Foto: EPA-EFE/ANDRE PICHETTE

Nova verzija Kirjosa u pohodu na vrh.

Najkontroverzniji igrač svetskog tenisa Nik Kirjos u poslednje vreme je sve više u centru pažnje zbog svoje igre umesto zbog ponašanja i stvari van terena.

PROČITAJTE JOŠ

Kao potvrda promenjenog pristupa stigli su i rezultati i napredak na ATP listi, a glavna dilema u ovom trenutku je koliko je zapravo Kirjos postao ozbiljan igrač i da li je u pitanju samo privremeni bljesak.

Australijanac koji je gotovo čitavu karijeru izgradio na izjavama, provokacijama i skandaloznom ponašanju kao da je konačno odlučio da se ozbiljnije bavi tenisom.

Nagrada za drugačiji pristup stigla je plasmanom u finale Vimbldona gde je pružio žestok otpor Novaku Đokoviću u prvoj prilici da se bori za grend slem trofej.

Bio je ubojit na servisu Australijanac, a koristio je svaku priliku da napadne rivale i slomi njihov otpor. Posebno je impresivno bilo to što je uspevao da održi nivo mentalne stabilnosti i dobija ključne poene, a nije gubio ni glavu kada mu nije najbolje išlo.

Da uspeh na Vimbldonu nije slučajnost Kirjos je pokazao i na američkoj turneji.

Odigrao je sjajan turnir u Vašingtonu i okitio se sedom titulom u karijeri, a posebno je bilo impresivno kako se nosio sa ulogom favorita i lako rutinirao rivale na putu do trofeja. Iako nisu bili u pitanju protivnici iz samog vrha, znao je ranije Kirjos da pada na ovakvim testovima.

Sada je na putu do polufinala bio izuzetno smiren i ubedljiv i lako izbacio Marka Đirona, Tomija Pola i Rajlija Opelku pre nego što je naišao na prvi pravi test u vidu Frensisa Tijafoa.

Izgubio je Kirjos prvi set u neizvesnom taj brejku, ali mu se ovoga put nije desilo on što je često dozvoljavao u karijeri i još jednom je pokazao mentalnu snagu.

Dobio je drugi set u taj brejku posle trilera i rezultata 14:12, a zatim ubedljivo dobio treći set za finale.

Tamo nije ostavio nikave šanse Mikaelu Imeru i okitio se novim peharom.

Sa oreolom šampiona stigao je na sledeći veliki izazov, masters u Kanadi. Uspeo je rutinski Kirjos da prođe dve runde pre nego što je naišao na Danila Medvdeva.

Upravo je svetski broj jedan bio pavi izazov i prilika da se vidi koliko je Australijanac napredovao.

Još jednom je pokazao da je ovo sada neki novi Kirjos i posle gubitka seta je uspeo da se vrati i na kraju ubedljivo savlada najboljeg igrača planete.

Tu je već bilo jasno da je pitanje trenutka kada će sam svetski vrh i na papiru dobiti novog igrača.

Jeste Kirjos nakon toga neplanirano izgubio od Huberta Hurkača u četvrtfinalu, ali nije to dramatično pokvarilo utisak.

Jasno je da još uvek u igri ima određene nedostatke, moguće i da je malo poleteo jer je već bio viđen kao osvajač Montreala, a bio mu je i deveti meč za manje od dve nedelje što se najbolje videlo u trećem setu.

Koliko je nestvaran bio do ovog meča pokazuje podatak da je na svoj servis osvojio 94, od poslednjih 95 gemova.

Sledeći korak koji Kirjos mora da napravi je onaj koji sledi na US Openu. Potvrda da Vimbldonsko finale nije bilo slučajno mora da dođe još jednim jakim rezultatom i barem četvrtfinalom u Njujorku.

Uz to, biće Kirjos jedan od favorita iz senke i sada će mu biti mnogo teže da se nosi sa pritiskom nego što je bilo u Londonu kada je nastupao iz perspektive autsajdera.

Ipak, deluje da je ovo neki zreliji Nik.

Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Nedavno je pričao i da mu je mnogo pomogla i sadašnja devojka, a verovatno su i godine ludovanja dovele do toga da mu je svega bilo preko glave i da još uvek ima nade da napravi nešto veliko.

Kirjos je rešio da i skoristi priliku koja mu se otvorila, a dokle će ga ga sve to držati, ostaje da se vidi. Sanmpouzdanja mu ne fali što je pokazala i izjava posle pobede protiv Medvedeva.

„Vi momci se ponašate kao da već nisam pobedio broja jedan pre ovoga. Već sam pobedio Rodžera, Novaka i Rafu. Čak i da izgubim pet mečeva zaredom, uvek ću verovati da imam šanse protiv bilo koga. Ne igram samo za sebe već i za divnu publiku, na jednom od najlepših terena na svetu. Svi gledaju i želim da igram dobro. To je potrebno sportu. Važno je da igrači igraju dobro, jer će to ovaj sport održati u životu,“ , rekao je Kirjos.

BONUS VIDEO  Novak napravio ludnicu izjavom o Kirjosu: Hajde da prvo odemo na večeru, pa ćemo videti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar