Foto: EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Novak Đoković je posle velike borbe u pet setova i pobede nad Stefanosom Cicipasom u polufinalu Rolan Garosa, najveći deo konferencije za medije proveo odgovarajući na pitanja o finalu sa Nadalom.

Svetski broj jedan je posle skoro četiri sata igre pobedio tenisera iz Grčke sa 6:3, 6:2, 5:7, 4:6, 6:1 i sada ga očekuje osmi okršaj na čuvenoj pariskoj šljaci protiv Rafe Nadala.

PROČITAJTE JOŠ:

Španac će imati ogroman motiv, 13. titulu u Parizu i stotu pobedu na turniru, a ujedno i za izjednačenje rekorda Rodžera Federera od 20 grend slem trofeja.

PROČITAJTE JOŠ: “Ovo je Rafina kuća. Pobediti ga u Parizu najveći je izazov”

Na pitanje šta je potrebno da bi ga pobedio, Novak je rekao:

„Zar to nije očigledno? Osvojio je turnir mnogo puta, mislim da nijedan igrač nije nikada osvajao titulu na jednom turniru. Izgubio je samo dva puta ovde u karijeri. Uslovi su očigledno drugačiji od onih kada smo igrali u maju ili junu. Mislim da je to bolja šansa za mene, jer loptica ne odskače tako visoko do ramena, kao što je obično slučaj ovde i kao što on voli. Bez obzira na uslove, on je i dalje tu, to je Rafa, u finalu je i igramo na šljaci. Igra se u tri dobijena seta na Rolan Garosu, poznat mi je osećaj. Izgubio sam od njega većinu mečeva ovde, ali sam dobio taj jedan meč 2015. u četvrtfinalu. To je meč koji ću gledati i pokušati da uzmem neke pozitivne stvari i iskoristim ih taktički. Fizički ne osećam da sam iscrpljen posle ovog meča, iako smo igrali četiri sata. Bila je to velika bitka, ali sam u redu. Dan i po je dovoljno da se oporavim. Radujem se velikoj borbi sa Rafom“, kaže Đoković.

Srbin je jedan od te dvojice igrača koji su pobedili Nadala u Parizu. Drugi je bio Robin Soderling. Na pitanje hoće li ti prošli mečevi imati uticaja, Novak je rekao:

„Igrao sam protiv njega najviše u karijeri. Niko nije igrao toliko mečeva kao nas dvojica. Stigli smo bezmalo do 60 mečeva. Nisam siguran u broj (biće im 56. p.a.). On mi je najveći rival. Imaće sve to svakako efekta u smislu respekta jednog prema drugog, biće prisutna motivacija da se izađe i odigra najbolhe, znamo da ćemo to obojica morati da uradimo da bismo pobedili. Tu je ta linija gde će prošlost biti u ofanzivi. Ne više od toga, da budem iskren, jer smo obojica dovoljno iskusni da znamo da je najvažnije da se fokusiramo na meč koji je pred nama. Znamo da su i okolnosti i uslovi drugačiji od onih na koje smo navikli. Biće interesantno videti kako ćemo se snaći, kako će sve to izgledati u nedelju. Zavisiće i od spoljne temperature. To utiče na teren, loptice mogu biti teške, da ne odskaču previše, može biti vetrovito, vlažno. Sve te stvari mogu da utiču na našu igru i mentalno stanje“, dodao je Novak.

Rafa će se boriti za 20, a Đoković za 18. grend slem pehar.

„Finale grend slema je uvek velika stvar. Za to radite celog života, svake sezone nadate se da ćete biti u poziciji da se borite za slemove. Ne mislim da će to biti najveći meč u mojoj karijeri, bilo je većih. U smislu važnosti. Ako moram da poredim, iako to ne volim, ali možda je to ono prvo fibale Vimbldona koje sam igrao protiv njega, 2011. Vimbldon je oduvek bio taj koji sam želeo da osvojim, o kom sam kao dete sanjao. Taj meč se izdvaja. Onda to finale ovde 2016. sa Endijem Marijem. Svako finale Pariza pre toga je bilo finale života pre nego što sam ga osvojio. Iako nema neke velike razlike kad igrate finale Frenč Opena u odnosu na druga finala slema. Ovaj turnir sam najmanje puta osvojio, tako da me i to motiviše da uzmem pehar“, jasan je šampion Melburna.

Ko pobedi godinu će završiti sa grend slem peharom. To će imati uticaja na sve, bitku za titulu GOAT, prvo mesto na kraju sezone, sve.

„Trofej bi bio šlag na torti. Nadam se da ću igrati najbolji tenis jer je to potrebno da bih prigrlio pehar. Sad sam u poziciji da sam blizu njega. Igram poslednji meč turnira, sa najvećim rivalom, najvećim izazovom i preprekom. Tu se nalazim. Bio sam već u toj poziciji, uspeo sam. Razumem šta je potrebno da se uradi da se pripremim. Radujem se tome“, zaključio je svetski broj jedan.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare