Foto: EPA/Dennis Sabangan

Šta je kriterijum za procenu najboljeg tenisera svih vremena? Broj titula? Način igre? Spektakularnost poteza? Osećaj navijača?

Pravi parametri nisu do kraja poznati, niti se treba previše baviti tom temom.

PROČITAJTE JOŠ

Drevne izreke da se o ukusima ne raspravlja i da se umetnost nalazi u oku posmatrača su veoma primenljive na beli sport.

U to nas je uverio i legendarni jugoslovenski i hrvatski teniser, a sada trener – Goran Ivanišević.

„Kao Pikasovo slikarstvo. Takav je Novakov bekhend“, naveo je Ivanišević.

Foto: EPA/AHMAD YUSNI

Đoković je u svetu tenisa poznat i kao „pokretni zid“, njegov stil igre je takav da mu omogućava da neprestano vraća lopte protivniku, čekajući grešku ili pravu šansu za napad.

Uz to, uzvratni udarac posle servisa protivnika je doveo do tolikog savršenstva da rivali često više pažnje obraćaju na pripremu za Novakov ritern nego na kvalitet svog početnog udarca.

Jedan od njih je i Rafael Nadal, igrač koji je sam po sebi specifičan jer igra levom rukom, zbog čega su njegovi udarci ponekad potpuna enigma za „konvencionalne“, desnoruke tenisere.

Španac nije imao dilemu kada je bio upitan da izabere najbolji bekhend u svetu tenisa.

„Novak. Odlično se brani, odlično napada. Tim udarcem može sve, prepun je opcija“, rekao je Nadal.

Foto: EPA/JOHN MABANGLO

I u pravu je. Đoković je ogroman broj ključnih poena uspevao da iskoristi drop udarcima do kojih je stigao „maskirajući“ nameru i pripremajući se za bekhend.

PROČITAJTE JOŠ

Sasvim je jasno, protivnici kao prvu misao imaju da će uslediti razoran udarac, ali kada Đoković uvidi da je rival obuzet tim mislima i udaljen od osnovne linije – usledi uglavnom idealno skraćena i zasečena loptica koja sleće tik za mreže.

Na pitanje slično Nadalovom odgovorio je i Đoković. Nije odabrao sebe.

„Sviđa mi se taj udarac kod Davida Gofana. Udara lopticu vrlo rano, udara ravno i time može da diktira tempo u poenu. Pravi malo grešaka jer ima prirodan zamah i sjajnu pripremu za napad“, naveo je Đoković.

I zaista, Gofanov bekhend je poezija u pokretu, konstatna kretnja tela i reketa, bez suvišnih „cimanja“ i iznuđenih reakcija, ali se u jednoj stvari razlikuje od Đokovićevog udarca.

Foto: EPA/ANDREW GOMBERT

Čak i u najtežim trenucima, kada mora da kliza u pokušaju da stigne do loptice, Đoković uspeva da obezbedi sebi dovoljno lakoće u hvatu reketa, obara njegovu glavu i time dobija bolji osećaj u udarcu koji je lišen krutoće i stegnutosti.

Idealna mera „stiska“ i „labavljenja“ dozvoljava Novaku da perfektno pozicionira reket i da udari lopticu sredinom špana, pritom neskidajući pogled sa nje sve dok ne završi kompletan udarac.

Uz to, Đoković snagu crpi iz donjeg dela tela, kreirajući sebi mogućnost da se nađe „ispod“ loptice, čime dalje stvara dodatnu silu koju na lopticu projektuje prebacivajući težinu sa „zadnje“ na „prednju“ nogu u raskoračnom stavu.

Stabilnost je još jedna od stvari koja se pripisuje kao velika prednost Đokovića, s obzirom na to da po završenom udarcu ne ukršta noge, već svaka ostaje na svojoj strani, što mu daje trenutnu mogućnost da se pripremi za nastavak razmene.

Rik Maki, teniski analitičar iz SAD, posebno ističe način na koji Đoković drži reket prilikom udarca bekhendom.

Foto: EPA/Dennis Sabangan

„To ima najveći uticaj na njegov udarac. Različitim položajem ruku on dobija najbolji mogući način da stvori maksimum snage i spina. Novakove ruke su opuštene, zglobovi su stisnuti, ali pasivni i rade samo kada je neophodno izvesti prinudni udarac“, izjavio je Maki.

On je Đokovićevo ponašanje pri izvođenju bekhenda uporedio sa bokserskom.

„Svi igrači udaraju loptu rano. Ako ne, neće moći da je stignu uopšte. Đoković udara još ranije. On je kao najbolji bokseri. Ali, to je sve stvar situacije… Dakle, on udara rano, dalje, ima nestvarnu povezanost oka i ruke, dalje ima sjajan balans, dalje – ima brutalnu tehniku“, kaže Maki.

Pored direktnih poena iz bekhenda, drop-šotova i ritern udaraca, Novak ima i fenomenalan pasing šot, o čemu je Maki takođe govorio.

„Ima toliko samopouzdanja, njegova mehanika je perfektna, balans odličan, a rad nogu veoma precizan. On može da napadne bilo koji deo terena kada protivnik izađe na mrežu. Rano stiže do loptice i dobija prednost i više opcija. Nema kod njega nervoze, kada imaš pravu tehniku možeš da kreiraš uglove“.

Maki je za kraj konstatovao:

„Novak ima pun paket za bekhend“.

Umetnost pokreta uvezana sa taktičkom disciplinom i tehničkom prefinjenošću – dovoljno za titulu teniskog Pikasa, zar ne?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar