Foto ilustracija: Printscren Youtube

Španski teniser Rafael Nadal otkrio je u nedavnom razgovoru kako mu je "čovek iz senke" pomogao da napreduje i ne očajava tokom karijere.

U najtežim trenucima sportisti se uglavnom nađu pred lekarom zbog neke povrede i Nadal ih je imao više u bogatoj karijeri.

PROČITAJTE JOŠ:

Više puta je morao da pauzira zbog stila igre i „trošenja“ kolena, od početka godine pauzira i zbog povrede leđa, ali sada pred masters u Monte Karlu opet se oporavlja.

Zato je odlučio da podseti javnost ko mu je pomogao na tom putu i ime lekara kom se „bik sa Majorke“ obratio, je Anhel Ruiz Kotoro.

Tip „spasitelja“ kakav je Miljan Amanović u više situacija bio za Novaka Đokovića, na sličan način je Anhel bio za Rafu.

„Sa Anhelom sam prošao mnogo teških vremena, jer je on, na kraju dana, doktor. A kad sam sa doktorom, to znači da su stvari pošle po zlu. Ali Anhel je veoma pozitivna osoba, a to je važna vrlina u medicinskom svetu“, objasnio je Nadal u priči za Telefoniku, jednog od svojih sponzora.

Rafa je zbog povrede propustio masters u Majamiju, isto se desilo i sa Novakom Đokovićem, ali nema sumnje da je Ruiz Kotoro to predvideo i dobro procenio.

Španski igrač, uostalom i kaže da je Kotoro baš u tim procenama posebno dobar.

„Stvara projekcije i unapred gleda optimistično. Pomogao mi je da nađem mnoga rešenja. Bez njega, ne bih nikad mogao da igram neke turnire. Bez pouzdanog lekara, moji rezultati bi bili totalno drugačiji i sa te strane mogu samo da mu zahvalim“, naglasio je Nadal.

Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Španski igrač je brinuo prošle godine za svog lekara jer se Anhel borio sa koronavirusom u vreme kada je ATP tur bio suspendovan.

Posle nekoliko nedelja je uspeo da se izvuče i preživi, a jesenas je, posle finala Rolan Garosa rekao da je njegov, verovatno najpoznatiji pacijent, „mentalno najsnažniji igrač u istoriji tenisa“.

Ovaj epitet mnogi ljudi obično prilepljuju Đokoviću, ali Kotoro je u više navrata izbliza imao priliku da zajedno sa Nadalom prolazi Špančeve povrede i nedaće.

Foto: EPA-EFE/KELLY BARNES

„S psihološke tačke gledišta, Rafa je mnogo godina pokazivao to u situacijama kada je pod najvećom tenzijom i u najtežim momentima koji mogu da postoje u sportu. U ovom slučaju u tenisu. Uvek je korak iznad svih ostalih“, objasnio je Ruiz Kotoro u oktobru za EFE Salud.

Šef medicinskog tima u Teniskom savezu Španije, ali i čelnik Mafre teniske klinike, kaže da je

„Nadal, mimo svog teniskog nivoa, koji je veoma visok i superiorniji od rivala, mentalno se odlično priprema za mečeve. Uvek sam mislio da je jedan od najžešćih takmičara u istoriji sporta i to je više puta pokazao, posebno na Rolan Garosu. Mislim da je trenutno najjači psihički u sportu, a možda i u istorji tenisa“, istakao je Ruiz Kotoro.

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

On sa Nadalom sarađuje godinama, a po informacijama koje stižu iz Španije, uspeva da ga oporavi za predstojeću sezonu na šljaci na kojoj će kao kruna doći novi Rolan Garos.

Nova šansa da Nadal poveća razliku u rekordu na pariskoj šljaci i bar donekle potvrdi reči svog „junaka iz senke“, ili pak da Đoković uspe da se približi na jedan grend slem zaostatka i zakomplikuje stvari Špancu i kada je Nadal potpuno zdrav i u formi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar