Novak Đoković, Karlos Alkaraz
Novak Đoković, Karlos Alkaraz; Foto: Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Sa nestrpljenjem se čeka susret legende tenisa i najtalentovanijeg igrača nove generacije.

Nismo imali prilike da gledamo njih duel u četvrtfinalu Monte Karla jer su obojica završila takmičenje pre Top 8, ali sada su sve oči uprte u njihov prvi međusobni susretu u Madridu.

PROČITAJTE JOŠ

Sudbina je htela da se novi miljenik španske publike upravo pobedom protiv „kralja šljake“ plasira u polufinale.

Karlos Alkaraz izlazi na megdan Novaku Đokoviću nakon što je savladao Rafael Nadala sa 6:2, 1:6, 6:3 u četvrtfinalu. Mnogi su duel dva Španca ocenili kao predaju palice, a sada Alkaraz želi da pokaže da je dostojan nadimaka koji mu se već neko vreme pršivaju. „Novi Nadal“ je nedavno osvojio prvi masters trofej u Majamiju, a sada želi da dokaže svima u kakvoj se formi nalazi.

„Pre svega, čestitam Alkarazu. Primopredaja? Naravno da jeste. On ima 19 godina. Rođendan mu je bio juče, a ja imam 36 godina. On je bio bolji od mene u nekoliko aspekata igre. Lako je prihvatiti poraz u tom pogledu, jer smo znali šta možemo da očekujemo ovde. Ne oduzimamo Karlosu nikakve zasluge, igra odlično i želim mu sve najbolje u ostatku turnira“, rekao je Nadal posle susreta.

Rafael Nadal i Karlos Alkaraz
Rafael Nadal i Karlos Alkaraz; Foto: Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Ipak, oprezno je Nadal govorio o duelu koji sledi.

„Ne mogu da predvidim budućnost. Biće to težak meč. Govorimo o jednom najboljih igrača u istoriji protiv mladog igrača koji igra na visokom nivou. Karlos može da pobedi, pogotovo kada se poveća adrenalin, tada je nezaustavljiv. To je njegov stil igre, a šta sve može da se desi, videćemo sutra.“

Karlito sada želi da protiv Novaka napravi novo čudo. Igrao je u četvrtfinalu protiv tradicije jer je Nadal dominantan protiv španskih tenisera, a onda napravio čudo jer je postao prvi tinejdžer koji je savladao Nadala na šljaci. I to samo dan nakon što je proslavio 19. rođendan.

Čeka posebno težak zadatak u polufinalu jer nije mnogo igrača uspelo da pobedi u dva meča zaredom Nadala i Đokovića, a na šljaci to niko nije uspeo. Nakon prve pobede protiv nekog iz „Velike trojke“ Alkaraz želi da napravi novu senzaciju.

Iako, kladionice daju podjednake šanse obojici, deluje da će mnogo toga zavisiti od toga u kakvom je stanju desni skočni zglob Alkaraza. Tokom drugog seta je bio ozbiljno bandažiran, a nema informacija kako je proteklo snimanje i šta su pokazali rezultati.

Alkaraz ima sjajno kretanje, odličnu defanzivu i jedan je od fleksibilnijih igrača na turu, pa po tome više podseća na Đokovića nego na Nadala. Španac je imao vrtoglav uspon ove godine i već sada ga mnogi vide kao trećeg favorita za osvajanje Rolan Garosa.

„Mnogo je stvari koje su posebne u vezi sa njime. Oborio je mnoge rekorde kao najmlađi igrač koji je nešto ostvario. Već je u top 10, što nije tako često u ovim vremenima. Ranije smo imali takve primere, Majkl Čeng i ostali, ali sada to nije norma, da tinejdžer bude u Top 10 sa tako visokim nivoom igre. Njegov napredak u poslednjih šest meseci je neverovatan“, rekao je Đoković.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Zatim je pričao o treningu gde ga je Novak savladao u jednom setu sa 6:1, to može i ne mora da znači mnogo toga.

„Veoma je fin momak i van terena. Imao sam priliku da treniram s njim ovde, i da provedemo malo vremena zajedno – sjajan je i na terenu i privatno. Volim da ga gledam kako igra, kao i mnoge druge kolege. Nema sumnje da je fantastičan za naš sport. Mislim da je odlično što imamo tako mladog momka koji je uneo osveženje.“

Da je Novak pomno pratio kako se u prethodnih šest meseci razvijao Alkaraz svedoči i nedavna izjava kada je otkrio da je Karlito sada omiljeni teniser njegovog sina Stefana.

Špansko čudo će od ponedeljka sigurno biti šesti na svetu, a ove sezone je na šljaci već osvojio turnir u Barseloni.

Foto: EPA-EFE/Juanjo Martin

Đoković sa druge strane hvata pravi zalet nakon turnira u Beogradu gde je stigao do finala turnira u Beogradu, ali je potpuno fizički pao na kraju drugog i početkom trećeg seta protiv Andreja Rubljova.

Ratnički mentalitet Alkaraz pokazao je i u izjavi nakon meča.

„Đoković je jedan od najboljih u istoriji, neverovatno je šta je sve postigao. Čovek može samo da mu se divi. Tu sam, prošao sam teške trenutke – prvi put ću igrati s Đokovićem, ali nije prvi put da ću igrati polufinale mastersa pred mnogo ljud. Izaći ću na teren kao sada s Rafom. Naravno da će biti nervoze, ali probaću da se izborim s njom na najbolji mogući način, kako bih pokušao da prikažem dobar nivo igre. Znam da ću imati svoje prilike. Takođe, zajedno smo trenirali ove nedelje, to će mi malo pomoći da znam kako da igram s njim. Boriću se do poslednje lopte“, rekao je Alkaraz i tako sjajno najavio novo veliko rivalstvo.

BONUS VIDEO Novak Đoković i Gael Monfis odigrali ludi poen

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar