Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Novak Đoković je po drugi put u karijeri poražen od "srećnog gubitnika" na nekom turniru (prvi put od Lorenca Sonega na turniru u Beču 2020. godine), a prvi put na mastersima. Ovog puta je bio bolji od njega Luka Nardi sa 6:4, 3:6, 6:3 i tako priredio senzaciju godine.

Najbolji teniser sveta je pao pred 123. igračem planete što je mnogo podsetilo na buran početak 2018. godine. Tada je Đoković potpuno izgubio samopouzdanje nakon tri teška poraza, pa je odlučio da završi karijeru.

PROČITAJTE JOŠ

Na sreću svih ljubitelja tenisa, to je trajalo samo 10 dana, nikada to nije zvanično objavio, ali je o tome govorila supruga Jelena.

Podsetimo se i te priče iz 2018. godine koja je nekako uvek aktuelna kada god počne sezona turnira u SAD.

Okupio je sve saradnike i poručio: Završio sam, gotovo je. Onda je po prvi put odlučio da ne trenira, da ne gleda tenis, da ne bude više teniser… Ipak, usledio je preokret.

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković u jednom trenutku je doživeo takav udarac da je čak okupio članove tima i rekao im da je završio karijeru.

Na sreću svih ljubitelja tenisa pri toj odluci je ostao tek 10 dana.

Da bi mogli da shvatimo šta se dešavalo tada u umu najvećeg tenisera ikada potrebno je vratiti se pet godina u prošlost.

Scena je Australijan open, a na programu je osmina finala. Hjeon Čung, čije će ime u svetu tenisa biti zapamćeno samo po tom meču, uspeo je da napravi senzaciju koju niko nije očekivao. Savladao je Novaka sa 7:6(5), 7:5, 7:6(3) i uspeo da ga eliminiše sa turnira.

Usledio je još jedan bolan poraz na mastersu u Indijan Velsu kada je u prvom kolu slavio Taro Danijel sa 7:6(3), 4:6, 6:1.

I onda situacija koju Đoković nikada posle toga nije doživeo. Treći uzastopni poraz ovog puta na mastersu u Majamiju. Benoa Per je slavio sa 6:3, 6:4. Đoković je bio frustriran, nije ličio na sebe, a od sebe je uvek tražio teniski perfekcionizam.

Marjan Vajda je pričao da je Đoković plakao ne samo zbog toga što je eliminisan, nego što se osećao kao da to ne može da promeni.

„Pokušavam, ali ne ide. To je sve. Očigledno se ne osećam sjajno kada igram na ovaj način, ne mogu da igram dobro koliko bih želeo. To je nemoguće u ovom trenutku“, rekao je Đoković tada.

Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic)

Imao je tada 31 godinu i mislio je da je rekao svoju poslednju reč u tenisu (oh, kako se samo prevario).

Jelena Đoković je odlučila da podeli ono što se dešavalo u svlačionici.

„Posle teškog poraza u Majamiju, okupio nas je i rekao „Znate, ljudi, završio sam. Gotovo je“, ispričala je supruga u intervjuu koji je radio Grejem Bensinger.

Ipak, Jelena je tada odigrala po ko zna koji put ključnu ulogu u životu Novaka.

„Ali, ne možeš da odustaneš!“. Plakali smo. „Šta radiš to, nije ovo pravi trenutak!?“, govorili smo. Bilo je baš ludo… Otišli smo onda na odmor zajedno i … Znate, kada on odluči da ne igra tenis, onda ne želi ni da gleda tenis! Ne želi ništa što ima veze sa tenisom. A ja volim tenis! I, vodila sam našu decu da igramo tenis“, počela je Jelena.

Bila je istrajna, trajalo je nekoliko dana pre nego što se u Novaku opet probudila želja da igra tenis.

„A onda se on, trećeg, četvrtog dana pojavio… Video je mene, video kako Stefan skuplja loptice, mislim, igramo se, zabavno je, nije to samo neki trening koji je on navikao da vidi. I, srećom, video je koliko mi uživamo, koliko uživamo na terenu i pitao „Mogu li, molim vas, i ja da dobijem reket?“ (osmeh) A ja sam reagovala otprilike ovako „Ne, ne možeš, ti više ne igraš. Napustio si tenis, pusti sad nas, ovo je naše vreme na terenu“. Naravno, izazivala sam ga. A onda je Stefan rekao „Okej, tatice, sad je tvoj red!“. I, Novak je uzeo nekoliko loptica, počeo da servira i reagovao u stilu „Pa, ovo i nije tako loš osećaj“. Posle toga je svaki dan dolazio do nas da igramo. A potom je poslednjeg dana (odmora) odlučio: „Znaš, pozvaću Marjana (Vajdu), pitaću ga da se vrati i da mi opet bude trener“, ispričala je Jelena kako je Novak tada promenio odluku.

Ovaj detalj je bio nepoznat, upravo zbog toga što Đoković nikada javno nije saopštio da je završio karijeru, čak je u njegovom timu to godinama bila „zabranjena tema“, kako ju je samo odredio.

Probudila se ponovo želja da bude onaj pravi, pa je u Monte Karlu uspeo da upiše dve pobede protiv Dušana Lajovića i Borne Ćorića, pre nego što ga je Dominik Tim eliminisao posle preokreta. U Barseloni je Martin Kližan, tada 140. na planeti, uspeo da slavi.

Prelomni trenutak je bio kada je u Rimu vezao četiri pobede i pokazao sebi da ponovo može da bude onaj pravi, uostalom u polufinalu je poražen od Rafaela Nadala, „Kralja šljake“.

Došla je sezona na travi koja je njegov teren. Tu je stigao do finala Kvinsa, a onda i do finala Vimbldona. Uspeo je da savlada Nadala u polufinalu, a onda i da sruši Kevina Andersona u meču za trofej.

Od tog momenta je Đoković osvojio 12 grend slem trofeja, a u dve godine mu je po jedan trijumf nedostajao da stigne i do kalendarskog slema. Đoković je tada pokazao da je zaista mentalna gromada, pa je uspeo da se podigne i iz tog nokdauna.

I upravo zbog takvih stvari i ovakvog savladavanja prepreka nema dileme da je najbolji teniser u istoriji. Uostalom, dobro je što je Novak shvatio da mu je i 10 dana penzije previše, možda je upravo to i produžilo njegovu karijeru.

BONUS VIDEO Novak Đoković: Još nemam trofej ove sezone…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar