EPA-EFE/Kai Foesterling

Sve u svemu, uspešna faza za Srbiju i Novaka

Novak Đoković je sa Srbijom obezbedio plasman na završni turnir Dejvis kupa u Malagi krajem godine uprkos porazu od Češke u subotu.

Najbolji teniser sveta je u petak doneo bod protiv Španije, a protiv Češke igrao je samo u dublu sa Nikolom Ćaćićem, ali su oni poraženi od češkog para Mahač/Pavlasek.

„Mislili smo kao tim, kvalifikovali smo se za Malagu, mislili smo da nema potrebe da igram singl. Želelo sam da igram dubl, to je najbolja vežba za Malagu. Ja nikad ne igram dubl. Hteli smo da pobedimo, ne volim da gubim. Svejedno da li dubl ili singl. Moja osećanja nisu sjajna trenutno. Drago mi je da smo se borili do kraja“, rekao je Đoković.

PROČITAJTE JOŠ:

Navijači su ostali na tribinama nakon dva singla kada su čuli da će Novak izaći na teren.

„Nikad nismo očekivali da će biti toliko navijača na dublu. Hvala navijačima koji su ostali do kraja. Učinili su da se osećamo kao kod kuće. Nadamo se da će nas podržati, tamo neće biti španskog tima“, dodao je Novak.

Jakub Menšik, mlada nada češkog tenisa, u prvom meču dana je savladao Dušana Lajovića.

„Igrao je impresivno. Slavio je protiv Lajovića komforno u dva seta. Napredovao je značajno. Sve je bliže top 100. Jedan od najvećih prospekata sa 18 godina. Drago mi je što ide u tom pravcu“.

Đoković je u petak savladao Alehandra Davidoviča Fokinu sa 2:0 i tako odveo Srbiju u Malagu.

„Generalno, iskustvo je bilo sjajno. Primarni cilj je bio da pomognem timu. Doneo sam poen koji je bio dovoljan za Malagu. Nisam bio ovde godinama, nisam znao kako će me prihvatiti narod u Valensiji. Poznavanje španskog je možda pomoglo. Za gostoprimstvo 10/10“.

PROČITAJTE JOŠ:

Novak ne smetra da su se češki navijači ponašali neprimereno.

„Ne mislim da su se češki navijači nešto posebno nekorektno ponašali. To je Dejvis kup i ovo takmičenje uključuje trubače, bubnjeve, bučnije je mnogo nego na drugim turnirima. Ja sam bio pomalo iznenađen. Španska pubilika je verovatno bila zasićena tom bukom nakon svakog poena. Ja nisam obraćao pažnju, jer sam navikao. U Dejvis kupu je to sasvim normalna pojava. Nisam video ništa nekorektno“

Pokušaće Novak da idigra i dubl na nekim turnirima pre završnice Dejvis kupa.

„Pokušaću da odigram, možda Pariz. Mislim da je to neophodno. Najmanje veorovatno od svih igram dubl poslednjih godina“.

Novak Đoković i Nikola Ćaćić Foto:REUTERS/Pablo Morano

Prethodnih dana mnogo se kritikovao format Dejvis kupa…

„Mislim da sam rekao sve što sam imao. Ne bih više da pričam na tu temu. Danas mi je prišao Felisijano Lopes i u ime Dejvis kupa pitao za mišljenje o formatu. Takvi razgovori ne treba da se vode preko medija već iza kulisa, privatno treba da budu kontaktirani svi igrači. Da iskažemo mišljenje i uputimo ljude iz ITF da znaju koji je konsenzus. Potrebno je direktno sa igračima pričati. Koliko sam čuo, verovatno je da će isti format ostati. Koji god format bio u budućnosti, treba vratiti da se igra kod kuće. Mi četiri, pet godina nismo igrali kod kuće. To je veliki problem za nas, savez, prosto razvoj srpskog tenisa i njegov razvoj. Nemamo više profesionalnih turnira, da mogu da se vide naši najbolji igrači da igraju pred domaćom publikom. Svi ostali sportovi imaju tu šansu“, zaključio je Đoković.

Reč je potom preuzeo Viktor Troicki.

„Zahvalio bih mu se ponovo što je ovde. Posle naporne sezone, brutalnog US Opena je našao snage i volje da dođe ovde i bude uz tim. Ima 36 godina, a i dalje ima volju. Timski je igrač i od kako je počeo da igra Dejvis kup za njega je to specijalno. Čestitao bih timu na kvalifikovanju, nadam se da ovo može biti naša godina“, rekao je Troicki.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar