Novak Đoković Foto: TANJUG/AP Photo/Thibault Camus

Asocijacija teniskih profesionalaca objavila je novu listu najboljih muških tenisera na planeti.

I verovatno velikoj većini ljudi u Srbiji svideće se da vide da je Novak Đoković ponovo najbolji teniser planete. Novak se na prvo mesto vratio posle pobede nad Kasperom Rudom u finalu Rolan Garosa u nedelju popodne (7:6, 6:3, 7:5).

PROČITAJTE JOŠ:

Norvežanin nije uspeo da parira srpskom igraču koji je prošlonedeljnu treću poziciju sada zamenio prvom, usput postavivši novi grend slem rekord od 23 titule se najvećih turnira.

Đoković je postao time najtrofejniji teniser u svom sportu i ima najjači argument za tvrdnju da je najbolji teniser svih vremena.

Novak je dodao svom bodovnom saldu 1.640 ATP poena, pa sada ima ukupno 7.595 i na prvom mestu je preskočio Karlosa Alkaraza i Danila Medvedeva.

Alkaraz je sada drugi na listi, Medvedev je treći, dok je Kasper Rud zadržao četvrto mesto na kom je i bio. Španac je poražen od Novaka u polufinalu Rolan Garosa i sada ima 7.175 bodova iako je zaradio 360 u odnosu na prošlu godinu, dok je Medvedev „otišao u rikverc“ za 230 bodova i sada ima 6.100.

Rud ima 4.960, a petoplasiran je Stefanos Cicipas koji ima 4.920 bodova. Šesti je danski talenat Holger Rune sa 4.375, sedmi je Andrej Rubljov sa ravno 4.000 bodova, osmi je Tejlor Fric iz SAD sa 3.515 poena, deveti je Janik Siner sa 3.300, dok je skok do Top 10 napravio Karen Hačanov koji je sa 180 novih bodova došao do desetog mesta i ukupno 3.125 bodova.

Đoković se na prvo mesto vratio posle nešto manje od mesec dana i sada je nastavio da povećava svoj rekord po broju nedelja na vrhu. Započeo je svoju 388. nedelju na vrhu, što je takođe verovatno nedodirljivi rekord u godinama koje dolaze.

Daleko iza njega je Rodžer Federer koji ima 310 nedelja na vrhu. Kada je reč o ostalim srpskim igračima iz Top 100, tu su Miomir Kecmanović koji je nazadovao dva mesta i sada sa 985 bodova zauzima 39. poziciju, dok je Dušan Lajović skočio za osam mesta i sada je 45. na svetu sa 899 bodova.

Laslo Đere je na 60. mestu sa 810 bodova i on nije menjao svoj plasman u odnosu na prošlu sedmicu.

BONUS VIDEO: Đoković 12. put u polufinalu Rolan Garosa – najgledaniji teniski meč ove godine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar