Foto: Tanjug/AP Photo/Hamish Blair

Novak Đoković savladao je Denisa Šapovalova sa 7:5, 7:5 i tako doneo izjednačenje Srbiji protiv Kanade na ATP Kupu (1-1).

U prvom meču je Miloš Raonić sa 6:3, 6:4 slavio protiv Dušana Lajovića, te je bilo neophodno da Novak trijumfuje kako bi naša selekcija ostala u igri.

PROČITAJTE JOŠ

Najbolji teniser sveta je još jednom pokazao čelične živce i u najvažnijim trenucima odigrao najbolje.

U četvrtom gemu je Šapovalov uspeo da spasi dve brejk lopte, a tokom čitavog meča je sjajno servirao. Levoruki igrač je sjajno uspevao da sakrije servise, a Đoković ih je uglavnom čekao metar ili dva iza osnovne linije.

U prvom setu je Novak na momente imao više problema sa suncem nego sa kanadskim teniserom. Upravo zbog toga je osmog gema zatražio od selektora Viktora Troickog da da jednoj skupljačici loptica njegov kačket.

Po završetku gema je Novak stavio kapi za oči, a onda do kraja susreta povremeno nosio i skidao kačket.

Kako je vreme odmicalo Novak je podizao kvalitet igre i malo po malo uspevao da nametne svoj ritam. Šapovalov je bio sve nervozniji, te je sve češće vikao i tako iskazivao frustraciju. Igralo se gem za gem, bez ijednog brejka…

Najbolji teniser sveta je sa dva briljantna poteza i nakon nešto dužih razmena osvojio prvi set, a onda to burno proslavio sa navijačima. Većinu su činili srpski navijači, što se videlo po mnogobrojnim dresovima i zastavama.

 

U drugom setu smo videli isti scenario kao u prvom. Nijedan od dva tenisera nije uspevao da napravi razliku, sve do poslednjeg gema.

Upravo je u tome razlika između odličnih i vrhunskih tenisera jer je u oba odlučujuća gema Novak odigrao maestralno!

U jednom momentu smo videli da oba tenisera osvajaju gemove sa nulom, pa je Šapovalov vezao čak 10 vezanih poena na sopstveni servis. Sve do poslednjeg gema je Novak imao samo jednu brejk šansu, a Kanađanin nije uspeo da dobije nijednu ovakvu tokom čitavog meča!

Najbolji teniser sveta je u Melburn stigao u dobroj formi, a prvu meč loptu je i iskoristio i tako okončao dilemu oko pobednika duela.

Novak će imati pola sata predaha, a onda ga očekuje odlučujući meč u dublu.

Drugi set: Đoković – Šapovalov 7:5, 7:5

7:5 Najbolji kad je najpotrebnije. Đoković je iskoristio prvu meč loptu i doneo prvu pobedu Srbiji na ovogodišnjem ATP Kupu.

6:5 Sličan scenario iz prvog seta. Baš kao i u prošlom setu, Novak ima 6:5 i vrši ogroman pritisak na Kanađanina. Do sada je Šapovalov uspevao da se spase dobrim servisima.

5:5 Vrhunski servis Šapovalova. Levoruki teniser uspeva vrhunski da sakrije svaki servis jer izvodi identičan potez prilikom svakog izbacivanja loptice. Upravo zbog ovoga je izuzetno težak zadatak pripremiti se na pravi način za njegov početni udarac.

5:4 Objašnjenje besa i šala. Osvojio je gem bez mnogo muka, ali je daleko zanimljivije bilo ono što se dešavalo na klupi Srbije. Objasnio je da je „udario reklamu toliko jako da ga sada boli palac“, a uz to se i našalio uz reči da „sreća što nema linijskih sudija, inače bi sada bio diskvalifikovan“. Rekao je to aludirajući na scenu iz četvrtog kola US Opena prošle godine kada je morao da napusti teren nakon što je nehotice pogodio linijskog sudiju.

4:4 Uf, kako je samo malo falilo! Delovalo je da je Novak na dobrom putu da napravi odlučujući brejk u ovom setu, a onda je ponovo proradio servis Šapovalova. Skakao je Kanađanin od sreće i olakšanja kada je dobio ovaj gem, a Novak je pobesneo. U jednom momentu se čuo i zvuk udarca, a utisak je da je Srbin šutnuo neku od reklama. Ipak, bilo je i te kako evidentno da je Novak ljut što nije uspeo da osvoji ovaj gem…

4:3 Sa nulom! Novak je osvojio gem bez izgubljenog poena, što mu se nije prečesto dešavalo na ovom meču. Deluje da je sve konačno na svom mestu i mogli bismo već u sledećem gemu da vidimo još veći pritisak na servis rivala i potragu za osvajanjem i drugog seta!

3:3 Kriza servisa Šapovalova. Kanađanin je imao ogromne probleme prilikom servisa u ovom gemu. Nakon čak 10 vezanih poena na sopstveni servis, napravio je duplu servis grešku. U tim momentima je delovalo da i prvi i drugi servis ozbiljno „škripe“, pa je još jednom besno vikao.

3:2 Dva brza gema na obe strane. Dva igrača su bila potpuno sigurna u svoje servise, pa su ovi gemovi bili neočekivano lako osvojeni.

1:1 Au, kako je malo nedostajalo! Novak je imao brejk loptu kojom je možda mogao i da okončna meč jer je Kanađanin već nekoliko puta besno vikao i tako izbacivao frustraciju. Ipak, Šapovalov je uspeo da se izvuče i da osvoji ovaj gem.

1:0 Novak nastavio gde je stao. Nastavio je i drugi set ubedljivom igrom i dobrim servisom, pokušao je Kanađanin da zapreti, ali bez uspeha.

Prvi set: Đoković – Šapovalov 7:5

7:5 Kakav gem! Čak tri puta smo videli izjednačenje u ovom gemu! Šapovalov je nastavio niz nestvarnih servisa (već sedam asova) i tako uspevao da ostane u igri protiv Novaka koji je igrao sve bolje kako je sve odmicao. Srpski teniser je imao dve set lopte u ovom gemu, a drugu priliku je iskoristio i to burno proslavio sa publikom! Podigao je visoko pesnicu, povikao ka tribinama, a onda i prokomentarisao igru Kanađanina.

Pogledajte fenomenalan poen kojim je Novak osvojio prvi set:

6:5 Šapovalov izjednačio, a onda se Novak razgoropadio. Delovalo je da će Novak lako privesti ovaj gem kraju, a onda je pri rezultatu 40:0 napravio dve neiznuđene greške. Jednom je loptu poslao u aut, a drugi put je ona završila u mreži. Izjednačenje je Šapovalov izborio nakon duge razmene kada je uspeo da pošalje jedan volej pored našeg asa…. U sledećem poenu je nakon „drop šota“, Šapovalov pokušao da lobuje Novaka, a on je ljutito to smečovao duboko na tribine. Sledeći poen bio je puka formalnost, ali je i dalje evidentno da Đoković ima problem sa vidom i da mu sunce veoma smeta.

5:5 Promena taktike. Đoković je odlučio da više pritiska izvrši putem riterna, ali je Šapovalov uspeo da se snađe. Odgovorio je na novi izazov češćim izlascima na mrežu i tako osvojio još jedan gem. Drama se nastavlja…

5:4 Bez problema. Ovo je najbolji mogući opis načina na koji je Novak osvojio gem. Sigurno, odmereno, bez previše pritiska rivala, sa svega nekoliko razmenjenih udaraca u svakom poenu.

4:4 Šapovalov briljira na servisu. Kanađanin je osvojio i ovaj gem bez previše problema raznovrsnih i nepredvidivim servisima.

4:3 Scena kakva se ne viđa često. Novak je usred gema tražio sa klupe Srbije da mu dodaju kačket zbog sunca koje mu je pravilo veliko probleme prilikom servisa. Nekoliko grešaka je napravio upravo zbog toga što nije video najbolje, a po završetku gema je stavio i kapi za oči. Učinio je to pri rezultatu 40:30 i već sledeći poen osvojio.

3:3 Ne popušta Kanađanin. Viktor Troicki, selektor reprezentacije, i Goran Ivanišević, trener Novaka,  upozorili su najboljeg tenisera sveta da je teško predvideti servis Šapovalova i još jednom se to potvrdilo kao tačno. Nije uspeo u ovom gemu Đoković ni da zapreti rivalu.

3:2 Najduža razmena udaraca na meču. U ovom gemu smo videli i najdužu razmenu do ovog momenta na susretu sa čak 15 razmenjenih udaraca. I ovaj podatak svedoči koliko su dobro servirala dva tenisera na otvaranju meča. a Novak je gem osvojio bez prevelike neizvesnosti.

2:2 Šteta! U jednom momentu je Šapovalov vikao kako bi izbacio nervozu. Novak je osvojio sledeći poen i tako stigao do dve brejk lopte. Bio je potpuno fokusiran, a servise rivala čekao je metar ili dva ili osnovne linije. Jedna paralela Novaka je završila koji centimetar od linije i u autu. Usledila je sjajna reakcija Kanađanina koji je smečom završio poen. Bio je ovo ubedljivo najduži gem na meču (sedam minuta), a na kraju je Kanađanin dobrim servisima uspeo da osvoji gem.

2:1 Sigurno. Đoković je izuzetno sigurno servirao na početku meča. Prvim udarcem je odmah pravio razliku, a onda nastavljao da koristi slabosti rivala i tako osvaja poene. Šapovalov je gubio koncentraciju i neretko lopte slao u aut.

1:1 Odgovor Kanađanina. Šapovalov pokazuje da ima izuzetan servis i bez izgubljenog poena osvaja ovaj gem.

1:0 Dobar početak. Prvi gem na susretu uzeo je naš as. Od prvog trenutka je evidentno da će forsirati bekhend rivala, koji je nešto slabiji element u igri Kanađanina. Đoković je dobro servirao i sa samo jednim izgubljenim poenom osvojio ovaj gem.

Đoković se za meč zagrevao na neuobičajen način, što je zapalo za oko i organizatorima turnira.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar