Janik Siner
Foto: Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino)

Retko kada će kao u meču protiv Janika Sinera Novaku Đokoviću prolaziti kroz glavu neke sekvence sa prethodnih susreta. Ipak, to su oni "demoni" koje srpski teniser pominje povremeno i sa kojima će sam morati da se nosi.

Borba sa Sinerom („grešnikom“) mora da bude i borba sa demonima. Drugačije prosto ne bi moglo da bude.

Siner je na kraju prethodne godine pokazao izuzetan napredak i da je sa pravom deo nove „Velike četvorke“ koju uz ovu dvojicu polufinalista Australijan opena čine još Danil Medvedev i Karlos Alkaraz (jedini koji nije stigao do polufinala u Melburnu).

PROČITAJTE JOŠ

Italijanski igrač napreduje iz meseca u mesec, a iako se očekuje da će svoj fizički maksimum dostići tek sledeće godine. Ipak, to ne znači da nije pronašao formulu konstantnosti. Sezonu je završio na ATP nivou u finalu Završnog mastersa protiv Novaka u kom je srpski teniser slavio sa 6:3, 6:3 i tako se osvetio za poraz u grupnoj fazi.

Ipak, već sledeće sedmice je usledio novi okršaj, a Siner je postao prvi teniser posle Rafaela Nadala koji je uspeo u dve sedmice zaredom da savlada Đokovića. U polufinalu Dejvis kupa je Novak propustio tri vezane meč lopte, što je prvi put da mu se desilo tako nešto u karijeri, a onda je slavio Italijan sa 6:2, 2:6, 7:5.

Novak je bio izuzetno emotivan posle meča, pa je sebe nazvao „tragičarom“, nakon toga je usledila lavina podrške navijača.

„Ne znam, meni je uvek najveće zadovoljstvo i čast da igram za svoju zemlju. Daleko je sledeća godina, vruća je glava. Hvala stručnom štabu i timu što su nas bodrili i napravili izvanrednu atmosferu, svi su se potrudili da daju svoj maksimum. Jedna lopta je falila, ta lopta je bila moja i ja moram da preuzmem odgovornost. Tragičar sam, šta da radim“, rekao je Đoković.

Siner je rekao da je odigrao možda i meč života. Biće mu potreban još jedan kako bi izborio plasman u finale.

„Možda je ovo meč mog života, ne znam…Svakako je vrlo bitan. Nedugo pre te situacije, dobili smo nove loptice, tako da sam znao da ako budem dobro servirao da ću imati lakih poena. Morao sam da ostanem u sadašnjem trenutku. Bilo je 0:40, promašio je jedan lagan bekhend, što mi je dalo samopouzdanja i vere. I onda sam dva puta dobro odservirao. Posle ovakvih gemova, vaš mentalni i energetski nivo raste. To mi je baš pomoglo. Zaista znači mnogo“, rekao je Siner.

Sve ovo znači da će Novak podsvesno to imati na umu u svakom trenutku jer iako vodi sa 4-2 u međusobnim duelima, Siner je dobio dva od poslednja tri susreta.

Siner je osvojio svih 15 setova koje je do sada odigrao na Australijan openu i do sada je pokazao najbolji i najkonstantniji tenis na turniru. Nalazi se u „formi života“ kako je to ocenio i sam Đoković. Po mišljenju bukmejkera Novak je apsolutni favorit sa kvotom oko 1,5, dok se pobeda Sinera naplaćuje sa tri puta većim novcem od uloženog.

To nije nikakvo iznenađenje kada se zna da Đoković nikada nije poražen kada je stizao do polufinala Australijan opena. Zajedno sa finalima ima 20-0 i 10 titula, pa sada napada istorijsku 11.

Siner je pre ovog meča koji mnogi određuju kao finale pre finala odlučio da se pokloni Đokoviću.

„Ovo je jedan od najvećih turnira na kojima ću dobiti priliku da igram protiv svetskog broja jedan. Na meni je da dam maksimum, da je borim za svaku loptu, pa ćemo videti za šta će to biti dovoljno“, rekao je Siner koji je pokazao da napreduje iz meseca u mesec i da se od njega mogu očekivati vanserijske stvari u tenisu.

Ipak, igrati protiv najboljeg svih vremena je najteži zadatak, pogotovo na „Rod Lejveru“ koji je druga kuća srpskog asa. Nigde nije upisao više velikih pobeda i nigde nije igrao tako dobro, to bi mogao da potvrdi u slučaju da upiše novu pobedu jer bi postao apsolutni rekorder Australije sa 34 pobede zaredom (trenutno je izjednačen sa Monikom Seleš sa po 33).

Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Zašto će to biti borba sa demonima? Upravo zbog toga što je tako odredio meč protiv Tomasa Martina Ečeverija.

„Nije uvek pozitivno, mnogo je i „treš toka“. To je deo onoga što sam ja, siguran sam da svi imaju krizu, naročito tokom meča kada postoje sumnje, pitanje je kako ih prevazići i izvući iz sebe najbolje za naredni poen. Ekstrovert sam, pokazujem svoje emocije. Dešava se i ružnu stranu da pokažem, to nije nešto u čemu uživam, ali tako je. Pokušavam da se borim sa demonima, kao i svi. Nekada je bolje, nekada nije. Ali to je tako, zavisi od dana do dana. Nekada se probudite i sumnjate da možete da pobedite. Sa tim morate da se borite tokom meča“, rekao je Đoković.

Upravo će to biti ključ. Ukoliko Novak odigra na najvišem nivou, teško da Siner može da ga ugrozi. Ipak, moraće da pobedi samog sebe, da se izbori sa sopstvenim filmovima u glavi kako bi završio posao. To je oduvek u tenisu bio najteži zadatak.

Ipak, nije li Novak pokazao da i ono što deluje kao Sizifov posao može da donese rezultat. Bio je u većem delu karijere nipodaštavan, ponekad čak i vređan, a opet je uspeo da postane najbolji ikada.

To je nova prilika da pokaže ko je GOAT.

BONUS VIDEO Ovako je Novak Đoković srušio Tejlora Frica u četvrtfinalu Australijan opena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar