što bi ovim mečevima najviše mogao da radi na volejima.

Novak je na Majorku stigao na poziv direktora turnira Tonija Nadala, legendarnog stratega koji je dugo sarađivao sa Rafaelom, a još uvek nije poznato ko će mu biti partner na ovom turniru.

Upravo će u dublu imati mnogo više prilike da igra ovaj udarac, nego što bi to bio slučaj u singlu, a volej je uz servis ključan faktor za igru na travi.

Očekuje se da Novak putuje u London samo tri dana pre početka turnira u Londonu, pa bi 25. ili 26. juna već mogao da bude u Engleskoj, gde će se na „Ol Ingland klubu“ pripremati za turnir koji je kao mali sanjao da će osvojiti. Očekuje se da Novak odradi dva treninga na travi Vimbldona, pre nego što u ponedeljak igra meč prvog kola.

Novak će 25. juna saznati rivala u prvom kolu, a tek 27. juna će znati u koje vreme će izaći na teren.

Postojala je dilema da li će Novak igrati pre Vimbldona, a da je odlučio da preskoči i ovaj turnir verovatno bi sebi napravio medveđu uslugu.

Ipak, ovako je još jednom pokazao da razmišlja unapred, te da mu nisu bitni mečevi koji se igraju pred Vimbldona jer je potpuno fokusiran da ove sezone ispiše istoriju osvajanjem „Zlatnog slema“ (osvajanje sva četiri grend slem turnira i zlatne olimpijske medalje u jednoj godini) ili „Kalendarskog slema“ (osvajanje sva četiri grend slem turnira u jednoj godini) .

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare