Mia Ristić i trener Vlada Jovanović
Mia Ristić i trener Vlada Jovanović; Foto: Nova.rs

Jedna od glavnih odlika velikih šampiona je obično bila istrajnost, upornost, pa čak i tvdoglavost. Nisu odustajali od svojih ciljeva šta god da im se dešavalo, a opet, relativno rano su postajali pravi profesionalci.

Čuvena je priča kako je Novak Đoković došao sa četiri godina na prvi trening kod Jelene Genčić sa uredno spakovanom torbom. Već tada je sve uradio to poslednjeg detalja.

PROČITAJTE JOŠ

Bilo da je ovo priča zaista istinita (Novak je kasnije priznao da je mama Dijana spakovala torbu, ali da je on dirigovao šta da stavi, čak i jednu bananu), zaista pokazuje rešenost jednog deteta da ostvari svoj san.

Od tada je prošlo gotovo 30 godina, ali se još jednom pojavio taj generacijski talenat. Ovog puta u konkurenciji devojaka. Mia Ristić je ubedljivo osvojila Evropsko prvenstvo do 16 godina, slavila je na svih šest mečeva, nije izgubila nijedan set, a u čak četiri susreta je uništila rivalke sa 6:1, 6:1

Prvakinje Evrope do 16 godina su bile Žastin Enan, Simona Halep, ali i Sara Soribeš Tormo, Darija Kasatkina, Elena Ribakina je bila finalistkinja, kao i Iga Švjontek koju je Olga Danilović 2016. godine savladala sa 6:3, 6:1, što dovoljno govori o tome kakva je prekretnica u karijeri ovaj turnir.

Mia Ristić je trenutno gimnazijalka, a ćerka uglednih hirurga iz Bora za Nova.rs objašnjava kako je shvatila da se zaljubila u tenis.

„Počela sam da treniram tenis sa šest godina kada sam videla Novaka Đokovića na televiziji. Rekla sam roditeljima ‘Mama, tata, hoću da budem kao on, možda i bolja od njega'“, započela je Mia za Nova.rs.

Istakla je da je došla na Evropsko prvenstvo sa namerom da ga osvoji, pa smo pokušali da otkrijemo koja je tajna tog samopouzdanja.

„Verujem u sebe, da mogu da uspem u tome. Znam da ću jednoga dana biti bolja od Novaka Đokovića, ne znam koja je tajna stvarno, ali verujem u sebe da ću postati prvi reket sveta, kao što je verovao i Novak, verujem da ću osvojiti sve grend slem titule po više puta i da ću doneti zlatnu medalju Srbiji sa Olimpijskih igara“, rekla je samouvereno.

Novak Đoković Foto: REUTERS/Hannah Mckay

Kako je redovan đak ima mnogo obaveza koje mora da obavi svakog dana.

„Idem redovno u školu, u gimnaziju „Bora Stanković“ u Boru. Svaki dan mi je prepun, ili učim ili treniram. U školi sam od 08.00 do 14.00, zatim idem na trening od 15.00 do 17.00, pa opet učim, pa na trening od 20.00 do 22.00.“

Kako opisuje sebe kao teniserku? Nije želela da izdvoji nijedan element igre, već samo jednu jedinu stvar – rad.

„Vrlo sam vredna, marljiva, mnogo radim i vidim da se taj trud isplati…“

Slušao je tata Dejan razgovor sa strane, a onda otkrio još neke tajne sastojke devojčice koja je bila prvak Srbije do 10, 12, 14 i 16 godina koja je do sada odigrala devet ITF turnira za juniorke i osvojila šest.

„Promenila se ishrana, trenira se na pravilni način, uključili smo nove metode i videli smo da te metode koristi Đoković. Od ishrane, principa rada, nema ničeg trećeg, nego se vidi šta telo može da izdrži, da se pravilno trenira, da se sve to isprati. Treninzi su po četiri, šest, pa i osam sati dnevno i telo ponekada hoće da posustane, uspevamo da održavamo telo u odličnoj formi i to daje dobre rezultate“, pojasnio je Dejan Ristić.

Foto: Teniski savez Srbije

Zatim se osvrnuo i na one stvari koje se ne vide na terenu, ali su ti potezi iza kulisa uvek ključni. Roditeljska podrška je izuzetno bitna.

„Ko nije položio ispit na fakultetu, ne može da oseti težinu izlaska na meč, zato je bitno da mozak bude na toj frekvenfenciji. Sreća što ima roditelje koji su u tome 24 sata dnevno, da se brinu o treningu, da se isprati ishrana. Dete uvek može da kaže da se isteglo, da nije gladno, svako voli slatkiše, svako voli da lenčari, teško je odoleti tim porivima. Ipak, ona zna da može da ima sjajne rezultate i da obezbedi sebi odličnu budućnost.“

Za sada se najbole oseća na crvenoj šljaci, preko nedelje trenira u Boru, a svakog vikenda dolazi u Beograd gde trenira sa trenerom Vladimirom Jovanovićem iz TK „Setnet“.

„Omiljena podloga mi je šljaka jer od malena igram na šljaci, ali sam prošle godine osvojila domaće prvenstvo do 16 godina na brzoj podlozi, pa mi ide da igram i na betonu. Nikada do sada nisam igrala na travi, pa bih volela da probam“, rekla je Mia koja je u ekipnom situaciji sa Srbijom stigla u finalu gde je nakon prave drame slavila Češka sa 2:1 (Teodora Kostović – Magdalena Smekalova 6:4, 7:6(0), Mia Ristić – Tereza Valentova 3:6, 3:6, dubl Kostović, Ristić – Urbanova, Valentova 1:6, 5:7).

Teodora Kostović, Mia Ristić, Lana Virc, Slobodan Ranković
Teodora Kostović, Mia Ristić, Lana Virc, Slobodan Ranković; Foto: Nova.rs

Ne smatra da se previše žrtvuje što ne ide na ekskurzije, što ne izlazi baš uvek sa drugovima i što retko kada ima slobodnog vremena jer je njen cilj jasan.

„Meni to ne smeta. Fokusirana sam na tenis i školu i to je to. Imam sestru od ujaka Janu Vidojković sa kojom zajedno treniram, zajedno se i družimo, sedimo u istoj klupi u školi. Nemam slobodnog vremena (smeh) jer ili učim ili treniram, a tenis je non stop na televiziji“, završila je Ristić.

Mia je trenutno 1.264. igračica planete, ali za nju je to samo 1.263 pozicija koje treba da napreduje na WTA listi. Takvo samopouzdanje i rad će je sigurno dovesti daleko.

BONUS VIDEO Đoković tradicionalno jede travu posle osvajanja Vimbldona

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare