Foto: Reuters / Stringer / Guliver

Na današnji dan 30. aprila pre 28 godina desio se jedan od najvećih teniskih skandala u istoriji. Monku Seleš je jedan navijač ranio nožem sa leđa.

Legendarna teniserka je početkom 90-ih godina bila dominantna na WTA turu, a nastupala je najpre pod zastavom Jugoslavije, a onda i Sjedinjenih Američkih Država.

PROČITAJTE JOŠ

U karijeri je osvojila devet grend slem trofeja pre nego što je navijač 1993. godine ubo nožem u leđa na turniru u Hamburgu.

Nakon napada je morala da napravila dvogodišnju pauzu.

„Mala Mo“ je krajem 2020. godine ponovo govorio o tom incidentu koji je uz sve uspehe obeležio njenu karijeru.

„Drugi važan momenat bio je Australijan open 1993. Do tada, bila sam tinejdžerka, prolazila sam kroz gomilu ličnih izazova, pitala se šta je to što želim da radim. Tako mlada, a tako dobra u tome što radim, a uz to sam imala taj pritisak od svih, od sponzora, da igram uvek najbolje, da se pojavljujem na turnirima. Mislim da sam do tog januara 1993. našla ravnotežu“, dodaje Monika.

Na teren se vratila 1995. i ponovo je početkom naredne godine osvojila titulu u Melburnu.

„Dve i po godine posle tog ranjavanja, došao je Australijan open 1996. kao nešto posebno, bio mi je to prvi grend slem posle tog incidenta u Hamburgu. Ujedno, bio je i poslednji na kom me je gledao moj otac, a da je bio zdrav i da nije morao da ide na medicinske terapije“, prisećala se Selešova.

Foto: Reuters / Stringer / Guliver

Njoj je upravo smrt oca najteže pala. Od tog udarca nije mogla da se oporavi i od tada, karijera Monike Seleš krenula je silaznom putanjom. Nikada više nije bila ona „Mala Mo“ koja je dominirala tenisom.

„Svaki dan započinjem misleći na njega. Kako vreme prolazi, sve više mi nedostaje. Gde god sam putovala na takmičenja, tata je uvek bio pored mene. Kada je operisan od raka prostate i pao u postelju, ja sam bila pored njega. Davala sam mu morfijum za ublažavanje bolova i hrabrila ga da izdrži, kao što je on mene bodrio na turnirima. Preminuo je u maju 1998. godine i taj gubitak boli me više od rane iz Hamburga. Teško je kada tokom meča po navici pogledate u publiku i shvatite da je ono najvažnije mesto ostalo zauvek prazno“, zaključila je Monika Seleš.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar