Foto: Adrian DENNIS / AFP / Profimedia

Da li znate ko je Mikael Imer? Ako ste ljubitelj tenisa znate zasigurno, ukoliko niste... Pa, recimo da je jednom prilikom rekao da su on i Zlatan Ibrahimović najpoznatiji u ovoj zemlji. Blago rečeno, to ne odgovara istini.

Ovaj kontroverzni teniser je skrenuo pažnju na sebe tom arogancijom, pomalo rezultatima i mnogo više zbog onoga što je moglo da bude.

PROČITAJTE JOŠ

Mikael Vondvosen Imer u karijeri je uspeo da stigne do 50. mesta na ATP listi (ironično, aprila iste godine kada će i otići u penziju), a karijeru je završio sa 74 pobede i 81 porazom. Postao je profesionalac još 2015. godine, a najbolje grend slem rezultate je beležio tokom 2021. godine. Stigao je tada do treće runde Australijan opena i Rolan Garosa, a ove godine je stigao i do treće runde Vimbldona.

Došao je na travu sa mnogo samopouzdanja, želeo je da napravi nešto veliko, a smatrao je da će to uspeti da uradi tako što će izdvojiti vreme da gleda treninge Novaka Đokovića.

Nezaobilazan je bio na svakom treningu do eliminacije od Danijela Galana i to posle jednog od najnapetijih mečeva tog Vimbldona. Uspeo je da savlada Tejlora Frica sa 3:6, 2:6, 6:3, 6:4, 6:2. Pojavljivao se i pažljivo gledao sve što Đoković radi. Pratio je kako se kreće, kako pravi pauze, kao da je pravio mentalne beleške.

Delovalo je da to daje rezultata jer je srušio i Aleksa Molčana, ali ubrzo će uslediti pravi šok.

Evo i kako je izgledalo to „upijanje znanja“ od najboljeg tenisera sveta.

Mikael Imer
Foto: Nova.rs

I to je, verovali ili ne, bio poslednji turnir u karijeri ovog tenisera. I dok se pisalo o tome da bi mogao da napravi još jednu senzaciju da bi sada mogao da napravi proboj ka Top 20 na svetu usledio je šok.

Švedski teniser je suspendovan iz tenisa na 18 meseci nakon što je tri puta propustio da se pojavi na antidoping testiranju.

Naime, njemu nikada nije pronađena nedozvoljena supstanca, ali je u periodu od 12 meseci tri puta izostao sa testiranja, što je bilo dovoljno za kaznu. Međutim, Imer je najpre oslobođen optužbi, ali je na kraju ipak kažnjen. Najpre je prihvaćeno njegovo opravdanje da je treći put bila krivica agenta koji nije obnovio dokumentaciju kada je promenio hotel. Onda je taj izgovor pao u vodu.

Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Odlučio je da se oglasi na mrežama.

„U januaru 2022, ITF me je optužio za potencijalno kršenje antidoping pravila jer sam imao tri propuštena pokušaja testiranja van takmičenja u periodu od 12 meseci. Borio sam se protiv te optužbe na ročištu, a odobrio me je nezavisni tribunal od tri arbitra u junu 2022. ITF je uložio žalbu na tu odluku uprkos činjenici da su tri nezavisna arbitra koja su me oslobodila imenovana prema njenim pravilima, i zatražio je od Suda sportske arbitraže da donesem drugačiju odluku o istim činjenicama prema kojima sam već bio oslobođen. Juče sam saznao da me je Sud za sportsku arbitražu suspendovao iz profesionalnog tenisa na 18 meseci, iako nikada nisam koristio niti bio optužen da koristim zabranjene supstance. Pošto sam već jednom bio očišćen, i svesrdno stojeći pri tome da ne smatram da je treći prekršaj počinjen, smatram da je njihova odluka da mi sude ponovo i naknadno me proglase krivim, nepravednom. Povrh svega, teško mi je da shvatim da su smatrali da je suspenzija od 18 meseci pravedna kazna. Razumem da su ova pravila postavljena da zaštite integritet našeg sporta i da su tu s razlogom. Međutim, ne verujem da sam prekršio ta pravila, a moja savest je čista sa Bogom kao svedokom“, napisao je Imer na društvenim mrežama.

Ipak, tek u narednim danima je usledio šok. Bivši šampion Evrope u uzrastu do 16 godina (bivši treći junior sveta i finalista juniorskog Vimbldona iz 2015. godine) je objavio da završava karijeru.

„Narode, odlučio sam da se povučem iz profesionalnog tenisa. Hvala vam na neverovatnim uspomenama! Kakva vožnja je to bila! Želim svojim kolegama sve najbolje u daljim takmičenjima“, naveo je on u poruci i završio sa „Bog je uvek sjajan“.

Bio je sklon skandalima i često znao da „padne u vatru“ čak i kada za tim nije bilo potrebe. Srpskoj javnosti je postao poznat kada je igrao protiv Novaka Đokovića u prvom kolu Rolan Garosa 2020. godine, što je ujedno bio i njihov jedini okršaj.

Tenis je tako pronašao način da se reši momka sklonog skandalima. Tokom maja ove godine je doživeo diskvalifikaciju na turniru u Lionu (serija 250) kada je demolirao sudijsku stolicu, a onda nonšalatno odšetao sa terena.

Imer je igrao protiv Francuza Artura Fisa, a kod izgubljenog servisa za 6:5 u prvom setu reketom razvalio sudijsku stolicu.

Od reketa je ostala samo drška, a Šveđanin je momentalno diskvalifikovan. Incidentu je prethodila situacija u kojoj sudija u istom gemu kod 30:40 nije želeo da pogleda trag loptice, što je iznerviralo švedskog igrača.

Mikael ima brata Elijasa koji je mnogo mirniji, ali nikada nije uspeo da uđe ni u Top 100. I dok je Mikael imao zapažene nastupe u Dejvis kupu (srušio je i Janika Sinera) i uspeo da postane prvi Šveđanin u Top 50 još od Robina Soderlinga, brat u tome nikada nije uspeo. Ipak, zajedno su uspeli da osvoje titulu u dublu u Štokholmu.

Uspeo je tokom 2021. godine da pobedi i Karlosa Alkaraza i da izbori finale Vinston-Sejlema.

Ipak, ovakav lik je bio potreban ATP turu i šteta je što je ta priča prerano završena. Ipak, ti doping slučajevi (kao i u slučaju Simone Halep) šalju prilično pogrešnu poruku.

Iako nikada nije bio popularan kao Ibrahimović, ipak je upravo čuveni fudbaler stao u njegovu zaštitu, pa je rekao da „mu postavljaju ista idiotska pitanja kao i njemu pre 20 godina“. Evo zbog čega je to odlučio da kaže.

„Mnogo se oslanjam na osećaj i kako se osećam u tom trenutku. Ako ljudi misle da sam nepristojan neka ih. Ne zanima me da me svi vole ili da bude uzor za sve. Više me zanima onaj kog upoznam uživo, kao dete iz SALK (teniski klub u Štokholmu). Ako neko ko me zapravo poznaje ima mišljenje o meni onda bih ga pozvao i rekao ‘hej, boli me što imaš takvo mišljenje, mora da je nešto bilo nešto“, rekao je jednom prilikom.

Možda je često znao da pređe granicu i da bude previše oštar, ali to ne znači da ga je trebalo odbaciti…

BONUS VIDEO Novak Đoković o Karlosu Alkarazu i njegovom uspehu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar