Foto: EPA-EFE/MARK EVANS

Ne postoji nijedna odluka koju je Novak Đoković doneo koja je bila slučajna i koja nije bila u skladu sa nekim kratkoročnim ili dugoročnim ciljem. Kada se malo udalji perspektiva postaje jasno zbog čega je odlučio da na mastersu u Sinsinatiju prijavi i dubl.

Srpski teniser će se vratiti na teren prvi put 13. avgusta i biće to njemu prvi takmičarski meč još od finala Vimbldona 16. jula. Dakle, pauzu od gotovo mesec dana je iskoristio da se odmori i da napuni baterije za naporan kraj sezone na betonu.

PROČITAJTE JOŠ

Mnoge je iznenadilo što je odlučio da prijavi i dubl sa Nikolom Ćaćićem, a ta odluka ima više nijansi. Srpski dublaš se već neko vreme muči da pronađe stalnog partnera, a Novakov rang mu je garantovao učešće u glavnom žrebu. Ipak, to je ona korist koju ima isključivo Ćaćić, ona koja se tiče isključivo Đokovića predstavlja barem još jedan dodatni meč na betonu pred nastavak sezone. To će omogućiti Novaku da brže uđe u takmičarski ritam jer će u tom „bonus meču“ moći više da se aktivira u igri sa mreže.

Ipak, koji je onda zajednički interes? Vrlo jednostavno – Srbija. Da, oba igrača žele da donesu još jednu „salataru“ u Dejvis kupu Srbiji, prvu nakon one 2010. godine (uz osvajanje ATP kupa 2020. godine). Đoković i Ćaćić su u Dejvis kupu nekoliko puta bili odličan tandem, pa nema razloga da se taj trend ne nastavi i krajem ove godine. Doduše, Ćaćić je nekoliko puta igra dubl i sa Lajovićem tokom godine, što svedoči da se priprema da zaigra sa kim god bude bilo neophodno tokom septembra u grupnoj fazi, ali i kasnije u nokaut fazi od 21. do 26. novembra.

Foto: Tanjug Michael Probst)

Dejvis kup je tradicionalno zakazan u sedmici nakon US Opena, prošle godine je trenutno drugi teniser sveta smatrao da će njegovi saigrači iz reprezentacije izaći iz grupe i bez njega, pa da se pridruži u nokaut fazi tokom novembra. Kako se to nije desilo sada nije želeo ništa da prepusti slučaju, pa će iz Njujorka i potencijalnog finala US Opena (10. septembar) direktno putovati za Španiju gde će Srbija odmeriti snage sa domaćinom, Češkom i Južnom Korejom.

Upravo bi meč sa Španijom mogao da bude spektakl jer će za „furiju“ igrati Rafael Nadal ili Karlos Alkaraz, možda i obojica ukoliko stariji momak sa Majorke uspe da se oporavi do tada.

Đoković se uvek odazivao na pozive reprezentacije, osim kada fizički nije mogao da odgovori na izazove. Čak je par puta i stavljao karijeru na kocku jer je uprkos opomenama lekara želeo da igra za Srbiju. I to nikada nije bila tajna, što je primer za sve ostale koji su tokom karijere izbegavali reprezentativne obaveze.

FOTO: EPA-EFE/BIANCA DE MARCHI

Novak je više puta isticao da do kraja karijere ima dva velika prioriteta – jedan su grend slem turniri, a drugi je Dejvis kup sa Srbijom.

“Igraću ove godine Dejvis kup. Radujem se tome. Nisam igrao prošle godine – bilo mi je krivo jer sam se nadao da će momci da prođu grupu u Valensiji, pa da im se pridružim u Malagi. Taj format je ustaljen već nekoliko godina, imali smo tešku grupu prošle godine”, rekao je Đoković u toku Vimbldona i tako oduševio navijače.

Nije skrivao želju da još jednom nastupi pod zastavom Srbije.

“Nadam se da ću biti zdrav i da ću biti na raspolaganju. Jeste da je raspored nezgodan, da se igra nedelju dana posle finala US opena, ali rekao sam selektoru Viktoru (Troickom) da sam tu i – jedva čekam”.

Đoković želi da donese Srbiji još jednu „salataru“, poslednji put je Srbija bila blizu tokom 2021. godine kada je zaustavljena u polufinalu od Hrvatske. Novak i ekipa sada žele da odu do samog kraja i da 26. novembra zakažu veliku žurku u Srbiji.

BONUS VIDEO Odavde je krenulo po zlu u finalu Vimbldona: Novak je mogao da vodi sa 2:0

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar