Miomir Kecmanović
Miomir Kecmanović; Foto: EPA-EFE/JOHN G MABANGLO

U odsustvu Novaka Đokovića, srpski tenis ipak ima vrhunskog predstavnika na ATP turu, a za sve je "kriv" slavni Argentinac

Sve je u 2022. godini počelo tako što se Miomiru Kecmanoviću put na Australijan openu otvorio na gorak način, a sada je četvrtfinalista Indijan Velsa.

PROČITAJTE JOŠ

U Melburnu je trebalo da igra 1. kolo protiv Novaka Đokovića, koga je zbog deportacije u poslednjem trenutku zamenio Salvatore Karuso.

Kecmanović je izbacio Italijana, zatim Pola i Sonega na putu do osmine finala, u kojoj ga je nadigrao Gael Monfis. Četiri meča u Melburnu pokazala su mu da može da parira i nadmeće se na visokom nivou, onda su usledili nastupi u Rio de Žaneiru i Santijagu na šljaci.

Ipak, potvrdilo se da na betonu može daleko više da pruži i to potvrđuju rezultati na Indijan Velsu. Pobedio je prvo Lijama Brodija, pa Marina Čilića, osvajača US Opena iz 2014. godine. Na talasu samopouzdanja iz ovog meča, sa 2-0 u setovima je nadigrao Holanđanina Van de Zandšulpa, pa je onda priredio spektakl protiv Matea Beretinija, šestog igrača sveta.

Italijana, koji je prošle godine igrao finale Vimbldona protiv Novaka Đokovića, izbacio je sa 6:3, 6:7(5), 6:4. Sada ga u četvrtfinalu čeka Tejlor Fric, 20. nosilac turnira, i imaće od čega da strepi Amerikanac.

Srpskog tenisera trenira David Nalbandijan, čovek koji je ključan za uspon o kojem se priča. Slavni Argentinac jedini je igrač koji je na jednom turniru savladao Rodžera Federera, Rafala Nadala i Đokovića, učinio je to u Madridu 2007, a sada sprema i Kecmanovića za velike stvari.

Za sada za Kecmanovića ima auru kakvu je svojevremeno imao Marjan Vajda u radu sa Đokovićem. Dolazio je u Beograd i dosta vremena su i van terena proveli zajedno, napravili familijaran odnos, a ove godine je naterao Kecmanovića da bira više turnira na šljaci kako bi unapredio igru i izašao iz komforne zone u kojoj je na betonu.

Rezultati napornog rada i žestokog ritma u kom je od januara se sada vide na Indijan Velsu, u kritičnim i napetim momentima, ima više raznovrsnosti u igri i to je bio problem za igrače poput Čilića i Beretinija.

Ujedno, proveo je 22-godišnji Kecmanović dosta vremena i sa reprezentacijom Srbije, pa akumulirano iskustvo uz rad sa Nalbandijanom postaju pretnja za mnoge rivale.

„Mnogo mi znači što imam Davida sada sa mnom. Bio je jedan od najboljih u svojoj generaciji i njegovo iskustvo bi zaista moglo mnogo da mi pomogne“, govorio je Kecmanović kada je došlo do ozvaničenja saradnje.

Nalbandijan se povukao 2013. godine i od tada se nije mnogo bavio tenisom, a priznao je da je čak morao dugo da traži svoje rekete u garaži kada je dobio poziv Kecmanovića.

„Srećan sam što se ponovo na neki način bavim tenisom, što sam uz Miomira i pokušavam da doprinesem i pomognem u onome što im je potrebno i da on raste kao igrač“, govorio je skromno Nalbandijan u februaru 2021. kada je počela saradnja.

Uspešnost dugog procesa i poslednji rezultati govore da je harizmatičnom Argentincu prijalo da ipak pronađe prašnjave rekete koje je zaboravio. Pobeda nad Beretinijem je druga protiv igrača iz top 10 za Miomira, koji je 2019. u Sinsinatiju izbacio Aleksandra Zvereva.

Kecmanović je trenutno 61. igrač sveta, ali će zbog rezultata na Indijan Velsu skočiti na barem 48. mesto. Ukoliko nadigra i Frica, sledi novi uspon u ATP rangiranju, uz novi najveći uspeh u karijeri i potencijalno igranje u polufinalu Indijan Velsa.

BONUS VIDEO Reakcija publike posle brejka Kecmanovića, Srbi dominiraju

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare