Foto: Tanjug/AP/Frank Franklin II

US Open je u svojog bogatoj i dugoj istoriji često bio poprište mnogih neobičnih, pa često i bizarnih dešavanja.

Poslednja epizoda, koja se tiče diskvalifikacije najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića sa turnira u Njujorku, sigurno će ostati kao jedna od najneverovatnijih, ali tereni u Korona parku oduvek su bili vreli i mnogo toga se tamo dešavalo.

PROČITAJTE JOŠ:

Nije Novak Đoković prvi koji je tamo zaradio diskvalifikaciju – setite se samo Serene Vilijams i onog meča polufinala sa Kim Klajsters, 2009. godine.

Bilo je 5:6 u drugom setu, 15:30, a linijski sudija, Šino Curubuči, dosudila je fut folt Vilijamsovoj na drugom servisu.

Amerikanka je bila van sebe od besa, otišla je do nje i zapretila joj. Curubuči je otišla do sudije u stolici, prijavila da joj je Serena pretila i ta opomena i oduzimanje poena značili su automatski i diskvalifikaciju za Serenu.

Prethodno je Serena dobila opomenu u prvom setu zbog lomljenja reketa, tako da su sudije postupile po pravilu.

Imala je Vilijamsova svoju tiradu i u finalu 2018. sa Naomi Osakom, bilo je to nešto nezapamćeno, taj okršaj sa sudijom Karlosom Ramosom mnoge je podsetio baš na te momente iz 2009. kada je diskvalifikovana.

Ipak, jedan od najbizarnijih momenata bio je smrtni slučaj koji se dogodio na terenima u Njujorku na juniorskom turniru 1983. godine.

Foto: EPA/ENNIO LEANZA

Bio je to meč između budućeg broja jedan, Stefana Edberga i Australijanca Simona Jula.

Edberg je pobedio u tom meču, osvojio juniorski grend slem (sve četiri juniorske grend slem titule u sezoni), ali Šveđanin neće po dobrom pamtiti te rane dane u karijeri.

Hladnokrvni Šveđanin iz Vestervika nikada nije bio poznat po nekom naročito snažnom servisu.

Imao je tehnički dobar, precizan servis, obično je koristio taj izuzetn kik servis sa visokim odskokom koji mu je davao  vremena da se poput pantera prišunja do mreže i poen završi besprekornim volej udarcima, po kojima je bio poznat.

Međutim, u tom meču sa Julom, Stefan je odservirao, loptica je pogodila u preponu linijskog sudiju Ročarda Verthajma (61) iz Leksingtona. On je izgubio ravnotežu, pao sa stolice unazad, glavom udario u teren i lobanja mu je naprsla.

Pet dana kasnije u bolnici, nesrećni sudija je preminuo.

Šest godina je trajao sudski spor u kom je porodica Verthajma tužila USTA i tražila odštetu od 2,2 miliona dolara.

Sudija je kasnije naredio da Američka teniska federacija plati najmanje 156.000 dolara.

Edberg nije bio kriv za to što se dogodilo, jer sudija nije preminuo od posledice udarca loptice, već zbog pada sa stolice, ali posle toga, nikada nije mnogo pričao o tom događaju. Jednostavno, pokušao je da ga potisne u drugi plan.

Međutim i taj primer govori šta sve može da se dogodi na teniskom terenu. Stadioni su postali prave gladijatorske arene, posebno u poslednjih nekoliko decenija i mora mnogo da se vodi računa da sve protekne u najboljem redu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare