Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Najbolje izdanje ove godine.

Foto: Nova.rs

Milšped Group vam donosi najzanimljivije vesti direktno iz Melburna.

Novak Đoković je odigrao neverovatan meč u osmini finala Australijan opena i savladao Adrijana Manarina rezultatom 6:0, 6:0, 6:3.

PROČITAJTE JOŠ

Koliko god da nas je navikao da u Melburnu igra neverovatan tenis i koliko god da je Adrijan Manarino nedorastao protivnik, ono što smo imali prilike da gledamo je bila druga dimenzija tenisa.

Novak je postavio i neke rekorde kao što je onaj da je postao prvi teniser koji je rivala iz Top 20 ostavio u prva dva seta na nuli kada je u pitanju broj gemova.

Izjednačio je i rekord Rodžera Federera po broju četvrtfinala na grend slem turnirima koji iznosi 58, ali je najbitnije od svega da je konačno počeo da igra na nivou najvećeg ikada. Tri stvari su se posebno izdvojile tokom velike pobede nad Adrijanom Manarinom.

1. Ubitačan servis

Posle problema u prva tri kola sa nekonstantnim početnim udarcem, Đoković je konačno servirao na elitnom nivou u osmini finala što je posebno ohrabrenje za nastavak turnira.

On je protiv Manarina imao 70 posto ubačenog prvog servisa i osvojenih 81 odsto poena kada taj servis ubaci. Zbog toga je kroz svoje gemove krstario sa lakoćom i potpuno dominirao u njima.

Pomalo bizarno zvuči podatak da je meč otvorio duplom servis greškom, kojih je do kraja imao čak pet što je prilično visok broj, ali je razlog ležao u činjenici da je konstantno bio agresivan na prvom servisu što mu je uostalom donelo i 17 as udaraca.

Manarino je ostavljen bez ikakve šanse iako je u prethodnim rundama upravo kroz ritern uspevao da pravi probleme rivalima i da započinje razmene solidno neutrališući početni udarac.

2. Fizička sprema

Mučio se Đoković od starta turnira da pronađe pravi ritam u igri i udarcima i da se kreće na uobičajenom nivou na kojem pravi razliku na terenu. Često je kasnio i loše se nameštao na udarce, ispadao iz poena čim bi se ritam promenio ili pojačao i to ga je pogotovo mučilo u duelu sa Dinom Prižmićem koji je, mada debitant, majstorski koristio situaciju sa Novakovim stanjem.

Pričao je i sam Đoković da se fizički ne oseća dobro i da mu to smeta u pokušajima da igra onako kako je zamislio, pa su mu se dešavali padovi obično u drugom setu kada mu je tonus padao. To je dalje prozivodilo lančanu reakciju i iscrpljujuće mečeve koji su mu dodatno otežavali situaciju.

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Ipak, virusna infekcija koja ga je mučila, sada je prošlost i protiv Manarina se pojavio Đoković koji izgleda kao da se multiplikuje i svaki put je tamo gde treba. Kada je u ritmu i odlično se namešta na udarce, do izražaja dolazi njegova preciznost i egzekucija plana i tada mu gotovo niko ne može ništa.

To se najbolje videlo nakon nekoliko gemova na startu meča kada je najbolje Manarinove udarce neutralisao kao od šale i isisao mu svu energiju za tili čas. Učinio je rivala depresivnim i razoružanim kao mnogo puta ranije u svojoj karijeri.

3. On je taj koji diktira tempo

Bilo je vidno na početku turnira da je zbog svih problema previše pasivan i da diktiranje ritma prepušta rivalima. Zbog toga je imao i manje vinera i manje neiznuđenih grešaka i bukvalno je preživljavao na terenu i pokušavao da na rutinu i iskustvo nadigra rivale.

Protiv Manarina je sve bilo drugačije.

Odnos u vinerima je bio 31:12 i Đoković je od početka bvio taj koji je diktirao tempo. Svi Manarinovi pokušaji su bili potezi očajnika koji ne zna šta drugo da izvede i kako da promeni ritam meča.

Zato smo na kraju susreta dobili odnos u poenima kakav se retko viđa 85:42. Čak i kada je pokušavao da bude agresivan to je bilo van svakog rezona i ideje za razliku od onoga što je u dobrom delu meča solidno radio Aleks Popirin.

Ali, promenile su se okolnosti od tog meča kod samog Đokovića koji kada je na ovom nivou ne dozovoljava rivalima nikakvu priliku da nameću svoj stil igre.

Novakove reči o narednom rivalu posle meča možda su i najbolji pokazatelj na kakvom je mentalnom nivu.

„Veoma prodoran, jak servis. Solidan, ravan bekhend. Mislim da njemu odgovaraju ovakvi uslovi. Loptica je sporija, ima vremena da se namesti da odigra prodordno. Imam odličan skor sa njim, poslednji put sam ga pobedio u četvrtfinalu US opena. Znam šta mi je činiti. Ako budem bio na svom nivou, mislim da su mi jako dobre šanse“.

BONUS VIDEO Intervju Novaka Đokovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar