Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Na dvonedeljnu bitku u Parizu nije se još pošteno slegla sva prašina, ali Rafael Nadal i Novak Đoković i dalje su tema u teniskim krugovima.

Španac je „Kup musketara“, osvojen u nedelju na stadionu „Filip Šatrije“ doneo u svoju akademiju, u rodni Manakor, na Majorci.

PROČITAJTE JOŠ:

Tamo ga je ponosno pokazivao polaznicima njegovog kampa, mladim teniserima koji tek treba da stasavaju i nadaju se da će poći njegovim stopama.

PROČITAJTE JOŠ: Rafu pritiskaju da se suoči sa Novakom u Beču

Ono što je evidentno da ni tamo nije mogao da kaže nešto pobliže o svojim planovima do kraja ove sezone, tako da i dalje može samo da se nagađa kakva će biti njegova konačna odluka.

Rafa je po osvajanju 13. Rolan Garosa poručio da nije siguran da li će uopšte igrati do kraja sezone.

„Ne znam, zaista ne znam kakav će biti moj kalendar. Nemam pojma šta da radim posle ovog turnira. Ne mogu da kažem da li ću igrati ili ne u narednih nekoliko meseci. Nisam odlučio, tako da nisam siguran da li će igrati po sadašnjem kalendaru ili ću prestati da igram do početka naredne godine. To je nešto što moram da prelomim. Moraću o tome da pričam sa članovima porodice i mog tima narednih dana“, rekao je Nadal.

Foto: EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

U čemu je Rafina dilema posle Pariza? S obzirom na činjenicu da Novak Đoković, iako je izgubio u finalu, ima više bodova u odnosu na njega nego što je imao pre početka turnira, Nadal pokušava da bude racionalan.

Prednost od 1.890 poena na ATP listi, daje prostora Novaku da odigra mirnije do kraja sezone i završi je na čelnoj poziciji, što bi se dogodilo šesti put.

Nejasno je da li Nadal uopšte ima nameru da ga zaustavi u tom smislu, jer Novak može da osvoji i nove poene na „Erste Bank openu“ u Beču na koji se prijavio.

Taj turnir igra se od 26. oktobra do 1. novembra i Đoković bi uz Tima bio prvi nosilac. Rafa još nije odgovorio na poziv organizatora.

U svakom slučaju, jasno je da Novak targetira da prvo obori rekord Rodžera Federera po broju nedelja na čelu ATP liste (310).

Đoković je sada započeo 290. nedelju vladavine i sve ukazuje da će već na proleće prestići Švajcarca.

Tada će se, kako je i sam priznao po završetku grend slema u Parizu, fokusirati na trku u broju grend slem trofeja.

Moguće je da je Nadal već ušao u tu bitku – svestan je da bi potrošio energiju u finišu sezone u kojoj je Novak već u priličnoj prednosti, a poznato je da Rafa nekako najslabije igra te poslednje turnire sezone, u Parizu i posebno ATP Tur finale u Londonu, koji nikada nije osvojio!

Otuda, za očekivati je da pokuša da se koncentriše na početak nove sezone i Australiju, gde je slavio svega jednom u karijeri.

Nadala brine i činjenica da su u Australiji trenutno u toku jake mere zaštite od koronavirusa, tako da svako ko stigne u Melburn, mora da provede dve nedelje u karantinu.

Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

To bi značilo da bi morao znatno ranije da krene na dalek put, a činjenica je da želi dobro da se odmori i pripremi za novu sezonu.

„Pretpostavljam da će Rafa odabrati da ne igra do kraja 2020. Turniri u dvorani mu nisu omiljeni, nikada nije osvojio završni masters i bilo bi sjajno kada bi osvojio pehar u uslovima koji mu ne odgovaraju, ali glavni razlog za igranje mastersa u Parizu i ATP finala bilo bi da završi godinu kao prvi. Federer, Đoković i Nadal su po pet puta godinu završavali kao prvi, voleo bi Nadal da to uradi i šesti put, ali zaostaje 1.890 bodova za Đokovićem. Teško da može da ga stigne do kraja godine. Zbog toga će verovatno odlučiti da se ne takmiči više u ovoj godini“, smatra poznati teniski kolumnista Stiv Flink.

To bi praktično značilo da Nadal veruje da bi mogao da napadne 21. grend slem titulu već u Melburnu i tu se izdvoji na čelu u odnosu na rivale u toj već čuvenoj nezvaničnoj trci za titulu najboljeg igrača svih vremena.

Rafa veruje da bi mogao da ponovi igru od ranije, pre svega 2012. godine kada je strahovito namučio Novaka Đokovića u onom finalu koje je trajalao pet sati i 53 minuta.

Ipak, Novak je taj koji se pita u Melburnu, ima ukupno osam trofeja na Australijan openu i u poslednje dve godine je neporažen u „Melburn parku“.

Vreme za odluku curi, Španac još meri šta je najbolje za njega, ali kad bude prelomio znaćemo šta mu je prioritet.

Novaka to ne treba da brine, on mora da nastavi svojim putem. Pre svega da zaboravi finale Pariza i za koju nedelju nastavi tamo gde je stao na šljaci u Parizu.

Na sezonu, u kojoj praktično ima samo jedan poraz na terenu, treba staviti snažan šampionski pečat, pre nego što opet započne ciklus u Australiji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar