Foto: EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Španski teniser Rafael Nadal poražen je u četvrtfinalu mastersa u Monte Karlu od ruskog igrača Andreja Rubljova u tri seta 6:2, 4:6 i 6:2.

PROČITAJTE JOŠ:

Rus je bio agresivan, igrao je hrabro, izlazio je napred kad je video priliku posle servisa, tajming u udarcima i kretanje su mu bili dobri i videlo se da „puca“ od energije.

Forhendima je često „razvlačio“ Nadala po polju, a strpljenjem je gradio poene u kojima se španski as prepoznatljivo dobro branio.

Nadal je Rusu pomagao u pojedinim trenucima i svojim greškama, mada je igrao bolje kako je meč odmicao, bar do kraja drugog seta, da bi u trećem Rubljov potpuno razmontirao „kralja šljake“.

Tokom prvog seta Rus je iznenadio Nadala brejkom već u prvom gemu. Poveo je i 2:0, ali je onda usledio niz brejkova oba igrača iz kog je Rubljov izašao kao pobednik kad je poveo 5:2.

Nadal je imao jednu priliku odmah u sledećem gemu da se vrati, nije to uradio i Rus je imao 1:0 u džepu. Ubrzo je i u drugom setu poveo 1:0, opet brejkom na servis Španca.

U šestom gemu tog seta Rafa je imao prednost, fantastično se branio, ali je Rubljov duboko i precizno napadao, na mreži odigrao sa mnogo osećaja, a onda na drugoj trećoj brejk lopti imao i mnogo sreće.

Volej mu je završio na liniji sa spoljne strane, Rafa je promašio forhend iz trka za egal, a kad je vezao dva servisa, Rubljov je uzeo gem za 4:2.

Nadala servis nije bogzna kako služio u ovom delu igre, ali je bio siguran u svoju igru i to se isplatilo.

Međutim, jak ritern i nezgodan odskok naterali su Rafu da udarci lopticu ramom u sedmom gemu za 30:30, a onda 12. greškom iz bekhenda, Nadal poklanja Rubljovu poen za 40:40, a onda i brejk lopticu.

Španac je uzeo gem na kraju, a onda je iskoristio pad Rubljova da realizuje šestu priliku da se vrati u set.

Rubljov je izgradio poen dobrim udarcima, onda je izašao na mrežu i umesto paralele, birao je da puca po dijagonali gde je Nadal bio spreman i pasing šot je pretvorio u brejk za 4:4.

Nastavio je u istom ritmu i u naredna dva gema, da bi početak trećeg seta doneo novu dinamiku i neizvesnost.

Rubljov je napravio brejk, Nadal ga je vratio za 1:1, a onda je opet Rus iskoristio umor protivnika i kaznio neke od njegovih udaraca ramom reketa.

Foto: EPA-EFE/MICHAEL DODGE

Potvrdio je brejk u četvrtom gemu dobrim servisom, riternom u petom poveo 0:15, ubrzo i 0:30, vinerom uz pomoć mreže. Rafa je slao spinove koliko je mogao, Rubljov je bio precizan i na 15:40 je dobio dve prilike za dupli brejk.

Već prvu je pretvorio u veliku prednost 4:1, za 70 sekundi rešio i gem za 5:1 i kasnije samo overio pobedu.

U polufinalu mastersa u Monte Karlu igraće protiv Kaspera Ruda, koji je eliminisao Fabija Fonjinija, šampiona turnira iz 2019. godine. U drugom polufinalu igraju Stefanos Cicipas i Danijel Evans.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar