Fot6o:© Paul Hennessy / SOPA Images/Profimedia; Victor Fraile/Power Sport Images / Shutterstock Editorial / Profimedia; shutterstock

„Ostavite pandemijsku politiku na stranu i dajte američkom narodu ono što želi. Ova zabrana nije fer, nije zasnovana na nauci i neprihvatljiva je. Dozvolite Đokoviću da igra„, napisao je, između ostalog, guverner Floride Ron Desantis u pismu Džou Bajdenu.

Dakle, Amerikanci u ovom trenutku žele da gledaju Novaka Đokovića. Barem tako tvrdi čovek koji je na dobrom putu da postane najmoćnija osoba na čitavoj planeti.

Znali smo tokom godina da Đoković ima moćne saveznike, ali se ime Rona Desantisa, aktuelnog guvernera Floride, posebno ističe. Ipak, to je istovremeno mač sa dve oštrice.

PROČITAJTE JOŠ

Jeste to jaka podrška, ali bi upravo ona mogla da odvrati Džoa Bajdena, predsednika SAD, od dozvole Novaku da uđe u zemlju. Najprostije rečeno – zbog stalnog političkog trevenja između demokrata i republikanaca.

Ipak, ko je ovaj čovek i zbog čega je njegovo pismo tako odjeknulo Amerikom?

Ron Desantis je po obrazovanju advokat, a ima savršenu biografiju za novog predsednika SAD. Uostalom, američki analitičari ga već vide kao protivkandidata Donaldu Trampu na izborima republikanaca, pa bi upravo on mogao da postane predstavnik ove partije na izborima za predsednika Amerike. Nije nikakva tajna da ta funkcija nudi najveću moć na svetu kako zbog društvenog i pravnog uređenja SAD, tako i zbog toga što će automatski postati šef najveće ekonomije na planeti.

Tako bi mogao da postane i najmoćniji čovek na svetu. Njegova biografija je idealna za predsedničkog kandidata, jer je od 2004. do 2019. godine bio stariji poručnik ratnog broda. Kao ratni veteran bi mogao da ima veliku podršku u SAD među ostalim veteranima, ali i naroda uopšte.

Nakon diplomiranja na Univerzitetu Jejl i Pravnom fakultetu u Harvardu, DeSantis je služio kao oficir i advokat u Korpusu generalnog sudskog advokata američke mornarice (JAG). Desantis je dakle advokat, oficir pomorske mornarice i političar koji služi kao 46. guverner Floride od januara 2019. godine. Kao republikanac predstavljao je 6. kongresni okrug Floride u kongresu od 2013. do 2018.

Desantis je u javnosti poznat i kao „đavolji advokat“.

Ron DeSanti Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Koliko je impresivna biografija bila značajna svedoči što je 2019. godine postao guverner Floride, a onda je 2022. godine demolirao Čarli Krist na glasanju. Ovakav rezultat se u američkoj terminologiji naziva „klizište“, jer je razlika bila ogromna. Dobio je čak 59,4 odsto glasova naspram samo 40% Krist.

To što dolazi kao guverner Floride mu daje još jednu veliku prednost u trci za predsednika SAD. Iako ima samo 44 godine, uskoro bi mogao da postane jedan od mlađih predsednika.

Poznato je i da se sukobio oko LGBTQ prava i potpisao je sporne zakone koji su izazvali dosta pažnje. Jedan od njih se često naziva „Nemoj reći da si gej“, pa je dobio veliku podršku konzervativaca u toj zemlji, što je pomalo i čudno kada se zna da se Majami često naziva i „gej prestonicom sveta“.

Foto: REUTERS/Amr Alfiky

Čovek koji se oženio u „Volt Dizni svetu“ je ipak iskoristio ovaj „penal“ sa Đokovićem. Bila je ovo idealna prilika da politiku SAD proglasi za zastarelu i da ospori autoritet Bajdena. Još jednom su Novaka uvukli u političku igru, kao što smo to videli početkom prošle godine kada je vlast u Australiji uspevala da se dodvori narodu deportarcijom Đokovića.

Iako ovog puta američki političar radi u njegovu korist, nema nikakve dileme da je i Novak na neki način iskorišćen i da njegova slava i reputacija koju ima čini da ovaj slučaj bude planetarno izložen.

I da, Desantis je jedan od onih koji je otvoreno bio protiv oštrih mera u cilju sprečavanja koronavirusa. Video je tu priliku tada, ali i sada da pokupi političke poene.

„Rojters“ ga je ocenio kao političku zvezdu u usponu, politički ekspreti ga već vide kao budućeg predsednika, a očekuje se da se pojavi na izborima 2024. godine.

Foto:EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN, APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

„Moja želja za predsedničke izbore 2024. godine je da kandidat bude neko ko je razuman i centrista istovremeno. Nadao sam se da bi to mogao da bude neko iz Bajdenove administracije, ali sam se dosad razočarao“, naveo je ranije Ilon Mask.

Pitali su ga direktno da li bi podržao Desantisa.

„Kao podsetnik, bio sam velika pristalica predsedništva Obama-Bajden i (nevoljno) sam glasao za Bajdena ispred Trampa“, nije ostavio dilemu Mask.

„Vašington post“ u analizi predviđa da je upravo Desantis taj koji bi republikance mogao da povede ka totalnoj pobedi ako bi pobedio na izborima za predsednika SAD 2024. godine. Jer, prema toj logici, Desantis je taj koji sprovodi sve ključne stavke Trampove politike (antiimigrantska, žestoko konzervativna politika bazirana na „America First“ principima), ali bez Trampovih skandala.

BONUS VIDEO Magičan volej Novaka naterao Hurkača da „poleti“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare