Novak Djokovic Majkl Dzordan, Tom Brejdi, Majkl Felps, Luis Hamilton
Foto:EPA-EFE/NEIL HALL/EPA-EFE/ERIK S. LESSER/EPA-EFE/JULIEN DE ROSA/EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Majkl Džordan, Tom Brejdi, Majkl Felps, Luis Hamilton, Jusein Bolt - pet imena koja se najčešće spominju kad je u pitanju najbolji ikada. Otkako je stigao do 20. titule na grend slem turnirima, Novak Đoković je otklonio i poslednju prepreku da postane šesti među odabranima koji će poneti status najvećeg u svom sportu.

Da bi taj status zacementirao i zapušio usta svim postojećim kritičarima potrebno je da osvoji još jednu grend slem titulu, a pod uslovom da zadrži trenutni nivo igara, pitanje nije „da li“ već „kada“ će u tome i uspeti.

Prva naredna prilika je US Open (od 30. avgusta do 12. septembra). Iako je takmičenje u Njujorku još uvek relativno daleko (pre njega biće održane i Olimpijske igre), Đoković se izdvaja kao rani favorit, što je i očekivano, s obzirom na to da će u „Veliku jabuku“ otići sa 21 vezanom pobedom na grend slem turnirima.

PROČITAJTE JOŠ

Ko su sportisti koji su obeležili istoriju i sa kojima će Đoković u narednim godinama biti rame uz rame kada se priča o najboljem koji se ikada nadmetao na bilo kom borilištu?

Majkl Džordan

„Kada si u trenutnom momentu, tu je samo naredni poen. Onda si u mogućnosti da pokažeš najbolje. Ako si stalno u procepu prošlosti i budućnosti, teško je držati nivo tenisa. Dešava se to i meni, imao sam i ja teške momente karijere, gubio sam finala Grend slema, to je kao ono što je rekao Džordan, padao sam, padao, padao, i zato sam uspeo. To je proces učenja, što više radiš, stvaraš iskustvo, onda se osećaš komfornije na terenu i sa samim sobom“, rekao je Novak posle pobede nad Beretinijem.

Đokovića su inostrani mediji – od Vašington Posta, preko ESPN do jednog od najvećih Đokovićevih kritićara, Matsa Vilandera – poredili upravo sa Džordanom, kada je u pitanju dominacija koju je čuveni MJ prikazao dok je nosio dres Čikago Bulsa. Šest finala, šest titula NBA šampiona, šest puta izbor za najboljeg igrača finalne serije, pet puta izbor za najboljeg igrača šampionata, 14 nastupa na Ol-star mečevima.

Malo je onih koji su ostavili takav trag na svoj sport, a Đokovićev je rame uz rame sa Džordanom – idolom iz detinjstva.

Foto: EPA/ANDREW GOMBERT

Jusein Bolt

Svet atletike dao je veliki broj fantastičnih imena, poput Eluda Kipčogea, čuvenog maratonca, ili bacača koplja Jana Železnog, ali teško da će se pojaviti neko ko je bio toliko dominantan poput Juseina Bolta. Sjajni trkač sa Jamajke je tokom karijere osam puta bio šampion na Olimpijskim igrama, 11 puta je odneo zlato na prvenstvima sveta, i predstavlja jedan od najboljih pokazatelja da talenat, uz kvalitetan rad, na kraju ispliva, bez obzira na okolnosti.

A i sam Đoković je po svemu sudeći pratio karijeru „Munje“ s Jamajke , s obzirom na to da je u više navrata kopirao njegovu proslavu nakon uspešnih trka.

Srpske legende za Nova.rs o tome da li je Novak najveći ikada

Narednih dana na sajtu Nova.rs bićete u prilici da čitate ekskluzivne izjave srpskih sportskih velikana o tome da li je Novak Đoković najveći sportista ikada. Za naš portal govorili su Dragan Džajić, Žarko Paspalj, Veselin Vujović, Jugoslav i Anto Vasović, Aleksandar Atanasijević…

Tom Brejdi

Tom Brejdi je osvojenim prstenom u dresu Tampa Bej Bakanirsa postao najtrofejniji igrač u istoriji američkog fudbala, i od strane mnogih je smatran najboljim kvoterbekom, pogotovo jer je pre Tampe šest puta osvojio prsten sa Nju Ingland Pejtriotsima.

A kako Brejdi provodi slobodno vreme? Gledajući Đokovića:

„Čestitam, Novače, još jedan neverovatan turnir“, napisao je Brejdi u čestitci upućenoj Novaku posle osvojenog Vimbldona, čime je samo nastavio niz interakcija sa svetskim reketom „broj jedan“. Prethodno, Brejdi je prilikom jednog Novakovog treninga na plaži napisao kratko ali dovoljno jasno „Najbolji.“ Sve više od toga bilo bi čisto razvodnjavanje nečega što je tako lepo opisano u samo sedam slova…

Foto: Instagram/Djokernole

Luis Hamilton

Iako će mnogi ljubitelji F1 kao najboljeg svih vremena okarakterisati Ajrtona Senu, pod uslovom da su tragično nastradalog Brazilca ikada gledali, dok nešto mlađa generacija na prvo mesto stavlja Nemca Mihaela Šumahera, ipak je Hamilton, gledajući brojke, na čelu „karavana“.

Sedam titula, najviše pobeda, najviše pol pozicija, najviše podijuma, najviše osvojenih poena. I sam Hamilton je u više navrata isticao da prati Đokovića, a posebno zanimljiv bio je Noletov komentar na jednu fotografiju britanskog vozača iz detinjstva u majici sa nacrtanim reketom na kojoj piše „tenis“.

„Dobro je da si izabrao Formulu 1, inače bismo bili u velikom problemu“, napisao je Đoković.

Foto: EPA-EFE/Lars Baron

Majkl Felps

Amerikanac je u svojoj karijeri osvojio 23 zlatne medalje na Olimpijskim igrama, poput Bolta na stazi bio je gotovo nezaustavljiv u bazenu, ali je na Olimpijskim igrama 2016. godine u Riju ispunio sebi veliku želju.

„Šetao sam nakon jednog intervjua, kada je Novak prošao pored mene. Pošto sam gledao mnogo njegovih mečeva, zaustavio sam ga, pozdravili smo se, porazgovarali, slikali se, poželeli sreću jedan drugom i to je bilo to“, rekao je najuspešniji sportista u istoriji modernih Igara kroz osmeh.

BONUS VIDEO: Nole reketom oduševio devojčicu u publici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram