Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Najbolji teniser planete može u Monte Karlu da "okrene kurblu" i pogura sezonu u dobrom smeru.

Izgubio je puna tri meseca, odigrao samo tri takmičarska meča na ATP turu u Dubaiju i bio poražen od Jiržija Veselog. To je nešto što bismo možda očekivali od nekog klinca, koji tek pokušava da se aktivira i probije na ATP listi, ali ne i od Novaka Đokovića.

Činjenica što nije vakcinisan sprečila ga je da igra na Autralijan openu, Indijan Velsu i Majamiju, ali tih ograničenja nije bilo u Dubaiju i nema ih – ono što je bitnije, u Monte Karlu. Turnir u kneževini Monako počeo je u nedelju, a Novak preskače prvo kolo kada će žreb već biti pročišćen od nekih potencijalno opasnih rivala.

PROČITAJTE JOŠ

Prvi rival biće mu Alehandar Davidovič Fokina, u trećem kolu može na Davida Gofana, Danijela Evansa, ne i Roberta Bautistu Aguta koji se povukao.

U četvrtfinalu može da mu dođe Karlos Alkaraz, koji je u poslednje vreme u velikom naletu forme, ali su tu i Tejlor Fric i Sebastijan Korda koji svejedno nisu za potcenjivanje.

Žreb nije toliko „milovao“ Đokovića, jer imena potencijalnih rivala mogu da zavaraju. Onih najvećih imena, poput Rafaela Nadala, Danila Medvedeva nema, a odustao je i Mateo Beretini neposredno pred turnir. Nadal ima napuklo rebro još od američke turneje i pauzira nekoliko sedmica, slična pauza čeka i Medvedeva koji ima problema sa kilom, dok Beretini kuburi sa zglobom. Istini za volju, potonja dvojica nisu toliko moćni „šljakaši“…

Posle Alkaraza, Đoković može na Kamerona Norija i Kaspera Ruda, dok bi finale moglo da bude sa nekim od igrača kao što su Stefanos Cicipas, Aleksandar Zverev, ili Andrej Rubljov. Znamo da kad Novak igra na najvišem nivou, nema tog rivala koji može da mu se suprotstavi.

Problem je što nije u takmičarskom ritmu, pa i na svojoj najjačoj podlozi, betonu, dopusti pad koji kazni jedan Veseli.

PROČITAJTE JOŠ

Povrede najopasnijih pretendenata na prvo mesto olakšavaju Novaku posao, mada treba znati da od lani u Monte Karlu brani treće kolo, gde je 2021. ispao od Danijela Evansa sa 6:4 i 7:5 i mora da sačuva 90 bodova.

Kako je na prošloj ATP listi bio samo deset bodova ispred Medvedeva, moraće da pobedi bar jednog protivnika da ne bi razmišljao o svom prvom mestu od 11. aprila nadalje. Medvedev prošle godine nije ni igrao u Monte Karlu već je posle Marseja i Majamija otišao u Madrid i Rim. Pošto ni tamo ne brani mnogo bodova, Novak će morati da tu stvori razliku, dok se Rus ne vrati na teren. Uz to, Đoković u Rimu brani 600 bodova i finale protiv Nadala, što je najveći izazov do Rolan Garosa, ako ne računamo nezanemarljivi Beograd.

Svi ovi izazovi dolaze pred najzahtevniji deo sezone i titule na Rolan Garosu i Vimbldonu, gde će Novak biti između dve vatre – da očuva prvo mesto na ATP listi i proba da prestigne Nadala po broju grend slemova. Međutim, da bi onu svoju unutrašnju vatru raspalio, moraće da iskoristi Monte Karlo kako zna i ume, jer odatle sve može da krene nabolje i da se početak sezone protekao u znaku australijskog fijaska, ipak pomeri u smeru koji smo svi očekivali pre Nove godine.

BONUS VIDEO Novak luduje sa Zvezdinim košarkašima posle pobede nad Makabijem

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar