Novak Đoković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Novak Đoković je bio tema i prestižnog magazina GQ, gde je autorka Kaira Koner pokušala da predstavi svoje viđenje najboljeg tenisera sveta.

Srpski igrač je naišao na osudu, pre svega anglosaksonske javnosti, pošto je diskvalifikovan sa US Opena.

PROČITAJTE JOŠ

On je slučajno pogodio lopticom linijsku sudiju koja se potom žalila na zdravstvene probleme.

„Loša lopta nije izgledala samo kao loša lopta, već kao nešto što je u skladu sa lošim prosuđivanjem, nedostatkom pažnje što je pokazao u mesecima, godinama koji su prethodili tom događaju“, navodi autorka.

Rodžer Federer i Rafael Nadal nisu bili tu, napominje se u tekstu, ali jesu njihovi uspesi.

„Za razliku od njih koji retko govore o željama da budu bolji od prethodnog nosioca najvećeg broja osvojenih Grend slem trofeja, Pita Samprasa, Đoković to jasno i glasno govori. I verovatno je moguće da će prestići Nadala i Federera, te postati najveći igrač u istoriji sporta. Mlađi je od obojice i jedini je aktivni igrač koji ima više pobeda od njih u međusobnim duelima“.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Konerova ističe i da je Đoković jednostavno „ludački dobar“.

„On igra kao neko ko puni svoje baterije u hiperbaričnoj komori od 75.000 dolara. To i radi. Njegova mogućnost da održava lopticu u igri, da se brani, nenadmašiva je. On može da pokrije teren bolje nego bilo ko. Nije elegantan kao Federer nije ubojit kao Nadal, ali igra kao mašina koja izgleda kako da nije moguće pobediti je“.

Autorka dodaje i da Novak nije uvek bio takav.

„On je bio Đoker. Kada je osvojio prvi Grend slem 2008. godine više je bio poznat po imitacijama igrača, što je bilo nesvojstveno njegovim kolegama. Bilo je osvežavajuće imati komedijaša. Onda je počeo da pobeđuje“.

Konerova podseća na „glutensku dijetu“.

„Novak je postao uticajna osoba po pitanju zdrave ishrane. To je pase danas, ali je 2010. bilo novitet. On i dalje priča o tome“.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Autorka je u tekstu iskoristila i ćirilicu, navodeći Novakovo ime na jednom od dva srpska pisma.

„Postoji i dublji Đoković, humanitarac. Rođen je u Beogradu, preživeo je NATO bombardovanje, njegov srpski identitet je bio izvor ponosa tokom karijere, polazna tačka njegovog humanitarnog rada kroz Fondaciju. Na primer, o migrantima iz Sirije je govorio kao o ljudima, a ne kao o izbeglicama“.

Podseća se i na Novakove izjave u vezi sa događajem u kom je učestvovao Džastin Gimelstob, njegov prijatelj, bivši igrač i komentator, koji je pretio da će ubiti i pretukao Rendala Kaplana, čija supruga je kasnije doživela pobačaj.

„Neki igrači poput Stena Vavrinke su odmah osudili ponašanje člana Upravnog odbora ATP, ali je Novak rekao da mu treba vreme da razmotri stvari, pre nego što je istakao da je Gimelstob osuđen, te da nema potrebe da se on oglašava o tome. Bil Simons, novinar, insistirao je na jasnom odgovoru, ali ga nije dobio od Novaka“.

Autorka potom navodi da postoje mnoge ličnosti Đokovića.

„Hladni, odbacujući, zbunjujući lik, sa narcisoidnim ambicijama, dalje, pristalica zdrave hrane, dalje humanitarac… On je superheroj i superzlikovac ove ere“, ističe Konerova.

Foto: Srdjan Stevanovic / Starsport

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare