Ono što je propustio da uradi krajem prošle godine uradio je početkom ove. Novak Đoković je otišao na više nego zasluženi odmor, a ima najmanje dva razloga zbog koji je to mogao sebi da priušti.

Pre svega Đokoviću je odmor neophodan. Nikada nije imao kraću pauzu jer je odlučio da igra Dejvis kup (Srbija ispala u polufinalu od Italije), ali i da kasnije odigra egzibiciju sa Karlosom Alkarazom u Džedi, pa da igra Junajted kup već krajem decembra.

PROČITAJTE JOŠ

To je uslovilo da dođe i do zamora materijala, a kada se na to doda i hronični virus (prehlada) koji ga je pratio tokom čitavog boravka u Melburnu očekivano je što je odlučio da sebi da nešto više vremena za odmor.

Uradio je to kako bi napunio baterije pred masterse u Indijan Velsu (potvrđeno da će igrati) i Majamiju (još uvek nije poznato da li se u drugoj polovini marta seli na Floridu) na kojima može da dodatno uveća prednost na mestu prvog na svetu.

Karlos Alkaraz i Janik Siner
Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Wong)

Đoković je siguran na mestu broj 1 sve do 4. marta i početka Indijan Velsa, što će njegovu vladavinu produžiti na 414 sedmica. Ne bi bilo preveliko iznenađenje ukoliko i do kraja Rolan Garosa bude najbolji teniser planete, a do tada će praktično najveće šanse da ga ugrozi imati Karlos Alkaraz.

Zašto? Danil Medvedev i Janik Siner nisu najbolji šljakaši, iako je Rus prošle godine uspeo da osvoji masters u Rimu što je možda i iznenađenje godine.

Ipak, to je omiljena podloga Alkaraza koji će pokušati da upravo tako napadne srpskog asa, ali…

Šta se to dešava u februaru, pa Đoković može sebi da priušti dodatne dane odmora.

Odlučio je to ranije, pre svega jer mu je odmor preko potreban, ali i zbog toga što zna da se on i dalje pita za sve. Primera radi do prvog aprila Đoković brani samo 180 bodova (oni iz Dubaija bez kojih sigurno ostaje).

Sa druge strane Medvedev brani čak 2.850 bodova, zatim Alkaraz koji će morati da odbrani 1.910, a Siner oko 1.510.

Foto: AP Photo/Andy Wong

To znači da to 1. aprila Medvedev sigurno ne može da bude prvi jer mu je neophodno da osvoji 3.875 poena više od Srbina, a ukupno je na raspolaganju 3.500. Medvedev je odlučio da se zbog povrede i premora povuče sa turnira u Roterdramu (serija 500), a kako ga je osvojio prošle godine ostao je bez tačno 500 bodova.

Matematički je moguće da Srbina ugroze Karlos Alkaraz i Janik Siner, ali će Alkaraz morati da osvoji 2.335 bodova više od Novaka do tada, a Italijan 2.880.

To znači da bi Novak osvajanjem jednog od dva mastersa osigurao sebi titulu.

Šta sve brane ova tri igrača do početka aprila?

Alkaraz brani titulu u Buenos Ajresu (250) i finale u Rio de Žaneiru (300 bodova). Trofej je podigao na Indijan Velsu prošle godine (1000) i stigao do finala Majamija (600).

Medvedev je ušao u fantastičan niz prošle godine, pa je redom podizao titule u Roterdamu (500), Dohi (250) i Dubaiju (500). U Indijan Velsu je poražen u finalu (600), dok je u Majamiju podigao titulu.

Ne toliko dominantan, ali veoma sličan niz je prošle godine imao i Siner koji je podigao titulu u Monpeljeu (250), zatim stigao do finala Roterdama (300), na Indijan Velsu je stao u polufinalu (360), a u Majamiju je bio finalista (600).

BONUS VIDEO Epsko polufinale Novaka Đokovića i Janika Sinera na Australijan openu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare