Foto: Reuters / Stringer / Guliver

Skandal koji nikada neće biti zaboravljen

Najstrašnija scena na teniskim terenima viđena je pre tačno 29 godina – 30. aprila 1993. u Hamburgu jugoslovenska teniserka Monika Seleš ubodena je kuhinjskim nožem tokom meča četvrtfinala WTA turnira.

PROČITAJTE JOŠ:

Počinilac zločina bio je Ginter Parhe, opsednuti navijač Štefi Graf. Naknadno je utvrđeno da napadač psihički neuravnotežen, a nakon šest meseci u pritvoru osuđen je na dve godine uslovne kazne uz obavezno lečenje.

Monika je u trenutku napada imala svega 19 godina i neverovatnih devet grend slem titula iza sebe. Bila je na dobrom putu da postane najbolja svih vremena, međutim brutalan napad je na nju uticao i fizički i psihički.

Seleš je u trenutku napadu igrala protiv Bugarke Magdalene Malejeve, a zadovila je ranu duboku četiri centimetra i brzo je prevezena u bolnicu.

“Sedela sam na klupi i osetila oštar bol u leđima. Pogledala sam iza sebe i videla osobu sa nožem u ruci i pomislila: ”O moj bože, ovaj čovek je zario nož u moja leđa.” Bio je haos, videla sam samo da je obezbeđenje vuklo nekog čoveka. Nije to bio samo ubod nožem i pad moje karijere. Ja sam tog dana izgubila nevinost. Do tada sam verovala u pravdu, verovala sam u to da, ako činiš dobro, dobrim ti se i vraća. A tog dana sam izgubila veru. Iako sama povreda nije bila toliko ozbiljna, pravi pakao počeo je kad sam napustila bolnicu. Dugo sam patila od nesanice, depresije i paranoje zbog imaginarnog napadača koji me je opsedao u snu. Nedeljama sam bila u sobi, jedino su moji roditelji uspeli da me iščupaju iz pakla. Otkad se to dogodilo, otkad sam ubodena nožem, stalno sam bila u strahu i bila sam uverena da sam u opasnosti, da mi je sigurnost ugrožena. Neverovatno je da me je taj čovek povredio sa namerom a za to nije dobio nikakvu kaznu“, opisala je legendarna teniserka.

Foto: EPA PHOTO ANSA/ALESSANDRO BIANCHI

Posle divljačkog napada nemačkog navijača osvojila je još jedan GS – Rolan Garos 1996. godine, ali će zauvek ostati pitanje šta bi se sve desilo da se napad i nesreća nisu dogodili.

WTA je predložio da Seleš bude na prvom mestu WTA liste tokom oporavka zbog napada, ali ta odluka nikada nije usvojena. Od 17 teniserki koje su glasale samo je Gabrijela Sabatini bila za to, dok je preostalih 16 glasalo protiv. Štefi Graf nije prisustvovala glasnaju.

Posle napada Seleš nije igrala dve godine, a tokom perioda oporavka razvila je probleme sa depresijom i poremećaj ishrane.

Posle napada na Moniku, na teniskim turnirima je pojačano obezbeđenje i kontrola gledalaca.

BONUS VIDEO Poslednji poen i pobeda Novaka nad Đerom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram