Foto: Marco Canoniero / Alamy / Alamy / Profimedia, Victor Joly / Alamy / Alamy / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Niko nije mogao na startu 2022. da nasluti da će se ona ovako završiti.

Burna teniska godina je iza nas. Veliki broj skandala, ali i iznenađenja obeležili su ovu sezonu, a sve je krenulo sa Australijan openom.

PROČITAJTE JOŠ

Novak Đoković je nakon skandaloznog tretmana australijske vlasti bio deportovan iz Melburna. To je automatski povuklo i trogodišnju zabranu ulaska u Australiju.

Đoković je u januaru proveo više od 10 dana u zatočeništvu u hotelu „Park“ u Melburnu sa migrantima, među kojima su neki i devet godina bili zatvoreni na tom mestu. Prošao je kroz dva sudska procesa, bio u nepovoljnom položaju, mučio se da istera pravdu.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Srpski teniser zbog toga nije nastupio na prvom grend slemu turniru ove godine, a tu priliku je iskoristio Rafael Nadal. Španac je u finalu pobedio Rusa Danila Medvedeva nakon velikog preokreta. Medvedev je vodio 2:0, ali je Nadal uspeo da se vrati i osvoji prvi slem u 2022. godini.

Na Rolan Garosu ponovo je bio najbolji Rafael Nadal i sa dve velike titule na startu nove godine, Španac je osigurao visoko mesto na ATP listi. Nadalu je to bila 22. grend slem titula, i trenutno drži rekord sa najviše osvojenih titula sa najvećih teniskih turnira u istoriji.

Ipak, Đoković je odmah uzvratio na Vimbldonu i novom titulom povećao je broj osvojenih slemova na 21. Osvajanje Vimbldona mu nije mnogo pomoglo što se tiče ATP liste, jer se osvojeni bodovi sa trećeg grend slem turnira nisu računali. Što znači da je Đoković, iako je osvojio titulu, izgubio 2000 bodova, pošto je i prethodne godine bio najbolji na Vimbldonu.

Vimbldon je doneo odluku da zabrani učešće teniserima i teniserkama iz Rusije i Belorusije, zbog rata u Ukrajini, i to je razlog zbog koga je ATP odlučio da se bodovi sa trećeg grend slema neće računati. Između svih ovih skandala, talentovani mladić koji je rođen u Mursiji pravio je probleme na svakom turniru koji je igrao.

Karlos Alkaraz je prvo u februaru osvojio Rio de Žaneiro, zatim Majami i Barselonu u aprilu, da bi u Madridu potvrdio da je “rođena” nova teniska zvezda. Alkaraz je tada pobedio Novaka i Nadala na putu ka tituli, koja je pokazala da se mladi Španac ne plaši nikoga.

Ipak, nije imao sreće na grend slemovima i na Rolan Garosu i Vimbldonu je ispao u četvrtfinalu. To ga nije obeshrabrilo i na US Openu je stigao do prvog grend slema u karijeri, sa samo 19 godina, a ovom pobedom obezbedio je i prvo mesto na ATP listi.

Karlos Alkaraz
Karlos Alkaraz; Foto: EPA-EFE/BRIAN HIRSCHFELD

Rafael Nadal će završiti sezonu na 2. mestu, dok je Đoković i nakon svih problema uspeo da obezbedi 5. mesto na ATP listi.

Veoma dobru sezonu imao je i Kasper Rud. Norvežanin još uvek nije uspeo da osvoji titulu iznad turnira 250 kategorije, ali je igrao u tri velika finala.Na Roland Garosu je izgubio od Rafaela Nadala, dok je na US Openu poražen od Alkaraza.

Poslednji udarac zadao mu je Novak Đoković, koji ga je pobedio u finalu Završnog mastersa u Torinu. Rud će sezonu zatvoriti na 3. poziciji. Najveći pad doživeo je ruski teniser Danil Medvedev. Sezonu je započeo na drugom mestu, a završiće je na sedmom mestu.

Foto: EPA-EFE/RAY ACEVEDO

Grk Stefanos Cicipas je bio konstantan tokom cele sezone i zbog toga će zadržati 4. poziciju. Nemački teniser Aleksandar Zverev je zbog povrede propustio drugi deo sezone, koju će završiti na 12. mestu.

Kanađanin Feliks Ože Alijasim je dobrim igrama na kraju godine obezbedio 6. poziciju, dok preostala mesta u najboljih 10 tenisera sveta ispunjavaju Rus Andrej Rubljov, Amerikanac Tejlor Fric i Poljak Hubert Hurkač.

Vredi spomenuti i dansku senzaciju Holgera Runea, koji je sa 103. pozicije skočio na 11. mesto.

BONUS VIDEO Neverovatan poen, pa as za Đokovićevu pobedu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar