Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Nova šansa za Đokovića, vreme je za oprost grehova.

U senci kontroverzi oko Vimbldona koji se zbog zabrane učešća sportistima iz Rusije i Belorusije našao na meti žestokih kritika, krupne stvari dogodile su se u Australiji gde je došlo do promene vlasti.

PROČITAJTE JOŠ

Ova naizgled nebitna promena u sportskom smislu, mogla bi da ima ogroman uticaj na ispisivanje teniske istorije. Još su sveža sećanja na skandal koji je početkom godine deo sada već bivše Vlade Australije priredio Novaku Đokoviću, koji je preživeo pravu golgotu.

Najuspešniji teniser u istoriji Australijan opena uhapšen je, a zatim i deportovan iako mu je prethodno izdata dozvola za ulazak i boravak i pored toga što je nevakcinisan protiv koronavirusa.

Premijer Skot Morison i ministar za imigraciju Aleks Houk bile su centralne figure progona srpskog tenisera na kojem su pokušavali da skupe jeftine političke poene.

Houk je iskoristio svoje diskreciono pravo i odulučio da deportuje Đokovića uz zabranu ulaska na tri godine, što je imalo i dalekosežne teniske posledice.

Rafael Nadal je iskoristio priliku i postao rekorder po broju grend slemova, a zbog činjenice da Đoković nije mogao da brani boodve krenuo je i njegov pad na ATP listi.

„Pozdravljam jednoglasnu odluku Federalnog suda u Australiji, koji je podržao moju odluku po Migracionom aktu, da ukinem vizu gospodinu Novaku Đokoviću u javnom interesu. Jake granice Australije su nas držale bezbednim tokom pandemije, što je rezultiralo jednom od najnižih stopa smrtnosti, najboljih ekonomskih oporavaka i najviših stopa vakcinacija u svetu“, slavio je Houk svoju pobedu na sudu u januaru mesecu, nakon što su u drugom postupku odbijene sve Đokovićeve žalbe.

Foto: EPA/MADE NAGI

Scene deportacije i proterivanje Đokovića kao najvećeg kriminalca ostale su duboko urezane u kolektivno sećanje.

Bili su to teški trenuci za tada najbljeg tenisera sveta. Trebalo je vremena Đokoviću da se oporavi od svega i da u javnosti prizna da su ga na mestu njegovih najvećih uspeha potpuno ponizili.

„Stvorila se jedna jako ružna slika o meni. Ponizili su me, ako mogu da kažem i na svetskom nivou. Ne mogu da izbrišem iz sećanja ono što se dogodilo. Bilo je i drugih stvari koje su me uzdrmale i koje ne mogu da zaboravim. A kamoli ovako nešto! To je stvarno bio presedan u svakom smislu“ rekao je srpski teniser nekoliko nedelja posle proterivanja Melburna.

Ipak, bez obzira na sve nije krio svoju želju da se vrati u Australiju.

Nedavno se osvrnuo i na promenu vlasti i šansu da ponovo zaigra na svom omiljenom grend slemu.

„Čuo sam vesti o promeni vlasti u Australiji, ali ne znam koliko to utiče na to da mi se vrati mogućnost apliciranja za vizu. Voleo bih ponovo da odem u Australiju, nemam šta da im zamerim“, rekao je Đoković.

Sledeće su na potezu vlasti u Australiji. Đokoviću zvanično traje zabrana ulaska tri godine počev od momenta kada je deportovan, ali u svakom trenutku ministar za imigracije ima pravo da tu odluku opozove.

Endrju Džajls koji je preuzeo dužnost je najavio da će kruta imigraciona poltika morati da bude preispitana, što otvara nadu za srpskog šampiona.

Pored toga, ostaje i pitanje epidemije koronavirusa. Vakcinacija je bila osnovni uzrok problema i ukoliko se pravilo u ulasku stranih državljana ne promeni, za Đokovića sve pada u vodu.

Ipak, do početka Australijan opena ima sedam meseci, a do tada će nove vlasti imati priliku da preispitaju odluke prethodnika.

BONUS VIDEO  Mrmot pretrčava stazu Formule jedan

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare