Rafael Nadal, Novak Đoković, Novak Djoković, Rodžer Federer
Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT/ANDREJ CUKIC/ROB PREZIOSO

Kada ćemo opet gledati u isto vreme na terenu Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i Rodžera Federera? Verovatno je ovo pitanje koje najviše zanima sve ljubitelje tenisa ove godine, a istina je da sva trojica imaju tri različita problema koji imaju iste dodirne tačke.

Ponovo se ovo pitanje našlo u fokusu javnosti kada je saopšteno da ćemo opet gledati Nadala i Federera na terenu i to u istom timu.

PROČITAJTE JOŠ

Na Lejver kupu, koji će se ove godine održati od 23. do 25. septembra u Londonu, videćemo Švajcarca i Španca u istom timu. Oduševljeno su to najavila obojica, a za sada nema potrvrda da će tim Evrope predstavljati i Đoković.

„Rafa je neverovatna osoba i inspiracija meni i nebrojenim drugim ljudima širom sveta. Poslao mi je poruku na društvenoj mreži nakon Lejver kupa u Bostonu da bi u Londonu trebalo da igramo dubl zajedno. Definitivno sam za Lejver kup i povratak „Fedala“, napisao je ishićeni Federer.

Pričao je o tome i Nadal.

„Rodžer je bio veliki deo moje karijere, veliki rival i istinski prijatelj. Da budemo deo tima Evrope je sjajno i što ćemo moći da delimo teren zajedno još jednom kao dubl partneri, to bi bilo zaista specijalno iskustvo za obojicu u ovoj fazi naših karijera“, napisao je „Kralj šljake“, koji nije ni pomenuo Đokovića.

Od finala Australijan opena u kom je Nadal savladao Danila Medvedeva i stigao do 21. grend slem titule mnogo se govori o tome ko će na kraju biti najbolji teniser svih vremena. Ipak, sada kao nikada ranije u toku njihovih karijera deluje da će odlučiti medicinski razlozi. Medicinski razlozi nisu uvek i striktno zdravstveni, iako to deluje kao da ide jedno uz drugo.

Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

To je pokazao slučaj Đokovića kome je na kraju zabranjeno da boravi u Australiji i da se takmiči na prvom grend slemu u sezoni. Deportovan je u Srbiju i od tada je uz kraće prekide u našoj zemlji. Sada za učetvovanje na turnirima zavisi da li će se vakcinisati protiv koronavirusa jer većina zemalja navodi to kao obavezan uslov za ulazak u zemlju. Srbin će igrati u Dubaiju krajem februara, a nakon toga nije poznato kada ćemo ga opet videti na terenu. Politika se još jednom surovo umešala u sport i zatvorila vrata najvećem favoritu. Ujedno je dozvolila i najvećem rivalu da ispiše istoriju.

Po sadašnjim pravilima bi mogao da igra na Rolan Garosu, jer se u Francusku može ući ukoliko je u prethodnih šest meseci preležan koronavirus. Ipak, očekuje se da se ovaj period skrati na četiri meseca, čime bi se Novaku zatvorila vrata odbrane titule u Parizu.

Nije izvesno ni da će nastupati na Vimbldonu, te bi i tu ostao bez šanse da brani titulu. Ipak, ostaje da se vidi kako će se raspetljati čitava situacija, ali i da li će se na travi pojaviti najpopularniji teniser svih vremena.

Novak Đoković Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Federer se i dalje oporavlja od operacije kolena, a i dalje nije poznato kada će se vratiti na teren.

„Osećam da ću u aprilu znati više, kako se osećam fizički. Sada ne mogu da trčim, niti da radim velika opterećenja. Nadam se da ću za par nedelja moći da radim neke vežbe poput skokova, startova… Videćemo kako će telo reagovati“, poručio je Švajcarac koji ima i velike obaveze prema sponzorima.

Pojasnio je i da u ovom trenutku lekari „povlače ručnu“.

„Radio sam u teretani ovih dana i ponovo ću. Stvari idu u dobrom smeru. Povreda je takva da je oporavak sporiji, voleo bih da može da bude brži, ali me doktori usporavaju da ne bi došlo do obnavljanja povrede.“

Federer verovatno planira da bude spreman za Vimbldon (27. jun – 10. jul) jer je to grend slem na kom ima najveće šanse da podigne još jednu grend slem titulu. Mnogi ne veruju da će to uspeti da uradi u 41. godini jer bi to predstavljalo neviđeni presedan u istoriji tenisa, ali istoveremeno se i mnogi nadaju da bi mogli da vide „poslednji ples“ velikog šampiona.

Još jednom će najveći fitnes inovator u tenisu Pjer Paganini morati da napravi čuda. Ovaj kondicioni trener je zauvek promenio pripremu profesionalnih tenisera i koji je učinio da Federer relativno lako može da izdrži velike napore. Upravo zbog njega niko ne otpisuje Federera, jer znaju da bi mogao da pripremi Švajcarca za još jedan veliki turnir.

Rodžer ga je upoznao u Ekublensu u Lozani kada je imao samo 14 godina, a od 2000. godine je stalni deo njegovog tima. On je prvi istakao da veruje da bi profesionalni teniseri kroz određene vrste treninga mogli da budu konkuretni i na vrhu i u kasnim 30-im godinama. To je poručio u trenutku kada je većina tenisera sa 30 godina odlazilo u penziju, a sada nova ATP lista potvrđuje njegovu viziju.

Naravno, bolje njegovu viziju nije mogao da potvrdi niko do Rafael Nadal koji je podigao rekordnu 21. grend slem titulu krajem januara u Melburnu.

Španac je posle maratonskog finala jedva stajao na nogama, bio je toliko umoran da nije napravio počasni krug, a i na pitanja novinara je jedva uspevao da se koncentriše.

Šepao je pomalo i štedeo levo stopalo. Upravo tu leži glavni problem jer Španac ima hronično problem sa propadanjem kosti stopala. Kako je sam objašnjavao pokušavao je godinama da pronađe rešenje, nešto je bilo efikasno priveremeno, a onda bi potpuno zakazalo. Svestan je da nikada neće moći da igra potpuno bez bola, ali je priznao da je nakon poslednje intervencije poslednjih meseci počeo da se oseća znatno bolje na terenu, kako nije godinama.

Pokušava da štedi to stopalo, ali to je bilo užasno teško prošle godine.

„Bilo je dana kada je trening završavao hramljajući, a sutradan već bio dobro. Ne znamo odakle dolazi povreda. Postoji dijagnoza, ali nije jasno koji je najbolji tretman. Rafin glavni cilj je da povrati osećaj u stopalu i glavi. Ništa mu nije pomoglo ove godine. Počeo je sa bolovima u leđima u Australiji, odigrao je samo sedam turnira, propustio Vimbldon, Olimpijske igre, a još će US open i Masterse. Zato ne smemo da gledamo šta se dešavalo, već da se koncentrišemo na sledeće“, objasnio je Karlos Moja, trener Španca prošle godine.

Taj nagli prekid sezone i drastična odluka donela je do toga da Nadal uspe da se osveži i da pronađe nove ideje za novu godinu. To je već naplatio jednim peharom.

Uz to postoji i gotovo panični strah Nadala od koronavirusa. Govorio je više puta o tome svom timu, ali i navijačima, a na kraju je krajem decembra dobio pozitivan nalaz.

FootREUTERS/Loren Elliott

Ipak, našao se u Australiji i napravio istorijski rezultat.

U jednom trenutku je istakao da su ga umorila pitanja o Đokoviću.

„Ja nisam taj koji će to da odredi. Dovoljno sam govorio o tome. Prošli smo kroz mehure u poslednje dve godine i to su veoma izazovni uslovi. Da su svi vakcinisani, onda bismo unapredili život na Turu i najvažnije – život van turnira! Naravno, uvek ću podržavati bezbednije mere za očuvanje zdravlja i mere koje će spasiti život koji u ovom svetu znači više nego bilo šta“, rekao je Nadal.

I tako se tenis našao u situaciji koju nije video nikada ranije. Odjednom od rezultata medicinskih testova direktno zavisi i ko će se takmičiti, odnosno, ispostavilo se toliko puta do sada, i ko će biti šampion.

Novak mora da donese pravu odluku, koju će možda saopštiti već za sedam dana kada je najavio da se obrati Srbiji i iznese svoju verziju događaja u Australiji, Rodžer i Rafael će sa druge strane morati pravilno da odrede za koje će turnire imati snage do kraja sezone i gde je najpametniji da ih ponovo vidimo na terenu. Teniski navijači žele makar još jedan turnir na kom će igrati sva trojica, makar još jedan Vimbldon…

BONUS VIDEO Novak Đoković spektakularno dočekan u Budvi

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram