Danil Medvedev, Novak Đoković i Aleksandar Zverev
Danil Medvedev, Novak Đoković i Aleksandar Zverev Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS/ALI HAIDER/DAVE HUNT

Zaista nezapamćena situacija dešava se u svetskom tenisu koji nikako ne uspeva da pobegne od skandala. Zbog toga što se tenis igra gotovo na svakom kontinentu na planeti, globalna situacija u većoj meri utiče na sportiste nego u drugim zemljama. Sve je to dodatno komplikovano u trenutku kada i dalje traje pandemija koronavirusa, a u toku je i rat u Ukrajini koji stvara dodatne probleme.

Tenis je zbog toga pritisnut raznim skandalima i svim situacijama koje se dešavaju na planeti. Kada se uz to doda da je sport verovatno jedini sport koji se igra 11 meseci, pritisak na tenisere je uvek maksimalan.

Ipak, do problema je dolazilo tuđom krivicom, svesnim izborima, ali i momentima besa. Tri su potpuno različita slučaja privukla pažnju svetske javnosti od početka ove godine.

PROČITAJTE JOŠ

Da sve bude još zanimljivije sa tim problemima se nose prva tri tenisera sveta. Danil Medvedev, Novak Đoković i Aleksander Zverev imaju svako svoje probleme, a teško da će biti tek tako „obrisani“.

Svakako će se o njima pisati uveliko, pogotovo u zavisnosti od rezultata na Indijan Velsu koji je na programu od 10. marta.

Na večeri su se okupili Medvedev i Zverev sa Andrejom Rubljovim i Mateom Beretinijem pre početka turnira u Kaliforniji.

Divljanje Zvereva

Zverev divljao je na meču dubla, dozvolio je sebi da reketom udara po sudijskoj stolici, zbog čega je izbačen sa turnira.

U trećem setu, došlo je do rasprave Zvereva sa sudijom, kada je Nemac objašnjavao da je loptica otišla u aut.

Sudija ga nije poslušao, meč se završio porazom brazilsko-nemačkog para, a Zverev je rešio da se obračuna na neki način.

Nekoliko puta je reketom udario po stolici na kojoj je sudija sedeo, prethodno mu je zbog jednog pogađanja linije dobacivao: Ovo je na tvojoj j… liniji, ti si j… idiot.

Usledila je i kazna, izbačen je Zverev sa turnira, što je ozvaničeno.

Nakon toga je sam pokušao da se „opere“ ili bolje rečeno da primi udarac.

Sam Zverev se izvinio.

„Teško je sve sročiti, koliko žalim zbog jučerašnjeg ponašanja. Privatno sam se izvinio sudiji zbog izliva besa, bio je neprihvatljiv i pogrešan, razočarao sam samog sebe. Nije to smelo da se desi i tu nema izgovora. Voleo bih da se izvinim i turniru, navijačima, sportu koji volim“, rekao je Zverev.

Još jednom je uputio slične reči.

„Kao što znate, ostavljam sve na terenu. Juče sam ostavio previše. Iskoristiću naredne dane da analiziram svoje ponašanje i da osiguram da se ovo nikad više ne dogodi. Još jednom, žao mi je što sam vas razočarao“, naveo je Zverev.

Nemac je kažnjen maksimalnom kaznom sa 40.000 dolara, usput mu je oduzet i prihod sa turnira u Meksiku u ukupnom iznosu od 31.570 dolara (28.160 evra). Takođe, ostao je i bez bodova u singl i dubl konkurenciji.

„Ovo predstavlja maksimalnu kaznu za svaki prekršaj“ obrazložio je svoju odluku ATP.

Sada se Nemac nalazi pod posebnom lupom jer nije ovo prvi put da je imao ovakve izlive besa, a mnogi su pomislili ukoliko ovo radi pred milionima, šta li tek radi iza zatvorenih vrata.

Strani mediji su počeli da podsećaju na nepočinstva koja je Zverev radio ili za koja se sumnjiči, pa je u prvi plan opet isplivala Olga Šaripova.

Ona je dospela u centar pažnje kada je rekla da ju je Zverev fizički maltretirao i davio jastukom u avgustu 2019. godine.

Zverev se branio rekavši da to jednostavno nije tačno, iako se suočavao sa prilično ozbiljnim optužbama i za psihičko maltretiranje i ponižavanje.

Šaripova se oglasila naknadno i pravdala tvrdnjama da tada nije zvala policiju da ne bi naškodila reputaciji Zvereva, koji je i kasnije zbog privatnog života postao predmet interesovanja.

U Beograd je 2020. došao sa Brendom Pateom, nemačkom manekenkom, koja je zatrudnela sa Sašom.

Ubrzo se par rastao, posle čega je Brenda rekla da Zverev neće učestvovati u podizanju deteta sa njom.

Medvedev strahuje od ATP

Sa posebnim pritiskom mora da se nosi i Medvedev, a ovog puta ne zbog onog što je sam uradio kao u slučaju Zvereva.

Ruski teniser će u budućnosti nastupati bez državnih obeležja, pa je tako zastava Rusije sklonjena sa sajta ATP kod svih igrača iz ove zemlje.

Ipak, ITF, ATP, WTA i četiri grend slem turnira najavili su da „za sada ruski teniseri neće biti suspendovani“, što je ostavilo mogućnost da se krene putem koji su ranije utabali FIFA, UEFA, FIBA, FIVB i drugi izbacivanjem reprezentacije, ali i zabranjivanjem ruskih klubova da se takmiče.

Najveći udarac bi to bez ikakve dileme bio za Danila Medvedeva jer je Rus od ovog ponedeljka (28. februar) po prvi put u karijeri prvi igrač planete. Medvedev je postao tek 27. teniser od 1968. godine i početka Open ere, kada je profesionalcima dozvoljeno da se takmiče, koji se našao na mestu broj jedan makar na jednu sedmicu (poput Patrika Raftera).

Danil Medvedev Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Najveći protivkandidat za prvo mesto na svetu je Novak Đoković koji je na toj poziciji proveo 361 nedelju i ukoliko zaista i dođe do suspenzije Medvedeva mogao bi uskoro da se vrati na vrh jer će Rusu biti oduzeto 250 bodova sa turnira u Marseju koji je osvojio prošle godine (naravno u slučaju da Rus ne igra na Indijan Velsu ili ne dođe do polufinala).

Najpre je izjavio da ne može da slavi što je prvi na ATP listi, a sada je poruku uputio i preko društvenih mreža.

„Mislim da se svi sećate mog govora nakon finala Australijan Opena? To su bile samo moje misli i moji dečji snovi. Danas želim da pričam u ime svakog deteta na ovom svetu. Svi oni imaju snove, život tek počinje, toliko je novih i lepih stvari pred njima: prvi prijatelji, prvi nezaboravni trenuci i emocije. Sve što vide i osete događa im se prvi put. Zato tražim mir, mir među zemljama“, poručio je Medvedev i dodao:

„Deca se rađaju sa nadom, veruju u sve: u ljude, u ljubav, u sigurnost i poštenje, u svoje sposobnosti. Budimo ujedinjeni, jer deca treba da sanjaju“.

Medvedev je uz tekst okačio i sliku na kojoj se nalazi on ispred murala njega kao deteta, uz natpis „kids don’t stop dreaming“ ili u prevodu na srpski „deca ne prestaju da sanjaju“.

Ruski as se nalazi u nezavidnoj situaciji jer ne može da utiče na odluku koja bi mogla da mu sruši san, upravo onaj san o kom priča od početka ove godine.

Medvedev će po prvi put učestvovati na turniru kao najbolji na svetu, a kao da mu to nije dovoljan pritisak, moraće i da se nosi sa neizvesnošću zbog rata u Ukrajini i sve većih sankcija prema Rusiji.

Novakovi problemi zbog vakcine

Đoković je ostao pri stavu da ne želi da se vakciniše, pa čak iako bi to moglo da znači da se neće takmičiti na ostalim turnirima. Ipak, ubrzo je situacija krenula da se menja dramatično, pa je Novak ovog četvrtka saznao da će moći da igra u Monte Karlu i kasnije na Rolan Garosu jer je Francuska najavila ukidanje kovid propusnica od 14. marta.

Na pitanje da li bi žrtvovao učešće na Rolan Garosu i Vimbldonu nakon što je deportovan iz Australije, Novak nije imao dilemu.

„To je cena koju sam spreman da platim! Nikada nisam bio protiv vakcinacije, primio sam ih kao dete, ali sam uvek podržavao slobodu izbora šta stavljate u svoje telo“, ostao je pri stavu Novak.

Za sada Đoković deluje da Novak ne može da se takmiči samo na tlu Sjedinjenih Američkih Država. Ipak to obuhvata već dva mastersa u toku marta, još jedan kasnije u Sinsinatiju i US Open. Zbirno je to čak 5.000 poena.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

Ipak, situacija se polako menja i u Njujorku, pa bi već 7. marta trebalo da bude ukinuto pravilo o obaveznoj vakcinaciji, a očekuje se da to bude samo početak sklanjanja mera u čitavoj SAD.

Ukoliko se to zapravo i desi postoji nada da bi to moglo da se desi do 15, 16. marta, te da bi Novak mogao da stigne na vreme za turnir u Majamiju (počinje 23. marta).

Teško je to očekivati u ovom momentu, ali stvari se na svetskom nivou menjaju iz dana u dan.

Često je kroz karijeru Novak Đoković govorio da je bitno da imate „debelu kožu“, služio se tim engleskim izrazom sa posebnim akcentom na to da ne smete da dozvolite da sve što se dešava oko vas utiče na ono što je vaš cilj.

Đoković je kasnije pojasnio da ga je „Australija ponizila na svetskom nivou“, što dovoljno govori o tome kako je proživeo čitav problem koji je nastao nakon što mu je ova država dozvolila da učestvuje na Australijan openu, a onda deportovala njega i još dvoje nevakcininisanih učesnika ovog turnira.

Sada Novak nakon rastanka sa Marjanom Vajdom i jednim od glavnih sponzora mora da pokaže svima da je i dalje najbolji na svetu. Motiva mu svakako neće nedostajati, potrebno je samo da mu se dozvoli da se takmiči, na šta već pozivaju i njegovi rivali.

BONUS VIDEO  Bacanje novčića pred početak meča Đokovića i Musetija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar