Foto: EPA-EFE/MICHAEL ERREY

Nadamo se da posle jedne od najburnijih teniskih godina u istoriji sledi jedna u kojoj nećemo gledati restrikcije pogotovo kada je srpski as u pitanju

Novak Đoković proživeo je veoma burnu 2022. u kojoj mu je onemogućeno da igra na turnirima širom Australije i Amerike, ali je uprkos tome osvojio pet trofeja, te pokazao koliko je mentalno jak za sve izazove koji dolaze.

Godina pred nama mogla bi da bude jedna od najvažnijih u istoriji tenisa, pošto sa Rafaelom Nadalom i dalje vodi bitku za najboljeg svih vremena. Obojica, iako u poznim igračkim godinama, i dalje imaju najviše ciljeve, a spremni su da za njih „poginu“ na terenu.

Iako su daleko iznad toga da samo žele da igraju i osvajaju najveće turnire i da se međusobno bore za GOAT zvanje, jasno je i da su Srbin i Španac još uvek gladni pobeda, željni da pokažu mladima zašto su tu gde jesu i koliko još mogu da traju.

PROČITAJTE JOŠ

Više se debatuje o tome ko je bliži prvom mestu, ko će imati više grend slem trofeja, ko će osvojiti više titula i oboriti više rekorda, nego o penziji.

Novak je poslednji put na prvom mestu ATP liste bio u januaru prošle godine, kada je deportovan iz Australije, a odmah tada je postalo jasno da će izgubiti 2.000 ATP poena zbog prvog grend slema u sezoni.

Sada je situacija drugačija, već je u Australiji, a odluka da počne sezone u Adelejdu daje mu mogućnost da se za mesec dana vrati u Srbiju kao prvi reket sveta. Međutim, to neće zavisiti samo od njega.

Na turniru u Adelejdu ima priliku za 250 ATP poena, ali mu posao neće biti nimalo lak, s obzirom da na istom mestu nastupaju teniseri ppoput Danila Medvedeva, Feliksa Ože-Alijasima, Andreja Rubljova, Holgera Runea, Janika Sinera…

Foto: EPA-EFE/MATT TURNER

Svi oni su i prošle sezone umeli da naprave probleme Novaku, da mu nanose poraze, ali je uprkos svemu prvi favorit i nosilac na turniru.

Aktuelni raspored na ATP listi ovako izgleda: 1. Karlos Alkaraz 6.820 poena (brani 90), 2. Rafael Nadal 6.020 (2.250), 3. Kasper Rud 5.820 (125), 4. Stefanos Cicipas 5.550 (780), 5. Novak Đoković 4.820 (0), 6. Feliks Ože-Alijasim 4.195 (750), 7. Danil Medvedev 4.065 (1.495)…

Ono što je glavna Novakova prednost jeste što u januaru ne brani nijedan poen, za razliku od Nadala (2.000) i Alkaraza, koji je u Australiji ispao u trećem kolu, ali je nakon toga osvojio Rio u februaru. Rud može biti velika pretnja, jer ne brani iz Australije, dok će motive za bolju sezonu nego u 2022. imati Medvedev i Cicipas.

Lako je izračunati bez čega Novak ne može na prvo mesto na kraju januara. Dakle, ako osvoji obe titule u Australiji, uslov će biti i da aktuelni broj 1 ne uđe u četvrtfinale na grend slemu. Postoje još neke varijante, recimo da Srbin ne trijumfuje u Adelejdu, a da Španac još lošije prođe u Melburnu, ali bi onda Rudu skočile šanse.

Foto: EPA-EFE/STEVEN MARKHAM

Nadal nema nikakve šanse za prvu poziciju u narednom peridou, pošto brani 2.000 u Melburnu, a eventualnim pobedama u Junajted kupu može da dođe do 500 ATP poena. Nadal brani i pehar sa serije 250 u Melburnu, tako da iz januara može da izađe sa tek 250 novih poena.

Australija i potencijalna 22. grend slem titula, Novaku bi mogla da bude dodatni vetar u leđa za nastavak sezone.

Ono što je takođe neizvesno kada je srpski teniser u pitanju jeste njegov sttaus u Americi, pošto mu ni tamo nije bilo dovzoljeno da se takmiči u 2022. zbog statusa oko vakcine. Za razliku od Australije, u Americi i dalje važe posebna pravila za nevakcinisane strance, pa Novak i dalje ne može da kroči na tlo Amerike, što stvarno jeste bizarno.

Svi se nadamo da će se odluke brzo doneti, situacija promeniti, jer je i koronavirus već prošlost, pa bi bilo fer i pošteno dozvoliti Novaku da se takmiči i Americi.

To će biti posebno važno za mart i april kada su na programu mastersi u Indijan Velsu i Majamiju. Novak bi tamo imao priliku da osvoji 2.000 poena, dok bi njegovi glavni rivali bili pod većim pritiskom, jer brane mnogo poena. Od statusa u Americi zavisi i da li će moći da igra u Sinsinatiju i na US Openu u drugom delu sezone, što bi moglo da mu donese 3.000 novih poena.

PROČITAJTE JOŠ

Takođe, Srbin ozbiljno može da profitira i na Vimbldonu, gde bi konačno trebalo da se računaju bodovi, s obzirom na to da prošle godine nisu, jer ruski takmičari nisu bili ni u jednoj od konkurencija. Novak je osvojio titulu na Vimbldonu 2022. i sada je na samo jednu daleko od Rodžera Federera, koji je osam puta dizao pehar na grend slemu u Londonu.

Đokovićev raspored u 2022. bio je veoma proređen, a sada mu to može biti ključan adut u pohodu na povratak na svetski tron. Ni u jednom periodu sezone nema posebno gust raspored ili seriju turnira na kojima brani preveliki broj poena, dok su mu tri mastersa u Americi i sve grend slemovi šansa za nove bodove.

Primaran cilj mu nije prvo mesto, ali svakako da i o tome razmišlja, jer želi da obori i rekord Štefi Graf po broju nedelja na prvom mestu – Novak je trenutno na 373, Graf bila na 377.

Praktično svaki mesec u novoj godini biće prilika da se Đoković vrati na vrh, a svi znamo da on takve prilike ne propušta. Pa, neka se tradicija ne menja ni ovog puta.

Dakle, kada se sve sabere i oduzme, najviše šanse za prvo mesto u naredna dva, tri meseca imaju Alkaraz, Rud i Đoković, Nadal ih u stopu prati, a tek onda slede Medvedev, Cicipas, Ože…

BONUS VIDEO 2006-2019. i najbolji poeni epskog rivalstva Đoković – Federer

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar