Foto: Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Istorijska godina.

Ako pitate bilo kog navijača u Srbiji, ne postoji nikakva dilema – Novak Đoković je najbolji teniser svih vremena.

I to će potkrepiti brojnim brojkama i dostignućima koje je srpski as ostvario tokom karijere i zaključiti svaku priču i vrlo verovatno biti u pravu.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, na globalnom nivou, stvari nisu toliko jednostavne. Priča o najboljem ikada se skoro deceniju vrtela u krug oko trojice velikana dok iz nje nije na neki način ispao Rodžer Federer. Švajcarac je ostao bez gotovo svih rekorda koje je držao i jasno je da će do kraja karijere kada su brojke u pitanju biti debelo iza dva najveća rivala, pa ostaje samo uteha da je verovatno igrao najlepši i najatraktivniji tenis od svih.

Rivalstvo Đokovića sa Rafaelom Nadalom potpuno je drugačija priča. Iako za Novakove navijače nema nikakve dileme, Španac itekako ima adute za GOAT trku i da bi Đoković bio ispred njega i otkloni svaku sumnju, moraće da uradi neke stvari.

Broj grend slem titula

Sve što se dešavalo u 2022. godini uticalo je da srpski teniser ostane korak iza Nadala, iako je priča mogla da bude drugačija. Deportacija iz Australije je uticala da ostane bez prilike da brani titulu i da u tom trenutku preuzme prvo mesto po broju osvojenih grend slemova.

Umesto toga, Španac je na veliko iznenađenje svih osvojio trofej, a zatim u Parizu na svom terenu došao do brojke od 23 grend slem titule i uspeo da se odlepi i stavi pritisak na našeg tenisera. Đoković je odgovorio na Vimbldonu i smanjio zaostatak, da bi ponovo zbog vakcine propustio US open.

Situacije se ove godine dobrim delom promenila, pa će naš as imati priliku da stvari preokrene u svoju korist. Australija mu je sada otvorila vrata i svakako su mu šanse neuporedivo veće nego Nadalu, a motivacija kao nikada do sada.

EPA-EFE/DIEGO FEDELE

Osvajanjem desete titule u Melburnu bi još jednom potvrdio da je neprikosnoven na prvom grend slemu u sezoni i što je još bitnije, izjednačio bi se sa Nadalom na broju 23. Time bi stavio pritisak na Španca koji je trenutno van forme da mora po svaku cenu da osvoji Rolan Garos, jer je Đoković u velikoj prednosti na svim ostalim grend slemovima.

Vimbldon je postao njegova teritorija, a jedino ostaje upitnik iznad učešća u Njujorku jer i dalje ne može da uđe na teritoriju SAD-a, što bi moglo da se promeni do kraja godine.

Sa druge strane, osvajanjem Rolan Garosa, Novak bi napravio veliki korak i došao u situaciju da vrlo brzo postane nedostižan za Španca.

Treba reći i da je naš teniser godinu dana mlađi i manje sklon povredama, pa je pod manjim pritiskom kraja karijere, ali dolaze i mlade snage, a Holger Rune je krajem prošle godine pokazao da se više niko nee sklanjati sa terena.

Broj nedelja na prvom mestu

Iako je po tom pitanju neprikosnoven u muškom tenisu i Nadal tu čak nije ni u priči, pojedini uspeli su da nađu način da mu taj rekord malo okrnje. Srbin je proveo 373 sedmice kao svetski broj jedan i odavno nadmašio drugoplasiranog Federera koji je stao na broju 310. dok je Nadal tek šesti svih vremena sa tek 209 nedelja na vrhu.

Ipak, kada je debelo podigao lestvicu u muškom tenisu, pojavio se narativ o trci sa Štefi Graf koja je u obe konkurencije neprikosnovena sa 377 nedelja na čelu liste.

Iako nije za poređenje jer su u pitanju dve različite konkurencije, mediji su počeli Novaku da stavljaju kao zadatak prestizanje ovog rekorda.

Iako suštinski nije bitan za GOAT trku, bilo bi idealno makar i zbog zapadnih medija da i tu brojku nadmaši, a za to mu treba još pet nedelja na vrhu.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Iako je trenutno peti na svetu, činjenica da je prvu trećinu prošle godine proveo mahom kao navijač zbog korona pravila, otvorila je mogućnost da na mnogim turnirima skupi veliki broj bodova jer ne brani ništa počev od 2000 na Australijan openu.

Zato bi uz neka poklapanja rezultata mogao već za mesec dana da zasedne na vrh liste i polako dođe do famozne brojke od 378. nedelja.

Čak i da se desi da to ne uradi posle Australije, ostaje prilika da najkasnije do kraja Vimbldona koji je zbog situacije u Ukrajini bio turnir na kojem se nisu osvajali bodovi zasedne na čelo. Ukoliko bi se promenila politika za ulazak nevakcinisanih na teritoriju SAD-a, Novaka čeka i veliki broj bodova u martu na dva mastersa u Indijan Velsu i Majamiju.

Ipak, deluje da će rekord Štefi Graf uskoro ostati u prašini i da će se konačno i taj argument izbiti iz ruke njegovim kritičarima.

Broj masters titula

Ako je broj grend slemova najvažniji kriterijum, a broj nedelja na vrhu po mnogima drugi najvažniji za pravljenje liste najvećih, onda su mastersi kao najvažniji turniri posle četiri najveća, sledeći kriterijum za pravljenje liste.

Đoković je po ovom kriterijumu i dalje prvi, ali je trka prilično neizvesna. Srpski as je osvojio 38 masters titula, dok je Nadal na brojci od 36 i prva polovina godine će biti izuzetno važna.

Prema trenutnim pravilima za ulazak u SAD, Novaka nećemo gledati u Majamiju i Indijan Velsu, a onda slede tri mastersa na šljaci na kojima je Nadal tradicionalni favorit.

Foto: AP Photo/Kelly Barne

Taj period će za Španca biti prilika da stigne i možda prestigne Đokovića, ali se kroz karijeru nije proslavio na prva dva turnira. Indijan Vels je osvojio tri puta, ali poslednji put pre 10 godina dok Majami kao i Sinsinati nikada nije osvojio.

Zanimljivo je i da Monte Karlo koji je osvajao 11 puta, nije osvojio od 2018. godine, i da prošle sezone nije osvojio ni jedan od tri mastersa na šljaci.

Zato bi dobra Novakova godina na mastersima mogla da bude korak ka tome da stekne nedostižnu prednost, a najveću neizvesnost zapravo predstavlja mogućnost da igra na tlu Amerike i Kanade na kojima se igra četiri od devet turnira.

Ukupan broj osvojenih turnira

Iako ukupan broj osvojenih turnira zavisi i od broja učešća, pa tako imamo situaciju da je najtrofejniji igrač u singlu Džimi Konors sa 109 titula, iako ga niko ne uzima u raspravu o najboljem ikada, u trci Đokovića i Nadala je svaka brojka izuzetno bitna.

Tako je Španac kroz karijeru osvojio 92 trofeja i četvrti je na listi svih vremena iza Federera sa 103 i Ivana Lendla sa 94, dok je Đoković odmah iza Španca sa 91 titulom.

Srpski teniser će već u Adelajdu imati priliku da se po tom parametru izjednači sa Nadalom, a da zatim u Melburnu preuzme vođstvo. Biće zanimljivo videti i da li će obojica stići bar Federera s obzirom da se nalaze u fazi karijera gde se vodi računa o broju turnira na kojima se igra, pa je ovim tempom osvajanja titula za to potrebno dve do tri godine što neće biti lako.

Broj završenih godina na prvom mestu

Iako je gotovo izvesno da će u ovoj kategoriji srpssi igrač biti ispred Španca, jer je sedam puta godinu završavao na prvom mestu i najbolji je u istoriji, na kraju sezone bi taj status mogao da zacementira.

Nadal je prošle godine propustio priliku da se približi Đokoviću i po šesti put završi godinu kao prvi, ali je nije iskoristio zbog povreda i slabijim završetkom sezone, pa je njegov zemljak Karlos Alkaraz postao najmlađi igrač koji je godinu završio na vrhu liste.

Đoković ima ogromnu priliku da ove godine još jednom bude na čelu karavana na kraju zbog činjenice da ne brani mnogo bodova, ali će konkurencija biti žestoka.

Zato će ova sezona u trci za najboljeg ikada možda biti i prelomna. Iako je Đoković već u mnogo parametara ispred Nadala, ukoliko uspe fa ga prestigne po broju grend slem titula i zadrži prednost u većini drugih kategorija, više neće biti moguće naći nekakav kontrargument koji bi mogli da mu uzmu zvanje najvećeg.

Bar dok se ne pojavi neko novo ime koje će sve to da nadmaši.

BONUS VIDEO Divan gest Novaka: Pogodio skupljačicu loptica, pa oduševio sve

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar