Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Novak Đoković u Parizu igra za mnogo više od pukog osvajanja novog mastersa. Daleko od toga da ova velika titula nije značajna, ali bi trofej mogao da mu donese usamljeno mesto na vrhu.

Ipak, da sve ne bude baš toliko jednostavno pobrinuo se Danil Medvedev, koji već neko vreme „diše za vratom“ najboljem igraču sveta.

Đoković trenutno ima 10.340 bodova, dok je Rus trenutno na 9.540 bodova i već 8. novembra ostaće bez još 2.490 poena (Novak bez 390) što pravi dodatan problem u računici.

PROČITAJTE JOŠ

Sve ovo se svodi na tri scenarija u kojim Novak može da obezbedi prvo mesto na ATP listi i na kraju kalendarske godine.

Ukoliko Novak dođe do finala, sigurno će po sedmi put kraj godine dočekati na mestu broj. U ovom trenutku je po tom parametru izjednačen sa Pitom Samprasom jer su obojica po šest godina završavali na svetskom vrhu. Bilo bi ovo još jedno dostignuće koje niko ne bi mogao da ugrozi u skorije vreme.

Isto to će se desiti i ukoliko Medvedev ne bude uspeo da nađe svoje mesto u nedeljnom finalu u prestonici Francuske. Rus je nedavno odlučio da preskoči turnire u Beču i Sankt Peterburgu, a njih dvojica su se pre Pariza susrela u Kanu gde su odradili zajednički trening.

„Nestrpljivo sam čekao to kao dobar trening i bilo je predivno. Igrali smo dva sata, jedan set i bilo je sjajno. Onda smo pričali 15, 20 minuta, volim da pričam sa njim. Mislim da mogu da kažem da mi je prijatelj“, rekao je Rus o Đokoviću.

Treća mogućnost za Novaka je da stigne do polufinala, a da Rus ne osvoji titulu. I Srbin je pričao o tom cilju, koji nikada nije skrivao.

Danil Medvedev
Danil Medvedev Foto: EPA-EFE/PETER FOLEY

„Mesto broj jedan se nalazi na crti između Medvedeva i mene, i u prilično sam dobroj poziciji po pitanju renkinga i ATP trke, pa je to očigledno cilj za mene do kraja sezone uz želju da igram dobro sa Srbijom na Dejvis kupu. Nadam se da mogu da igram dobro i obezbedim prvo mesto na svetu“, rekao je Đoković.

Kako je Novak izmenio svoju igru tokom godina i raspored prilagodio ciljevima, najbolje svedoči podatak da je u 2021. godini do sada osvojio 6.250 bodova (prvi sledeći na listi je Medvedev sa 3.500), a ne nalazi se među pet igrača sa najviše pobeda.

Novaku se taktiziranje i čuvanje snage višestruko isplatilo, jer ima 44 pobeda i šest poraza uz četiri titule. Sa druge strane, najviše pobeda ima Stefanos Cicipas (55), ali uz samo dve titule.

Praktično da bi bilo kako Medvedev mogao da ugrozi Novaka na vrhu morao bi da pobedi na svim mečevima do kraja sezone, osvoji titule u Parizu i na Završnom mastersu u Torinu uz dobar rezultat u Dejvis kupu. To deluje kao gotovo nemoguć zadatak, pogotovo što i dalje zavisi od rezultata Đokovića.

Novak je pokazao da, iako živi u sadašnjem trenutku, uvek pažljivo planira budućnost.

„Imao sam slične situacije ranije kada sam bio superumoran, ali sam nekako uspevao da pronađem snagu i da završim godinu i sezonu snažno. Nadam se da će to opet biti slučaj“, rekao je Đoković i najavio da će sa Srbijom napasti „salataru“. Srbija igra u grupi sa Nemačkom i Austrijom (26. i 27. novembar), a za 30. je zakazano četvrtfinale.

BONUS VIDEO Pogledajte dosad neviđene snimke Novakove vile u Sremu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram