Rodzer Federer Novak Djokovic i Rafael Nadal
Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA /EPA-EFE/NEIL HALL/EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Najbolji teniser planete Novak Đoković u nedelju je postao rekorder po broju masters titula, a sada ima 62 titule sa velikih turnira.

PROČITAJTE JOŠ:

Pobedio je Danila Medvedeva u finalu pariskog mastersa, pošto Rafa Nadal i Rodžer Federer tokom 2021. nisu bili jaki takmaci kakvi su bili nekada.

Od te 62 titule sa velikih turnira, čak 57 ima na mastersima i grend slemovima, ima i jednu salataru u Dejvis kupu i četiri sa Završnih mastersa.

Srbin je po broju tih titula nadmašio najveće rivale, pošto Rodžer Federer ima 54 titule (47 je osvojio do 34. godine) sa velikih turnira, a Rafael Nadal 56.

Međutim, posebno je zanimljivo pogledati kako su po godinama uzimali te trofeje. Novak je rano počeo da osvaja titule i već sa 20 godina je imao i prvi grend slem i nekoliko mastersa.

Federer je „eksplodirao“ sa 22 godine i od tada do svoje 27. je bio apsolutno dominantan u svetu tenisa. Rafa Nadal mu je nekoliko godina bio jedina prava konkurencija, a onda se pojavio Novak, koji je u prethodnoj deceniji bio ubedljivo najbolji.

Do svoje 27. godine Đoković je prestigao Federera, kada je Švajcarac bio u istim godinama, a do 28. Srbin je prestigao i Nadala.

U trenutku kada su Švajcarac i Španac već polako počeli da stagniraju, pre svega fizički, zbog povreda, a onda i igrački, Đoković je tek ušao u punu igračku zrelost.

Osim toga, poznato je koliko predano vodi računa o svom telu, zbog čega i opstaje toliko dugo na teniskom vrhu.

To se potvrdilo i u prethodnim godinama kada je Đoković bio konstantan, kako fizički tako i takmičarski, s izuzetkom onih godinu i po, dve kad se mučio s motivacijom i povredama.

Da toga nije bilo, pitanje je koliko bi sada imao više trofeja od ostala dva člana „velike trojke“.

BONUS VIDEO: Jelena i Tara Đoković plešu i slave pobedu Novaka

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar