Novak Đoković u Monte Karlu
Foto: Felice Calabrò/IPA / Sipa Press / Profimedia

Novak Đoković, najbolji teniser svih vremena, započeo je 420. sedmicu na vrhu ATP liste. Prednost u odnosu na prvog sledećeg u istoriji Rodžera Federera je sada uvećao na 110 sedmica.

Ipak, nije samo zbog toga ovaj ponedeljak istorijski, već i zbog činjenice da je Novak Đoković sada i zvanično postao najstariji broj 1 u istoriji. Srpski teniser sada ima 36 godina i 322 dana, pa je tako dva dana stariji od Federera kada je on brojao poslednji dan kao svetski broj 1.

PROČITAJTE JOŠ

Srpski teniser ima 1.015 bodova više od drugoplasiranog Janika Sinera (9.725 naspram 8.710), odnosno 1.080 više od Karlosa Alkaraza. To znači da će Novak sada biti pod ogromnim pritiskom da zadrži prvo mesto na svetu.

Naime, ova dva tenisera će se kasnije takmičiti i na mastersu u Madridu, koji će srpski as verovatno propustiti i ove sezone osim ukoliko ne dođe do nekog iznenađenja, pa će sada biti veoma, veoma bitno da osvoji što je više poena moguće.

Brani samo 90 poena od prethodne godine, pa bi mogao da popravi svoj bodovni saldo za 910 poena. Ipak, Alkaraz se prošle godine nije takmičio pa bi u načelu u slučaju da Đoković bude eliminisan već u drugom kolu, a on osvoji turnir i da preuzme prvo mesto na planeti. Naravno, taj scenario je teško očekivati, ali je poznato da je Đoković najviše iznenađenja dozvoljavao baš u Monte Karlu (pobede karijere Dena Evansa, Lorenca Musetija i Alehandra Davidoviča Fokine).

Sve ovo poziva na oprez i čini da ova sedmica za Novaka ne bude samo slavljenička i sedmica u kojoj je srušio još jedan rekord Federera za koji se mislilo da neće biti moguće srušiti. Novak je prvi put postao prvi na planeti sa 24 godine, a od tada je proveo više od osam godina na mestu broj 1. Ipak, to mu više nije prioritet.

„Pitanje je nedelja kada će Janik Siner postati prvi na ATP listi. Svetski broj jedan više nije moj prioritet. Moj prioritet je da budem najbolji što mogu na Rolan Garosu, Vimbldonu i Olimpijskim igrama“, rekao je srpski as u kneževini.

ATP lista, 8. april
Foto: ATPtour.com

BONUS VIDEO Đoković o Ivaniševiću: kraj profesionalne saradnje ne znači kraj prijateljstva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar