Foto: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Ovo bi svi trebalo da pročitaju.

Novak Đoković je najbolji teniser svih vremena po gotovo svim parametrima, a ukoliko u nedelju opravda ulogu favorita u finalu Rolan Garosa protiv Kaspera Ruda, više neće biti nikakve dileme.

Ipak, i pored sjajnih rezultata, Novak je ličnost oko koje se najviše lome koplja i koji je najčešće na udaru kritika vaskolike javnosti.

Zbog toga je australijski teniser Džon Milman napisao sjajan autorski tekst o Đokoviću koji je izazvao veliku buru.

PROČITAJTE JOŠ

„Kada pogledate iza scene saznaćete ko je zapravo Novak Đoković“, naslov je autorskog teksta australijskog tenisera Džona Milmana o najboljem srpskom sportisti ikada.

Milman ističe koliko je tenisu zapravo potreban Đoković.

„Kao i svaki superherojski film, sportu su potrebni heroji i zlikovci. Tenis nije izuzetak. Poslednjih 15 godina Rodžer i Rafa su bili naši ratnici sa plaštom koje publika obožava. Ali da bi ta priča funkcionisala potreban nam je anti heroj jednake snage. Tu nastupa Novak Đoković“, navodi Milman.

Milan ističe da je nevervatno da se više priča o Đokoviću van terena nego o njegovim teniskim dostignućima.

„Verovatno najveći koji je ikada igrao, neverovatno je kako je njegov karakter više u centru pažnje nego njegov učinak na terenu, On je redefinisao granice u sportu, a opet se naslovi više koncentrišu na njegov stav o vakcinaciji. Umesto da pričamo o njegovom neverovatnom pokrivanju terena, mi pričamo o njegovom sindikatu tenisera“, navodi Milman.

Zatim je otkrio i kako ga je on doživljavao nekada.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

„Godinama sam tražio đavola, ali što sam ga više tražio više sam shvatao da teniser koji najviše deli javnost izgleda nije negativac nego skriveni heroj. Lično sam uvek smatrao da je Novak neko kome je lako prići. On je neko koga sam jako poštovao samo zbog njegove igre“, naglasio je on.

Milman je podsetio na sve kontroverze koje prate srpskog tenisera, ali insistira da pre osude treba stvari sagledati iz svakog ugla.

„Novaka kontroveze prate tokom cele karijere. Često su se svi pitali šta je to u bočicama koje mu daju članovi tima. Loša osećanja prema njemu su se samo povećala tokom kovida, jer je njegovo odbijanje da se vakciniše razbesnelo mnoge. Kada mu nije doozvoljeno da igra na Australijan openu 2022. to je samo dolilo ulje na vatru, ali često zaboravimo kako Novak ne bi ni došao u zemlju da nije dobio izuzeće na prvom mestu. On je laka meta za frustracije, ali pre nego što opalimo po njemu možda mogu da vam otkrijem priču o Novaku, o jednom od brojnih puta kada je bio tu za nas igrače.

Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

On je potom otkrtio na pta je mislio u ovom slučaju.

„Usred kovida, profesionalnim teniserima je bilo teško. Igrali smo u strogim karatinima, uz 80 odsto smanjene nagradne fondove. Finansijski smo gubili novac svake nedelje, a onda se pojavio Novak. Svojim novcem on je organizovao čelendžer i dva ATP turnira sa stoprocentnim nagradnim fondom. Za njega tu nije bilo ništa, ali to je radio tokom cele karijere. Kada su se desili požari u Australiji među prvima je donirao novac, osnovao je PTPA kako bi teniseri i teniserke imali bolje uslove, postao je UNICEF ambasador, tokom pandemije je donirao medicinsku opremu u vrednosti od više od 1.000.000 evra. I često je bio na udaru medija, a pomagao je iza kulisa“, navodi Milman.

I za kraj, Australijana nije propustio priliku da sjajno poentira.

„Novak će uvek biti neko ko deli mišljenja ljudi. Svakako ima vrlo čvrsta mišljenja i principe od kojih ne odustaje, a sa kojima se ne morate slagati. Za neke će uvek biti neko čijem se neuspehu nadaju. Verujem da će sa vremenom sve više ljudi shvatiti ono što njegove kolege več znaju. Novak je heroj preobučen u negativca. A to je baš ono što našem sportu treba“, navodi se u sjajnom tekstu Džona Milmana.

BONUS VIDEO Snimak sigurnosne kamere – mural Novaka Đokovića uništen

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare