Janik Siner izbacio je Stefanosa Cicipasa u 2. kolu Mastersa u Rimu
Foto: EPA-EFE/Riccardo Antimiani

U poslednjoj deceniji, teško je i zapamtiti sve teniske nade koji nisu baš mnogo "dobacile" u odnosu na očekivanja javnosti. Poslednje ime koje pruža nadu u bolje dane po odlasku velike trojke, jeste Janik Siner.

PROČITAJTE JOŠ

Turnir u Majamiju bio je „pilot“ primer kako će izgledati budućnost tenisa bez Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

Nećete verovatno ni znati ko je pobedio u Monte Karlu, Majamiju ili Sinsinatiju, kada se kvalitet dodatno razvodni bez najvećih asova.

Mnogo je igrača u samom vrhu i u top 10 koji nemaju ozbiljan kontinuitet, osciliraju i imaju velike uspone i padove, nepredvidivi su, ne stvaraju epska rivalstva i nema mečeva koji će se dugo prepričavati.

O mnogima su se u godinama razvoja talenta pisale bajke, dobijali su pojedini i nadimke „bejbi Federer“, ali sve je ostalo na želji da dobijemo nove i dostojne naslednike koji će igrati paklen tenis.

Podsetimo se samo Žo-Vilfreda Conge, tenisera koji je više puta rekao da mu je Novak Đoković „uništio karijeru“. Igrao je protiv Novaka finale Australijan opena 2008. godine kao 23-godišnjak, Novak je imao tada 21 godinu i došao je do prvog od 18 Grend slemova.

Posle toga, Conga više nije dolazio do finala, po dva puta je igrao polufinale Rolan Garosa i Vimbldona, a posle njega mnogi su veličani i nisu uspeli da dođu do ozbiljnih rezultata. Navešćemo samo nekoliko primera.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Grigor Dimitrov

Zvali su bugarskog igrača „bejbi Federer“, što je u jednom trenutku čak iznerviralo Grigora.

„Na turu sam 10 godina i voleo bih da se moj nadimak zaboravi. Naravno, ne sviđa mi se, ali ne mogu da kontrolišem to kako me zovu“, rekao je Dimitrov, koji nije mogao da iznese pritisak velikih očekivanja.

Imao je od detinjstva gracioznost pokreta i momente u kojima je podsećao na slavnog Švajcarca, ali mu je krajnji domet bilo polufinale Australijan opena, Vimbldona i US Opena, po jednom.

Ima osam karijernih titula, dobacio je do 3. igrača sveta u novembru 2017. godine, a pažnju je privlačio i vezama sa poznatim ličnostima i privatnim životom.

Aleksandar Zverev

Nemački igrač ruskog porekla ima već 23 godine (Novak je imao 21 kada je uzeo prvu GS titulu), propustio je mnogo lepih prilika u karijeri.

Nije uspeo da pobedi u finalu US Opena 2020. godine, kada se sastao sa Dominikom Timom, najveći domet u Melburnu je polufinale, dva puta je igrao četvrtfinale Rolan Garosa, na Vimbldonu je igrao 4. kolo.

Ove godine, upravo protiv Novaka Đokovića pokazao je da nema šampionski mentalitet, i to kada je bilo vidljivo da i najbolji teniser sveta igra na ivici iscrpljenosti zbog povrede trbušnog mišića.

Poput Dimitrova, i njegov privatni život je pokazatelj da mu tenis baš nije najveći fokus. Optužen je da je tukao nekadašnju devojku Olgu Šaripovu, ostavio je trudnu devojku Brendu, sa kojom je bio u Beogradu prošlog leta.

Foto: Tanjug/AP Photo/Hamish Blair

Nik Kirjos

Možda i najtužnija priča tenisa. Ima 25 godina, povremeno pokaže šta zna i na tome se završi, ali se i dalje tretira kao veliki talenat i igrač koji može nešto da postigne u tenisu.

Ipak, kada se pogleda lista rezultata na velikim turnirima, najveći domet je jedno četvrtfinale u Melburnu i na Vimbldonu.

Sve se svodi na njegove provokacije kojima privlači pažnju, skandale, prozivanje kolega, servise ispod ruke.

Sa 15 godina je osvojio prvi ITF turnir, 2012. je osvajao juniorske grend slem titule u dublu, polako kačio put ka vrhu, osvojio je i Australijan open kao junior u singlu, dalje nije odmakao.

Pored toga, ima još imena i igrača poput Šapovalova ili Gaskea, koji su privlačili pažnju i davali nadu, ali nisu napravili nikada pravi iskorak u karijeri tamo gde je najvažnije, u Americi, Australiji, Francuskoj i Engleskoj na najvažnijim terenima.

Sada je i mladi Janik Siner imao priliku da obori Novakov rekord i postane najmlađi osvajač Majamija u istoriji. Ima 19 godina, i pred njim je vreme, ali bi sa velikim hvalospevima trebalo da se pričeka, jer su mnogi prethodnici dokaz da mora mnogo toga da se prevaziđe kako bi se pokazao kvalitet za sam krem belog sporta.

Na pragu titule, prevazišao je Janika Hubert Hurkač, 24-godišnji Poljak koji se sada popeo na 16. mesto ATP liste.

Novak, Rafa i Rodžer su lestvicu postavili previsoko, a mnogi momci to nisu uspeli da isprate, i zato ih sada čeka dodatno dokazivanje da nisu lažne nade tenisa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar